Ο Π. Μάρκαρης Στον ΑΘΗΝΑ984

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Πέτρος Μάρκαρης, μίλησε στις 23/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

 Μεταξύ άλλων, είπε:

«Οι γιορτές, ιδιαίτερα των Χριστουγέννων, έχουν ένα χαρακτηριστικό. Φέρνουν τους ανθρώπους από τον στενό οικογενειακό, μέχρι τον ευρύτερο φιλικό κύκλο, πολύ κοντά. Αυτό δεν αλλάζει επειδή έχουμε κρίση και φέτος θα το παρατηρήσουμε να γίνεται, μπορεί να είναι πολύ πιο περιορισμένο. Μπορεί η διάθεση να μην είναι τόσο καλή. Όλα αυτά είναι ευνόητα, αλλά παρόλα αυτά θα παρατηρηθεί. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο
αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα σε έντονο βαθμό, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουμε, είναι η έλλειψη αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη ήταν σύμφυτο χαρακτηριστικό των κοινωνιών μας - και της ελληνικής και όλων των βαλκανικών κοινωνιών. Αν αυτές οι κοινωνίες άντεξαν, αυτό έγινε επειδή είχαν αυτό το χαρακτηριστικό. Τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω συγκρότησης της κοινωνίας, είτε λόγω εικονικού πλούτου, αυτή την αλληλεγγύη ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες πόλεις, την έχουμε χάσει. Ζούμε σε κοινωνίες, όπου ο καθένας είναι για τον εαυτό του και τον στενό του κύκλο. Και αυτές οι κοινωνικές γιορτές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την κοινωνική αλληλεγγύη. Φέτος, οι άνθρωποι θα κάνουν δύσκολα Χριστούγεννα. Αλλά ακριβώς στις δύσκολες στιγμές η αλληλεγγύη "φουντώνει"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα