Ο Π. Μοσχολιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός διευθυντής των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, Παναγιώτης Μοσχολιός, μίλησε στις 18/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να περιμένουμε από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το 2014;

Π. Μοσχολιός: «Να δοθεί μια μεγάλη μάχη προκειμένου να αποδειχθεί ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν χωρίς ελλείμματα, να τεθούν σε αναπτυξιακή τροχιά και να επιβεβαιωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για να αντιμετωπιστεί

το κλείσιμο της εταιρίας».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η εταιρία έχει προϊόντα που είναι αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, επειδή έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας, λόγω και της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας κ.λπ.. Το έως τώρα πρόβλημα έγκειται στο ότι οι διοικήσεις και η εταιρία δεν είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό. Δεν διεκδικούσαμε τμήμα σημαντικών αγορών από το εξωτερικό. Επίσης η αμφιβολία για το μέλλον των ΕΑΣ δημιουργούσε σειρά προβλημάτων σε υποψήφιους πελάτες όσον αφορά στην ανάθεση παραγγελιών... Επειδή ωστόσο τους τελευταίους μήνες είχε διαφανεί πώς η κυβέρνηση είχε ισχυρή βούληση, ώστε να παραμείνει ανοικτή η εταιρία, ήδη έχουμε υπογεγραμμένα εξαγωγικά συμβόλαια. Γι' αυτό και η μεγάλη μάχη που δόθηκε, ήταν στη κατεύθυνση η εταιρία να έχει δικαίωμα εξαγωγικών συμβολαίων. Περί τα μέσα του 2013 υπήρχαν δύο σοβαρά προβλήματα. Αφενός οι κρατικές επιδοτήσεις και αφετέρου να αποδείξει η εταιρία ότι είχε εκπονήσει ένα βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο, με συγκεκριμένα συμβόλαια, είτε από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, είτε από τις εξαγωγές. Ως προς το πρώτο θέμα, η εταιρία είχε αναλυτικούς λογαριασμούς και παρέδωσε στην επιτροπή ανταγωνισμού, φακέλους με αναλυτικότατα στοιχεία για όλες τις δραστηριότητές της. Ειδικότερα παραδώσαμε λεπτομερή στοιχεία για 4.500 τιμολόγια για τα προϊόντα της εταιρίας από ιδρύσεώς της μέχρι το 2012, ούτως ώστε να πειστεί η Κομισιόν ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων αφορούσαν εθνικά εξοπλιστικά προγράμματα και άρα η χρήση τους ήταν νόμιμη και δικαιολογημένη. Αυτό ήταν μία εξαιρετικά σκληρή δουλειά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού πείστηκε. Το δεύτερο, μεγάλο θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, αφορούσε στη βιωσιμότητα της εταιρίας, επειδή τα οικονομικά στοιχεία όλων των χρόνων, ήταν δυσμενή και έπρεπε να καταρτισθεί επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να καταδειχθεί στη τρόικα ότι υπάρχουν προϊόντα...».

Και πρόσθεσε: «Η διάρθρωση της εταιρίας και των εργοστασίων της ήταν προβληματική, κάτι που είχε διαπιστωθεί ήδη από το 2003. Η συγχώνευση των εργοστασίων στη πραγματικότητα βελτίωσε τη διάρθρωση της λειτουργίας των ΕΑΣ. Όπως επίσης και το πρόγραμμα εθελούσιων αποχωρήσεων δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα βελτιώσει την εσωτερική διάρθρωση της απασχόλησης. Η τρόικα για την έγκριση αυτού του προγράμματος αποχωρήσεων, ασχολήθηκε πολύ με την ποιότητα και τη δομή του προσωπικού της εταιρίας. Από αυτό το προσωπικό θα υπάρξουν πράγματι εθελούσιες αποχωρήσεις βάσει ποιοτικών στοιχείων, με στόχο τη διαμόρφωση μιας εσωτερικής λειτουργίας που θα δίνει ανταγωνιστικά προϊόντα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
παναγιωτης μοσχολιος, παναγιωτησ μοσχολιοσ
Τυχαία Θέματα