Ο Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 23/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής:

«Ήταν η επιβεβαίωση μιας συμφωνίας και μιας ταυτότητας απόψεων και αντιλήψεων σχετικά με τον τρόπο που οφείλει να αντιδρά η κοινοβουλευτική δημοκρατία
και τα κόμματα τα οποία ευαισθητοποιούνται και θέλουν να την προστατέψουν, όταν η πρόκληση και ο κίνδυνος είναι ορατά. Ήταν μια ευτυχής κατάληξη μιας προσπάθειας, η οποία αντιμετώπισε εμπόδια και προβλήματα, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό που μένει είναι το μήνυμα και ο συμβολισμός».

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τουλάχιστον ατύπως, στα κόμματα και από εκεί και πέρα είναι θέμα να τεθεί στην αρμόδια επιτροπή... Δεν απέχει σχεδόν καθόλου από την πρόταση που είχε κατατεθεί επί υπουργίας του κ. Ρουπακιώτη. Είναι ελάχιστες οι διαφοροποιήσεις. Πρόκειται όμως για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν απαντάει στην συγκυρία και κακώς είχε αφεθεί τόσο χρόνο, είχαν δοθεί λάθος μηνύματα. Ουσιαστικά έρχεται τώρα στην ίδια μορφή. Δεν αλλάζουν σημαντικά πράγματα... Κάποιοι έλεγαν και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν είναι δυνατόν να τιμωρήσουμε την έκφραση γνώμης, δηλαδή την άποψη κάποιου ότι δεν υπήρξε ολοκαύτωμα. Είναι λάθος αν κάποιοι θεωρούν ότι τιμωρείται απλά και μόνο η έκφραση μιας άποψης, έστω και αν είναι ακραία. Αυτό που τιμωρείται και λείπει από την νομοθεσία μας -η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία-, είναι ότι αν αυτός ο ακραίος ρατσιστικός λόγος, ο οποίος έχει να κάνει με την φυλή, την εθνότητα, το φύλο ή οτιδήποτε άλλο, δημιουργεί εκείνα τα δεδομένα, ώστε να ασκηθεί βια και να πληγούν έννομα αγαθά. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να διευκρινίσουμε και αυτό καλύπτει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

* Για της δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για περικοπή των συντάξεων:

«Τους όρους της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους πολιτικούς προϊσταμένους της, την καθορίζει η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή ο πρωθυπουργός...».

Δημοσιογράφος: Ο υπουργός Οικονομικών προΐσταται των διαπραγματεύσεων και καθορίζει και την οικονομική πολιτική. Ο τρόπος με τον οποίο ειπώθηκε λειτουργεί και σαν μια μορφή αποδοκιμασίας...

Π. Ρήγας: «Δεν με φοβίζουν οι λέξεις. Αυτήν την στιγμή υπάρχει σαφής δέσμευση και από τον πρωθυπουργό και από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, η οποία πιστεύω ότι αφορά και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, που θα πλήττουν μισθούς, συντάξεις και θα επιβάλουν νέες φορολογίες. Όταν αυτό λοιπόν αποτελεί δέσμευση και όταν η τρόικα από την δική της πλευρά λέει "εγώ δεν ζήτησα τέτοια μέτρα", δεν μπορεί κανένας έστω και αν δεν διατύπωσε σωστά την άποψη του, έστω και αν είναι ο υπουργός Οικονομικών, να βγαίνει και να θέτει τέτοια ζητήματα. Είναι σαφές. Εάν ο κ. Στουρνάρας είπε ή εννοούσε με αυτά που είπε ότι θα ληφθούν νέα καινούργια μέτρα, πέρα από αυτά που έχουν ψηφιστεί... Εδώ δημιουργείται η εξής σύγχυση και πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Μας λένε κάποιοι "μα τι μας λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε νέα μέτρα, αφού θα περικοπούν κάποια εφάπαξ και κάποιες επικουρικές συντάξεις". Με συγχωρείτε, αλλά αυτά είναι αποφασισμένα. Εμείς εννοούμε ότι δεν θα ψηφιστεί, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, κανένα μέτρο περικοπής συντάξεων, μισθών και επιβολής νέας φορολογίας, πλην εκείνων που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα».

Δημοσιογράφος: Το ΠαΣοΚ εκτιμά ότι ορισμένες φορές διαμορφώνεται ή διατυπώνεται άλλη ατζέντα από το υπουργείο Οικονομικών;

Π. Ρήγας: «Δεν είναι μόνο το ΠαΣοΚ. Διότι το ΠαΣοΚ δεν βγαίνει να κάνει ένα είδος καλυμμένης αντιπολίτευσης απέναντι στον υπουργό Οικονομικών. Ως ΠαΣοΚ, όταν κάποιος υπουργός της κυβέρνησης -είτε είναι ο υπουργός Οικονομικών, είτε ένας άλλος υπουργός, ακόμα και υπουργός που μπορεί να προέρχεται από το ΠαΣοΚ-, βγαίνει έξω από τα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής όπως έχει αποφασιστεί, -θα πρέπει να θυμίσω ότι σήμερα γίνεται μια συνάντηση ανάμεσα στους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο για την οριστικοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που αφορά στο μέλλον αυτής της κυβέρνησης-, όχι μόνο θα το σχολιάσουμε, αφού δεν είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά θα το απαντήσουμε και επί της ουσίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα