Ο Παπανδρέου στο γαλαξία του...

του Βασίλη Πάικου

Το αυτονόητο ερώτημα είναι αν τα πιστεύει αυτά που λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ή μήπως παραμορφώνει την πραγματικότητα ψυχρά και στεγνά. Ποιος θα μπορούσε άραγε ν' απαντήσει. Ο ψυχαναλυτής του ίσως.

Άναυδοι παρακολούθησαν οι Έλληνες, την περασμένη Πέμπτη, την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους και στ' αυτιά τους. Ο τέως Πρωθυπουργός παρουσίασε τα πεπραγμένα της διετίας σε τόσο ειδυλλιακές ροζ παλ αποχρώσεις, ώστε η Ελλάδα θα είχε κιόλας οριστικά διασωθεί αν ίσχυαν τα μισά απ' όσα μας είπε. Και όχι μόνο αλλά θα ετοιμαζόμαστε ήδη να φάμε με χρυσά κουτάλια. Μας το είχε υποσχεθεί άλλωστε. Όταν μας διαβεβαίωνε ότι στο τέλος του 2011, το αργότερο το 2012, θα ξαναβγούμε με επιτυχία στις αγορές.

Από την άλλη μεριά, κατά τη συνήθη του πρακτική, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απέδωσε την κάθε λογής κακοδαιμονία, ακόμη και την δημοσκοπική καταβαράθρωση του κόμματός του, σε «σκοτεινές δυνάμεις». Φταίνε για τα πάντα, και για την παραίτησή του από την Πρωθυπουργία εννοείται, όλοι οι άλλοι. Η δεξιά και η αριστερή αντιπολίτευση, οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες, τα κανάλια, οι εφημερίδες, η άτιμη κοινωνία, ο Θεός που μας μισεί, ο Χατζηπετρής, οι Νεφελίμ. Οι πάντες εκτός από τον ίδιον...

Ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε αποτολμήσει τα σχετικά όσο ήταν στα πράματα. Το κάνουν τώρα βέβαια για λογαριασμό του οι αγιογράφοι του. Αποδίδοντας μάλιστα αυτοί τα ολέθρια της δικής του διακυβέρνησης σε... ξένες δυνάμεις. Οι οποίες επιβουλεύονταν ακόμη και τη ζωή του!

Ο Παπανδρέου το κάνει από τώρα, κατά τις οικογενειακές συνήθειες άλλωστε. Έτσι κι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σε κάθε δύσκολη στιγμή ανέσυρε τα  «σκοτεινά συμφέροντα» που τον υπονόμευαν. Μόνο που ο Ανδρέας έπειθε. Ακόμη και πως έδιωξε τις βάσεις όταν είπε, οι μισοί Έλληνες τον πίστεψαν. Ο Γιώργος, καμία σχέση. Και το όνομά του να πει, οι Έλληνες το αμφισβητούν. Μετά το «λεφτά υπάρχουν», και ασφαλώς μετά το κράτος του ζόφου που μας κατέλειπε...

Ίχνος αυτοκριτικής δεν διέκριναν όσοι παρακολούθησαν  τον -ακόμη- αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στην Κ.Ο. Και γιατί να κάνει αυτοκριτική; Αφού ο ίδιος πιστεύει πως κυβέρνησε μια χαρά. Κάτι παραλήψεις μονάχα, κάτι καθυστερήσεις, κανά δυο οριακά αθώα λαθάκια. Αλλά θα μου πείτε δεν καταδέχεται να κάνει αυτοκριτική κοτζάμ Σημίτης, όταν εμφανίζεται σήμερα ως ο μέγας τιμητής, από το Γιώργο την περιμένουμε. Έτσι ακριβώς έπραξε και η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Όταν αποτιμούσε τα κυβερνητικά πεπραγμένα του Καραμανλή. Παραλήψεις, καθυστερήσεις, λαθάκια.  Αλλά βέβαια παραλήψεις, καθυστερήσεις, λαθάκια, καταγράφουν στα πεπραγμένα τους παγκοσμίως όλες οι κυβερνήσεις, και οι καλύτερες. Όχι ετούτοι εδώ που μας έφεραν, και οι δύο, βαθειά στο γκρεμό.

Το αυτονόητο ερώτημα είναι αν τα πιστεύει αυτά που λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ή μήπως παραμορφώνει την πραγματικότητα ψυχρά και στεγνά. Ποιος θα μπορούσε άραγε ν' απαντήσει. Ο ψυχαναλυτής του ίσως.

Το άκρως απογοητευτικό όμως από την εικόνα της Κ.Ο. του Π

Keywords
Τυχαία Θέματα