Ο Πένια Νιέτο διατηρεί μεγάλο προβάδισμα

Ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου στο Μεξικό Ενρίκε Πένια Νιέτο συνεχίζει να έχει ευρύ προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), το οποίο κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα στο Μεξικό, οδεύει προς το να ανακτήσει
την εξουσία.

Η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν από το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας από την εταιρεία Buendia & Laredo για την εφημερίδα El Universal έδειξε ότι ο Πένια Νιέτο αύξησε το ποσοστό του κατά 4,2%, από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, στο 41,2% που είχε δημοσιευθεί την 18η Ιουνίου.

Αυτό του δίνει προβάδισμα 17,4 μονάδων έναντι του ηττημένου των προεδρικών εκλογών του 2006, τον κεντροαριστερό Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, το ποσοστό του οποίου αυξήθηκε ελαφρά (+0,3%), στο 23,8%, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, η υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,6%, ποσοστό μειωμένο κατά σχεδόν μία μονάδα (-0,8%) σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Άλλη μια δημοσκόπηση της εταιρείας BGC για την εφημερίδα Excelsior που δημοσιεύεται σήμερα φέρνει το ποσοστό του Πένια Νιέτο στο 44% έναντι ενός 28% του Λόπες Ομπραδόρ και ενός 25% για τη Βάσκες Μότα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Πένια Νιέτο διψήφια διαφορά έναντι των αντιπάλων του.

Η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία της προεκλογικής εκστρατείας και κλείνει με μεγάλες συγκεντρώσεις των υποψηφίων.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το PRI να αποσπά επίσης πλειοψηφία στη γερουσία όσο και στη βουλή.

Η δημοσκόπηση της Μπουενδία υ Λαρέδο έγινε σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από την 22α ως την 24η Ιουνίου και έχει περιθώριο σφάλματος ±2,5%, σύμφωνα με την Ελ Ουνιβερσάλ.

Η δημοσκόπηση της BGC έγινε σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων από την 23η ως την 25η Ιουνίου και έχει περιθώριο σφάλματος ±2,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Keywords
Τυχαία Θέματα