Ο Ρ. Σπυρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μίλησε στις 12/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Ναταλία Κανταρτζή.

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", που κάνει λόγο για εγκύκλιο του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, η οποία "ανοίγει παράθυρο" για αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας σε βουλευτές, υπουργούς, αιρετούς δημάρχους και νομάρχες, προκειμένου να αυξήσουν τη σύνταξή τους, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το έχω πληροφορηθεί τηλεφωνικά, αλλά αν

πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο -πράγμα που θεωρώ πιθανό-, είναι άνθρακας ο θησαυρός. Στην περίοδο κατά την οποία ίσχυε το ασυμβίβαστο, "έσπαγε" ο ασφαλιστικός δεσμός βουλευτών, δικηγόρων, γιατρών και εργαζομένων. Δηλαδή, αν κάποιος ήταν δικηγόρος, δεν μπορούσε ταυτόχρονα να είναι και βουλευτής. Κατά συνέπεια σταματούσε, να είναι και ασφαλισμένος στο Ταμείο Νομικών ή το ΤΣΜΕΔΕ. Με νόμο του 2012, θεσμοθετήθηκε ότι στην περίοδο που κάποιος, ουσιαστικά, δεν είχε ασφαλιστικό δεσμό, ο χρόνος αυτός δεν προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια. Μπορεί στην πορεία, εάν θέλει, να τα εξαγοράσει. Αυτό το φοβερό συνέβη και δεν ξέρω που είναι το κακό».

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά και συνταξιούχους, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να αυξήσουν και τη σύνταξή τους.

Ρ. Σπυρόπουλος: «Κατά 8 με 9 ευρώ, περί αυτού πρόκειται. Εκτιμώ ότι ο θησαυρός είναι άνθρακας... Δεν ψήφισα εγώ το νόμο, αλλά η Βουλή. Το επικουρικό είναι ένα άλλο ταμείο. Οι νόμοι εφαρμόζονται βάσει εγκυκλίων. Κατά την άποψή μου, ο νόμος είναι σωστός. Διότι και οι βουλευτές είναι άνθρωποι. Σήμερα ένας βουλευτής συνταξιοδοτείται στα 65 του. Η σύνταξή του, εάν δεν έχει άλλη ασφάλιση, είναι στα 1300 ευρώ, δηλαδή κατά πολύ μικρότερη από αυτή που παίρνει ένας τραπεζικός υπάλληλος... Θεωρώ ότι πυροβολούμε τα πόδια μας, αμφισβητώντας αν η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει τα σωστά νομοσχέδια, χωρίς να ερευνήσουμε εις βάθος ».

* Για κατασχέσεις περιουσίας οφειλετών του ΙΚΑ:

«Δεν δώσαμε κανένα τελεσίγραφο. Έτσι ερμηνεύτηκε από τον Τύπο. Είπαμε ότι όταν κάποιος δεν πληρώνει, ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων προβλέπει και τη διαδικασία της κατάσχεσης. Αυτό ισχύει από παλαιότερα, δεν εφαρμόστηκε τώρα ... Καθένας που οφείλει στο δημόσιο ή στο ΙΚΑ, πρέπει να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του. Εν προκειμένω, στο ΙΚΑ, μπορεί να το κάνει και σε δόσεις. Αυτό λοιπόν που είπα, είναι να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες του ΙΚΑ τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, με πολύ ευνοϊκό τρόπο, διαφορετικά θα εφαρμοστεί ο νόμος περί είσπραξης δημοσίων εσόδων, κάτι που γίνεται εδώ και 139 χρόνια και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται. Κάναμε μία ρύθμιση που, όπως εκτιμάμε, διευκολύνει τους οφειλέτες και ελπίζουμε και οι ίδιοι να απαλλαγούν από το άγχος και εμείς από την ευθύνη να εφαρμόζουμε το νόμο και να ασκούμε αναγκαστικά μέτρα. Διότι, είμαστε υποχρεωμένοι, εκ του νόμου, να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα