Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ 9.84

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 22/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.  Για τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη δανειακή σύμβαση και  ενδεχόμενη συμμετοχή
της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις:

«Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες και μας ενδιαφέρει να έρθει κοντά μας και να περπατήσει μαζί μας κάθε άνθρωπος που αισθάνεται την ανάγκη να ξαναγεννήσει μια ελπίδα που είναι χαμένη. Και είναι χαμένη η ελπίδα στην οποία είχε στηριχθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου, ψηφίζοντας και στηρίζοντας το ΠαΣοΚ και η οποία σήμερα έχει χαθεί. Επομένως, μας ενδιαφέρει αυτού του τύπου το άνοιγμα, αλλά η έννοια του πολιτικού "παρκαρίσματος" είναι έξω από τη δική μας πολιτική αντίληψη, υπό μία έννοια, και από την πολιτική λογική και στρατηγική μας. Δεν είναι η Δημοκρατική Αριστερά, όμως, για μετοίκηση του οποιουδήποτε θέλει σήμερα να "παρκάρει" διαφορετικά. Όπως έχει πει και ο Φώτης Κουβέλης, η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κολυμπήθρα, καθαρτήριο, όπως δεν είναι και σκαντζόχοιρος βέβαια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, σε όποιον μας πλησιάσει να βγάλουμε αγκάθια. Αλλά θέλει προσοχή, σοβαρότητα και ευθύνη αυτό το άνοιγμα, γιατί αν θέλουμε να είναι ουσιαστικό, δηλαδή το "παρκάρισμα" να γίνει διαμονή, πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί και εμείς και οι διαθέσεις όποιου μας πλησιάζει».

* Για τη δανειακή σύμβαση:

«Προφανώς οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράφει μια χώρα τη δεσμεύουν. Είναι άλλο πράγμα αν μια νέα πολιτική πλειοψηφία, ένα άλλο μπλοκ εξουσίας αποφασίζει αν θέλει να αντικαταστήσει αυτές τις συμβάσεις με κάτι άλλο. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό, αλλά ό,τι υπογράφει η χώρα, τη δεσμεύει και αυτό το λέω ως σχόλιο, γιατί ακούγονται απίστευτα πράγματα για τα αυτονόητα. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα και μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει επιβληθεί -διότι εμείς τη δανειακή σύμβαση δεν την ψηφίσαμε-, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε βασικά στοιχεία, βασικούς όρους και μέτρα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που στηρίζει αυτή τη δανειακή σύμβαση».

* Για ενδεχόμενη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση:

«Το εάν θα μετάσχουμε σε μια κυβέρνηση ή όχι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Δηλαδή, δεν μπορούμε να μετάσχουμε εμείς σε μια κυβέρνηση, χωρίς να έχουμε συμφωνήσει σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, χωρίς να υπάρχει φερέγγυα πολιτική, φερέγγυα πρόσωπα, γιατί πάσχουμε από αυτά. Αν τέτοιου τύπου προϋποθέσεις υπάρχουν και έχει ανάγκη η χώρα από τη δική μας συμμετοχή  -αυτό θα εξαρτηθεί και από το τι ποσοστό εμπιστοσύνης θα μας δώσει στις εκλογές ο ελληνικός λαός-, τότε βεβαίως, εμείς δεν είμαστε μια Αριστερά του περιθωρίου. Είμαστε μια Αριστερά που φιλοδοξεί να διαχειριστεί τα κοινά στο όνομα των εργαζομένων για τους οποίους υπάρχει και παλεύει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84»
Keywords
Τυχαία Θέματα