Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είναι επιεικώς θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί το θέμα... Το να διαπιστώνουμε όμως ότι είναι απλά θλιβερός, νομίζω ότι πια αναδεικνύεται κι ένα ζήτημα διαχείρισης και πολιτικών ευθυνών και αναρωτιέμαι αν εκτιμάτε ότι σας αφορά κιόλας...

Σπ. Λυκούδης: «Πιθανόν να αφορά στο σύνολό της την ελληνική
δημοκρατική πολιτεία και μέσα σε αυτή, είμαστε κι εμείς. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι άδικο να φορτωθούμε ευθύνες που δεν έχουμε. Κάναμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες, για να πείσουμε τους εταίρους μας στη συγκυβέρνηση ότι έχουμε υποχρέωση, όπως και οι ίδιοι ήθελαν στο παρελθόν... Το ΠαΣοΚ είχε καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εδώ και ενάμισι χρόνο, με τον κ. Παπαϊωάννου και ο πρωθυπουργός επέμενε στον κ. Ρουπακιώτη, ως κατεπείγουσα ανάγκη, να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή... Μας το έχει πει πεντακάθαρα ο υπουργός κι εμένα προσωπικά, δύο ή τρεις φορές, σε συζητήσεις μαζί του. Ψεύδεται ο υπουργός; Υπήρξε επισπεύδουσα η Νέα Δημοκρατία, "Ρουπακιώτη, στείλε μας το αντιρατσιστικό". Όταν το έστειλε, "Ρουπακιώτη, παρ΄το πίσω και στείλε το αυστηρότερο, γιατί είναι ήπιο αυτό που έστειλες". Και την τρίτη φορά, "δεν μας χρειάζεται Ρουπακιώτη, γιατί είναι επαρκής ο νόμος του '79". Κατά περιγραφή του κυρίου υπουργού, δεν είναι δικά μου αυτά...
Σε μία φάση έξαρσης του νεοναζισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα, η δημοκρατία εμφανίζεται ανίκανη να αμυνθεί. Εάν ήμουν χρυσαυγίτης, θα καθόμουν σε μια γωνιά και θα πέταγα από τη χαρά μου. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Η Νέα Δημοκρατία να παίρνει πίσω την ανάγκη για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το ΠαΣοΚ κι εμείς να καταφεύγουμε στο σχέδιο νόμου Ρουπακιώτη, να το καταθέτουμε ως πρόταση νόμου και να έρχεται εκ των υστέρων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -ο οποίος επί μία ολόκληρη περίοδο ορκιζόταν στην ανάγκη να έρθει αυτό το νομοσχέδιο και να ψηφίσει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη-, να ψάχνει να βρει δικό του για να καταθέσει, απλώς για να διαφοροποιηθεί, από την ήδη υπάρχουσα πρόταση νόμου. Και να καταλήγουμε στη φαιδρότητα της Χρυσής Αυγής ότι "καταθέτω αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για το ρατσισμό κατά των Ελλήνων", για να εξευτελίσει τα πάντα».

Δημοσιογράφος: Με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, εκτιμάτε ότι μπορείτε οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να βρείτε μεταξύ σας ένα modus vivendi, για να καταθέσετε μία ενιαία πρόταση;

Σπ. Λυκούδης: «Έκανε μία χρήσιμη παρέμβαση -κατά τη γνώμη μου-, ο κ. Ρουπακιώτης χθες. Έστειλε μία επιστολή, με την οποία απηύθυνε έκκληση πολιτικού χαρακτήρα, για εξεύρεση κοινού τόπου όσον αφορά την επείγουσα -δημοκρατικής απαίτησης- ανάγκη , η ελληνική Βουλή να καταθέσει και να ψηφίσει νομοσχέδιο για τον ρατσισμό. Ήταν μία έκκληση σοβαρή και χρήσιμη, ας ελπίσουμε στην διαδικασία συζήτησης στη Βουλή, να βρεθεί κοινός τόπος».

* Για το κλίμα στην κυβέρνηση:

«Υπάρχει μία -μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν-, δυσκολία συνεννόησης σε μερικά πράγματα. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό συνιστά κίνδυνο για τη κυβερνητική συνοχή , επειδή εξακολουθεί -όπως είπε και ο Φώτης Κουβέλης στη Θεσσαλονίκη-, να μας συνέχει η εθνικού χαρακτήρα ανάγκη για το μείζονα στόχο, που είναι να κερδίσει τη μάχη η χώρα. Και υπό αυτή την έννοια, η συνοχή της κυβέρνησης και το μέλλον της, δεν βλέπουμε ούτε να κινδυνεύει, ούτε και θα επιχειρούσαμε ποτέ εμείς να το θέσουμε σε κίνδυνο. Όμως υπάρχουν προβλήματα, που έχουν σχέση και με τη συνεννόηση μεταξύ μας, λειτουργικά , αλλά και προβλήματα που έχουν σχέση και με το ποιες -κατά καιρούς-, πολιτικές ευαισθησίες κυριεύουν το κάθε κόμμα, που μετέχει στη συγκυβέρνηση».

* Για την ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά:

«Όταν ο έλληνας πολίτης έχει υποστεί απίστευτη επίθεση στο εισόδημά του και υπό μία έννοια αναγκαστική, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή, η χώρα, η πολιτεία έχει υποχρέωση να τον διαφυλάξει από χρέη που ο ίδιος έχει απέναντι της. Όταν αυτό δεν γίνεται κατανοητό και αρχίζει και συζητιέται για άλλη μία φορά ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας, υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικών ευαισθησιών πια. Εκεί υπάρχουν αντιρρήσεις.
Σε ό,τι εμένα αφορά, αυτού του τύπου η παρέμβαση με αιφνιδίασε και επειδή υπήρξε και σοβαρή αντίδραση από όλες τις πλευρές -και αυτό είναι προς τιμήν όλων πλευρών της Βουλής-, γι' αυτό άρχισε και η ανασκευή του και θα το ξαναδούμε. Νομίζω ότι είχε έναν αιφνιδιαστικό χαρακτήρα».

Δημοσιογράφος: Έχετε πειστεί ότι τελικά δεν θα έρθει στο τραπέζι;

Σπ. Λυκούδης: «Ξέρετε ότι είμαι ένας πολύ συγκρατημένος άνθρωπος στις κρίσεις. Μου θέτετε δύσκολο ερώτημα. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει άλλη εξέλιξη στο θέμα. Ελπίζω ότι δεν είναι μία συνολικότερη κατεύθυνση του ισχυρού τμήματος της κυβέρνησης, εννοώ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απλώς μία σκέψη του αρμόδιου υπουργού. Από εκεί και πέρα, θα τα δούμε».

* Για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση:

«Μιλάτε με έναν άνθρωπο που επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα, πρέπει να το παλέψουμε όσο μπορούμε. Έλεγα -τουλάχιστον εγώ-, να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά μην πανηγυρίζετε εκ των προτέρων. Το θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο, διότι αφορά λεφτά που μαζεύονται και δεν ξέρω καθόλου πώς θα μας αντιμετωπίσουν οι εταίροι στην απαίτησή μας. Νομίζω ότι δώσαμε με πιο πανηγυρικό τρόπο την εικόνα ότι θα το κερδίσουμε και σήμερα είμαστε λίγο μαγκωμένοι. Προσωπικά, εξακολουθώ να αισιοδοξώ ότι στην συνάντηση με την Τρόικα, αυτό θα τεθεί και μπορεί να κερδηθεί. Αλλά θέλω να είμαστε συγκρατημένοι».

* Για την κεντροαριστερά:

«Το μοντέλο Δημοκρατική Αριστερά και όποιοι κολλάνε κοντά μας, εμένα μου φαίνεται ότι δεν απαντάει στο μεγάλο πρόβλημα της ανασυγκρότησης του χώρου. Όπως δεν απαντά βεβαίως και το "έλα Βενιζέλο, έλα Κουβέλη, να τα βρούμε, για να δούμε τι κάνουμε". Αυτό είναι που δεν απαντάει καθόλου... Όπως δεν απαντάει και η εύκολη ιστορία, δηλαδή "εδώ είμαστε, όποιος θέλει να ανασυγκροτήσει το χώρο, ας έρθει να κολλήσει δίπλα μας". Νομίζω ότι η χθεσινή ομιλία του Φώτη Κουβέλη ήταν πιο προχωρημένη επ' αυτού του θέματος. Μίλησε για έναν μεγάλο αστερισμό πολιτικών κινήσεων, για τη συνάντηση με ανθρώπους οι οποίοι κομματικά ήταν σε άλλους χώρους και κυρίως για μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να εκφράσει τον χώρο... Ονόμασε τη Δημοκρατική Αριστερά καταλύτη, έχουν σημασία οι λέξεις. Δεν είπε ότι είμαστε ο μαγνήτης. Είπε ότι είμαστε ο καταλύτης, γιατί πιστεύουμε την ιστορία επί της ουσίας, χωρίς εντυπωσιασμούς».

Δημοσιογράφος: Κινήσεις θα γίνουν;

Σπ. Λυκούδης: «Νομίζω ότι ήδη γίνονται. Ο πρόεδρος του κόμματος κεντρικά είναι σε μία σειρά συζητήσεων και επαφών με δυνάμεις του χώρου, με πολιτικές προσωπικότητες που σηματοδοτούν μία ιστορική διαδρομή και νομίζω ότι όλοι θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Και εγώ θα έχω την άλλη βδομάδα μία συνάντηση...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα