Ο Θ. Μαργαρίτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε στις 20/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την άρνηση της κυπριακής Βουλής αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων:

«Μία ακραία επιλογή από Γερμανικής πλευράς και ευρωπαϊκής ελίτ οδήγησε σε μία ριζοσπαστική αντίδραση από πλευράς κυπριακής Βουλής.
Μιλάμε μάλλον για οριακές καταστάσεις. Από τη μία πλευρά, η επιλογή με τη σφραγίδα της γερμανικής ηγεμονικής πολιτικής βάζει βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής πορείας και της τραπεζικής πίστης. Από την άλλη, η επιλογή της Κύπρου είναι επίσης οριακή, διότι βρίσκεται στα σύνορα με τη χρεοκοπία. Επομένως, μιλάμε για καταστάσεις οι οποίες είναι πραγματικά ακραίες και χρειάζεται αυτή τη στιγμή, άμεσα, να αναθεωρηθεί η πολιτική που εκπέμπεται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, διότι σε κάθε περίπτωση και υπό οποιαδήποτε εξέλιξη έχει ήδη ναρκοθετηθεί ακόμα περισσότερο η ευρωπαϊκή πορεία και εντείνεται το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη...

Το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων δεν είναι μόνο του. Εδώ υπάρχει μία επιλογή να σωθούν οι τράπεζες και μόνον... Δεν έχουμε δηλαδή αποτυχία των κρατών, αλλά των αγορών. Επομένως, το ζήτημα της φορολόγησης των καταθέσεων και ιδιαίτερα μάλιστα όταν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με το πλαφόν των 100.000 ευρώ και κάτω -που ήταν η βασική εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων-, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί δυσοίωνες εξελίξεις και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, σε δεύτερο χρόνο.

Επομένως, η επιλογή της Γερμανίας θέτει εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πορεία, ξαναβάζει το δίλημμα "γερμανική Ευρώπη ή ευρωπαϊκή Γερμανία" και σε κάθε περίπτωση διευκολύνει την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Γι' αυτό χρειάζεται άμεσα αναθεώρηση αυτών των πολιτικών και γι' αυτό θα πρέπει να συνδράμουμε -όπως μπορεί ο καθένας-, προκειμένου και στις γερμανικές εκλογές να ηττηθεί η δεξιά πολιτική της κ. Μέρκελ και να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Γιατί με αυτούς τους συσχετισμούς τα πράγματα δεν είναι καλά...».

Και πρόσθεσε: «Ένα άμεσο ζήτημα από το οποίο πρέπει να οδηγηθούμε σε συμπέρασμα είναι ότι καμία χώρα του ευρωπαϊκού νότου δεν μπορεί να κινείται μεμονωμένα , θεωρώντας ότι από τις δικές της διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία, θα μπορέσει να βγάλει άκρη. Αναφέρομαι είτε στην ελληνική, είτε στην κυπριακή, στην ιταλική, στην πορτογαλική ή και στην ισπανική περίπτωση. Χρειάζεται συντονισμός των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, όχι για να δημιουργηθεί πόλωση -που θα διαλύσει με άλλο τρόπο την ευρωπαϊκή πυραμίδα-, αλλά ένας άξονας ο οποίος θα μπορέσει να βάλει φραγμό στις υπερβολικές, απαράδεκτες και ολέθριες επιλογές που εκπέμπονται από τη συχνότητα του Βερολίνου...».

* Για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα:

«Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει στη θέση της, δηλαδή να αξιοποιηθούν και το θέμα των ιταλικών εκλογών και το κυπριακό πρόβλημα, ώστε να υπάρξει αποφασιστικότερη διαπραγματευτική γραμμή από τη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε και στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην υλοποίηση του σχεδίου Μανιτάκη για τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς απολύσεις νόμιμων υπαλλήλων - να το πω έτσι, για να κάνω μία αντιδιαστολή με τους επίορκους και τις πλαστογραφίες. Και από την άλλη, έχουμε κάνει καθαρό ότι δεν θα ψηφίσουμε στη Βουλή, εάν έρθει η διαιώνιση του ΕΕΤΗΔΕ, διότι συνιστά νέο μέτρο. Επομένως, με βάση αυτά τα στοιχεία, χρειάζεται να υπάρξει και μία αντίστοιχη προσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία συμπυκνώνοντας τη συνεννόηση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα εκφράσει αυτή τη διαπραγματευτική της πολιτική απέναντι στην Τρόικα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα