Ο Θ. Σαρρής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Θεόδωρος Σαρρής, πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μίλησε στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου, με αφορμή την παραίτησή του από τον Οργανισμό και την αντικατάστασή του από τον πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Έξαρχο.

μεταξύ άλλων, είπε:

«Αλλάξαμε τα πάντα στον Οργανισμό όσον αφορά στα έσοδα και στα έξοδα. Για τα έσοδα, προσδιορίσαμε την αξία της παραγωγής καθενός παραγωγού και επιβάλαμε ποσοστό επί της αξίας
αυτής (σ. σ. υπέρ του ΕΛΓΑ). Ο παραγωγός κάθε χρόνο υποβάλλει αίτηση στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων με την οποία ζητά επιχορήγηση. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται προκειμένου να προσδιορίζεται και η αξία της παραγωγής του καθενός αγρότη, ώστε να πληρώσει την εισφορά του στον ΕΛΓΑ. Με αυτή τη διαδικασία επιτύχαμε δύο πράγματα:
Πρώτον, να διπλασιάσουμε τα έσοδα μας και δεύτερον να γνωρίζουμε ποιος παραγωγός πληρώνει, προκειμένου να είναι και ο μόνος που δικαιούται αποζημίωση. Μέχρι τώρα, οι εισφορές πληρώνονταν με αδιαφανή τρόπο. Δηλαδή, ο έμπορος ή ο συνεταιρισμός κρατούσε ποσοστό 3% επί των εκδιδομένων τιμολογίων αγοράς για τον παραγωγό. Οι περισσότεροι δεν το απέδιδαν στην εφορία και το ποσό το οποίο απέδιδαν δεν ήμασταν σίγουροι ότι το υπουργείο Οικονομικών με την στενότητα των πόρων που είχε, το απέδιδε όντως με τη σειρά του στην αγορά. Επίσης, δεν γνωρίζαμε ποιος πλήρωσε τι, διότι παίρναμε συνολικά έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώνουν οι μισοί, να μας αποδίδονται λίγα χρήματα και όλοι να είναι δικαιούχοι. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ποιος πληρώνει και άρα ποιο ποσό δικαιούται. Επιπλέον, καταργήσαμε τις υπέρογκες αποζημιώσεις. Υπήρχαν περιπτώσεις που δίναμε αποζημίωση μέχρι και 200.000 ευρώ... Αυτή την στιγμή είναι πλεονασματικός ο Οργανισμός».

Δημοσιογράφος: Εσείς πλέον δεν είστε στον Οργανισμό;

Θ. Σαρρής: «Όχι. Χτες υπέβαλα την παραίτησή μου».

Δημοσιογράφος: Για ποιο λόγο;

Θ. Σαρρής: «Μου ζητήθηκε».

Δημοσιογράφος: Με ποια αιτιολογία;

Θ. Σαρρής: «Δεν υπάρχει αιτιολογία. Δεν είδα κάποια αιτιολογία, ούτε μου ζήτησε κανείς να εξηγήσω τι έχω κάνει».

Και πρόσθεσε: «Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε σχεδιάσει -επειδή διαθέτουμε πλεονάσματα-, να επεκτείνουμε τις καλύψεις των αγροτών. Και μάλιστα ένας από τους στόχους μας είναι να καλύψουμε και τους κινδύνους της αγοράς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα