Ο Θ. Σκυλακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στις 18/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενη συνεργασία Δημοκρατικής Συμμαχίας και Νέας Δημοκρατίας:

«Το ζητούμενο για μένα -μπορώ μόνο να σας πω μια προσωπική άποψη, δεν μπορώ να εκφράσω θέση του κόμματος αυτή τη στιγμή ειδικά-, είναι η δημιουργία μιας συνεργασίας που να έχει καλές πιθανότητες να κυβερνήσει. Τα πράγματα θα είναι εφιαλτικά δύσκολα την επόμενη μέρα. Το πολιτικό αποτέλεσμα των προηγουμένων εκλογών ήταν ότι υπήρξε ένας φιλελεύθερος
χώρος με αρκετό, υπαρκτό μέγεθος δηλαδή, για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, αλλά επειδή κατέβηκε χωριστά, δεν εκπροσωπήθηκε. Αυτό ήταν το ένα συμπέρασμα. Το δεύτερο ήταν ότι τα δύο κόμματα και η κυβέρνηση που είχαν συνδείξει, αποδοκιμάστηκε. Αποδοκιμάστηκαν και οι προτάσεις για πρωθυπουργίες αντίστοιχα.
Το κλειδί για να υπάρξει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο, που να μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά την επόμενη μέρα, είναι να εκλεγεί ένας υποψήφιος πρωθυπουργός που θα μπορεί να ανταποκριθεί στην εφιαλτικά δύσκολη κατάσταση, την οποία θα βιώσουμε».

Δημοσιογράφος: Αυτό εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει προεκλογικά;

Θ. Σκυλακάκης: «Ναι, όταν υπάρχει μια συνεργασία κομμάτων που γίνεται στην ουσία προεκλογικά, τότε αυτό το θεμελιώδες και το πρόγραμμα πρέπει να συζητηθεί προεκλογικά, για να τεθεί ενώπιον του ελληνικού λαού. Διότι δεν υπάρχει χωριστή εντολή».

Δημοσιογράφος: Είστε έτοιμος να μου πείτε και πρόσωπο ανθρώπου, χαρακτηριστικά ποιοτικά, δηλαδή μια προσωπικότητα από τον κεντροδεξιό χώρο οπωσδήποτε;

Θ. Σκυλακάκης: «Αυτό δεν μπορεί να το πει, κατά κανέναν τρόπο, ο μικρότερος εταίρος σε μία συνεργασία. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι θεμελιώδη στοιχεία αυτά για να μπορέσει να υπάρξει επιτυχία και για να είναι ξεκάθαρο ενώπιον του λαού τι επιλέγει. Γιατί, ένα από τα προβλήματα της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν ότι δεν υπήρχε η νομιμοποίηση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού».

Δημοσιογράφος: Άρα σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα εκλεγμένο...

Θ. Σκυλακάκης: «Εγώ σας λέω ότι πρέπει να το ξέρει ο λαός».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι πέρα από τα ζητήματα της αναζήτησης προσώπου... αυτό είναι ένα κομμάτι υποχώρησης από τη Νέα Δημοκρατία πάρα πολύ μεγάλο... Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό το βήμα;

Θ. Σκυλακάκης: «Δεν το ξέρω, το θεωρώ όμως κεφαλαιώδους σημασίας. Επίσης, κεφαλαιώδους σημασίας είναι και μία προγραμματική συζήτηση... Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι το πλαίσιο αρχών μόνο που έχει σημασία, γιατί το κλειδί είναι η ουσιαστική προγραμματική συζήτηση. Δηλαδή, αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα, πρέπει να είναι σαφές -που πρόκειται να ληφθούν και που είναι πολύ βαριά για τον ελληνικό λαό-, ποια είναι αυτά».

Δημοσιογράφος: Θα ήταν θετικότερη εξέλιξη για εσάς να υπάρξει μια σύγκλιση των κομμάτων που συγκροτούν τον φιλελεύθερο χώρο, από ότι η σύγκλιση τη
Keywords
Τυχαία Θέματα