Ο Θ. Σκυλακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

O ευρωβουλευτής και μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στις 2/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Σταμάτη Ζαχαρό.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Πώς μας βλέπουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο;

Θ. Σκυλακάκης: «Οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο είναι σε διακοπές. Εξ' ου και η ενασχόληση

με την Ελλάδα είναι μόνο σε αυτούς που έχουν παραμείνει και δεν κάνουν διακοπές. Αυτοί που είναι φρουρά υπηρεσίας, μπορώ να σας πω πώς σκέφτονταν, πριν πάνε διακοπές. Η εικόνα είναι ότι απλώς περιμένουν να δουν, αν η Ελλάδα θα υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει ή όχι. Αυτό είναι η μία πτυχή και η δεύτερη είναι ότι αισθάνονται ότι το θέμα του χρέους, η ανάλυση χρέους δεν βγαίνει. Εξ' ου και βλέπετε το ΔΝΤ να λέει ότι "δεν έχω άλλα λεφτά, πέρα από αυτά που έχω συμφωνήσει να δώσω", που αφήνει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό από το 2015 και μετά, μετά τη λήξη, δηλαδή, αυτής της τρέχουσας συμφωνίας».

Και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι πλέον βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση για την Ιταλία, αφήνω έξω την Ισπανία η οποία πρέπει αναγκαστικά με κάποιο τρόπο να διασωθεί με παρέμβαση των υπολοίπων. Οπότε τα χρήματα τα οποία θα δώσουν είναι ήδη πάρα πολλά. Είναι σαφές ότι για να μείνει η Ευρώπη όπως είναι, θα υποχρεωθούν να δώσουν τρομακτικά χρήματα από το Βορρά προς το Νότο, Ισπανία και Ιταλία. Δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να κρατηθεί η Ελλάδα. Αντίθετα κάποιες κοινές γνώμες, Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία και όχι μόνο, έχουν το κίνητρο να βάλουν ένα παράδειγμα των κανόνων που θα τηρούνται».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όλη αυτή η συζήτηση για την επιμήκυνση στην ουσία έχει σκοτώσει οποιαδήποτε διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Η χώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα για επενδύσεις, οι οποίες είναι απολύτως ζωτικές. Η Ελλάδα θα πεθάνει από την ανεργία και το θάνατο του ιδιωτικού τομέα. Η παραγωγική Ελλάδα πεθαίνει. Όταν συζητάει για επιμήκυνση, στέλνει το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται γι' αυτά τα υπόλοιπα και έτσι θα χάσουμε πανηγυρικά την υπόθεση επόμενου ΕΣΠΑ, όπου θα είμαστε 5 - 6 δις ευρώ λιγότερα από ότι θα έπρεπε με κάθε λογικό τρόπο να μας δώσουν από την Ευρώπη... Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει 1,2 εκατομμύρια ανέργους, οι οποίοι θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο και αν δεν ξαναμπούν οι άνθρωποι αυτοί σε δουλειά, δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα. Αν δεν καταφέρουμε να προσελκύσουμε χρήματα και αυτά μπορούμε να τα πάρουμε μόνο από την Ευρώπη, που σημαίνει ΕΣΠΑ και σημαίνει και πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το περίφημο πακέτο των 110 δις ευρώ, να διεκδικήσει η Ελλάδα σοβαρά ποσά, τότε όλα όσα θα γίνουν τώρα που είναι πάρα πολύ σκληρά και δυσάρεστα για τον κόσμο δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η οικονομία δεν θα ανακάμψει, απλώς επειδή κάνουμε περικοπές. Πρέπει να έρθουν χρήματα για επενδύσεις και βλέπω ότι αυτό δεν υπάρχει καθόλου στην ατζέντα της σημεριν
Keywords
Τυχαία Θέματα