Ο Θ. Βερέμης στον ΑΘΗΝΑ984

καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνος Βερέμης, μίλησε στις 30/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον  Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις εντάσεις στο χώρο της Παιδείας:

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν ήταν σοφή η νέα πρακτική, το μήνυμα που δόθηκε δεν ήταν και το καλύτερο...

Θ. Βερέμης: «Ασφαλώς δεν ήταν, γιατί νομιμοποιεί μια παραβατικότητα που δεν είναι
πλέον λαϊκή παραβατικότητα, είναι η παραβατικότητα των ταγών εδώ, μιλάμε για Πρυτάνεις, οι οποίοι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έναν νόμο, που σπανίως τυγχάνει τέτοιας αποδοχής στη Βουλή των Ελλήνων. Λοιπόν, έλεος πλέον. Νομίζω ότι είναι καιρός πια να μην τους μεταχειριζόμαστε σαν να είναι κακότροπα παιδιά, αλλά να τους πούμε "λυπούμαστε, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας, ο νόμος λέει ότι αν δεν κάνετε τα συμβούλια, όπως προβλέπεται από το νόμο, δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το Πανεπιστήμιο. Βγάλτε τα πέρα με τους φοιτητές σας"...
Είναι ένα αρματολίκι του 1821 που το έχει καταλάβει μια ομάδα αρματωλών που αυτή τη φορά, δυστυχώς, δεν είναι οι γνωστοί άγνωστοι και οι περιθωριακοί ή οτιδήποτε, είναι μια ευνοημένη κατεξοχήν ομάδα της κοινωνίας, που είναι οι καθηγητές, οι εν λόγω Πρυτάνεις, δε θέλουν να χάσουν το προνόμιό τους ούτε για τα δυο χρόνια που τους μένουν και ως εκ τούτου κάνουν έναν απονενοημένο αγώνα, για να αντισταθούν σε έναν νόμο ο οποίος τους επιβάλει να φύγουν και να γίνουν νέες εκλογές με νέο σύστημα. Είναι πολύ απλό... Είναι δυο λογιών κατηγορίες στα Πανεπιστήμια. Η μεγίστη πλειοψηφία των καθηγητών και των διδασκόντων που θέλουν επιτέλους ένα ομαλό Πανεπιστήμιο και μια μικρή ομάδα, η οποία το κρατάει όμηρο εδώ και δεκαετίες, το υπονομεύει και αυτοί είναι αφενός οι αιώνιοι φοιτητές  - πολιτευτές, οι οποίοι κανονίζουν την εκλογή των πρυτανικών αρχών, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι υπόλοιποι φοιτητές που δεν ψήφιζαν και όταν ο νόμος της Γιαννάκου έκανε την καθολική ψηφοφορία, εμποδίζονταν οι μη κομματικοί να ψηφίσουν και ξαναψήφιζαν πάλι οι κομματικοί».

Δημοσιογράφος: Ζήσαμε μια περίεργη εικόνα. Τροπολογίες να αποσύρονται, σε μια πραγματικά κολασμένη περίοδο, σε μια περίοδο που θα πρέπει το μήνυμα που θα σταλεί να είναι μάλλον αποφασιστικότητας, ψυχραιμίας, πιο ουσιαστικής αντιπαράθεσης. Και μέσα εκεί έμπλεξαν και με την Παιδεία. Δεν είναι καλό δείγμα, το πρώτο βήμα για τις εκλογές...

Θ. Βερέμης: «Αν δεν υποστηρίξουμε το κράτος δικαίου, δηλαδή τους νόμους, οι οποίοι ισχύουν το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, δεν πρόκειται να φύγουμε ούτε από αυτή την κρίση, ούτε από καμιά άλλη. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει ξαναγυρίσει σε έναν ακραίο κατακερματισμό, όπου ο νόμος ισχύει κατά περίπτωση, όπου ολίγοι ισχυροί -είτε μυϊκώς, είτε κοινωνικώς-, καταφέρνουν να κρατάνε τη δική τους ομάδα σε περίοπτη και υπέρτερη θέση έναντι του νόμου. Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειά. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί τώρα. Όχι του χρόνου. Αυτό που άκουσα για το 2012 να αποτελέσει εξαίρεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα