Ο Τσερβένκοφσκι αποχωρεί από το SDSM

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την αποτυχία της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Ο αρχηγός του νέου κόμματος θα αναδειχθεί από το τακτικό συνέδριο του SDSM, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου.

Ο
Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του SDSM, ανέφερε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος επειδή η αρχική απόφασή του για αποχή του κόμματος από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και αποχή από τις εργασίες της Βουλής δεν βρήκε ανταπόκριση μέσα στο SDSM.

Η αρχική επιλογή του κ.Τσερβένκοφσκι να απέχει το κόμμα από τις δημοτικές εκλογές επικρίθηκε από την ΕΕ και προκάλεσε ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο απερχόμενος πλέον αρχηγός του SDSM να αναθεωρήσει την απόφασή του και να συμμετάσχει το κόμμα στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες υπέστη δεινή ήττα από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία διαδοχής του και δεν θα παράσχει ούτε δημόσια ούτε κρυφή στήριξη σε κανέναν από τους υποψήφιους προέδρους του SDSM.

Ως πιθανοί αντικαταστάτες του Τσερβένκοφσκι στην ηγεσία του SDSM φέρονται ο δημοφιλής δήμαρχος της Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος έχει την υποστήριξη του επιφανούς στελέχους του κόμματος Ράντμιλα Σεκερίνσκα και ο βουλευτής Ίγκορ Ιβάνοφσκι, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του κ.Τσερβένκοφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει πρόεδρος του SDSM από την ίδρυση του κόμματος το 1991 μέχρι το 2004, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της ΠΓΔΜ. Μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, το 2009, επανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,το διάστημα 1992-1998 και 2002-2004, ενώ από το 2004 έως το 2009 ασκούσε τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα