Ο Τύπος στον Κόσμο

Η επέκταση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Β. Κορέα, που απάντησε με κατάργηση των συμφωνιών ειρήνευσης με τη Ν. Κορέα, η κηδεία του Ούγκο Τσάβες, η σύλληψη

του γαμπρού του Οσάμα μπιν Λάντεν, οι διαβεβαιώσεις Ντράγκι για την κατάσταση στην Ιταλία, όπου παραμένει τεταμένο το πολιτικό κλίμα, είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον σημερινό διεθνή Τύπο.Για τη Β. Κορέα

Στην κατάργηση των συμφώνων μη-επίθεσης με τη Νότια Κορέα προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ενώ έκοψε και τη γραμμή του κόκκινου τηλεφώνου που συνδέει τις δύο χώρες. Νωρίτερα, χθες, ψήφισμα με τα οποίο επεκτείνονται οι κυρώσεις εις βάρος της Β. Κορέας, μετά την τρίμηνη πυρηνική δοκιμή, που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα υιοθέτησε χθες το Σ.Α του ΟΗΕ. Η απάντηση της Πιονγιανγκ ήταν απειλή πραγματοποίησης προληπτικού πυρηνικού χτυπήματος εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Guardian αναφέρει στο βασικό του θέμα: "Ο ΟΗΕ στηρίζει την επέκταση των κυρώσεων προς τη Β. Κορέα, μετά την πυρηνική απειλή". Το ψήφισμα του Σ.Α του ΟΗΕ καταδικάζει την τρίτη πυρηνική δοκιμή με τον πιο αυστηρό τρόπο και προειδοποιεί τη Β. Κορέα να μην προχωρήσει στις απειλές της. Η απόφαση για επέκταση των κυρώσεων ήρθε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, του στενότερου συμμάχου της Πιονγιάνγκ.Η ομόφωνη έγκρισή της από τα 15 μέλη του Συμβουλίου ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με την Κίνα. Οι νέες κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και έχουν στόχο να στερήσουν τη Β.Κορέα από τις πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσε για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες της. Μεταξύ άλλων τίθενται υπό επιτήρηση οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες και διευρύνεται η λίστα των ατόμων και των επιχειρήσεων των οποίων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ή τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Καθορίζονται επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια διάφορα είδη πολυτελείας τα οποία δεν θα μπορούν να αποκτούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας και καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των ύποπτων φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζονται για αυτήν. Παράλληλα, το Σ.Α υπογραμμίζει τη δέσμευση του για μια "ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση" και καλεί σε επανεκκίνηση των συνομιλιών. Αναλυτές εκτιμούν πως η Πιονγιάνγκ θα απαντήσει με μια οργισμένη ρητορική και πιθανότατα με μια ακόμα πυρηνική δοκιμή. Από την πλευρά τους, οι New York Times αναφέρουν "Με ομόφωνη απόφαση από το Σ.Α οι νέες σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Β. Κορέας". Απομονώνεται πλήρως διπλωματικά η Πιονγιάνγκ, σημειώνουν. Η Die Welt λέει "Σε ετοιμότητα η Πιονγιάνγκ για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ".

Για τον Ούγκο Τσάβες

Το τελευταίο «αντίο» στον Ούγκο Τσάβες λένε την Παρασκευή οι πολίτες της Βενεζουέλας, ενώ το «παρών» θα δώσουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.

Σήμερα ορκίζεται προσωρινός πρόεδρος ο Νικολάς Μαντούρο. Επίσης έγινε γνωστό ότι ο εκλιπών πρόεδρος θα ταριχευθεί. Το θέμα είχε φέρει στην επικαιρότητα αρκετές μέρες πριν η ισπανική εφημερίδα ABC, αποκαλύπτοντας ότι το διάστημα που ο Τσάβες νοσηλευόταν στην Κούβα είχε φτάσει στο νησί ο Μάσιμο Σινιοράτσι, ο άνθρωπος που ταρίχευσε τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Αυτό είναι και το θέμα της Monde που αναφέρει "Το σώμα του Τσάβες θα ταριχευθεί για να μείνει στην αιωνιότητα". Όπως, παράλληλα, υπογραμμίζει η Ε.Ε γύρισε την πλάτη της στο γεγονός, ενώ από την Ισπανία θα παραστεί ο πρίγκιπας Φίλιππος. Η El Pais αναφέρει πως σήμερα ορκίζεται προσωρινός πρόεδρος ο Νικολάς Μαντούρο. Η Washington Post αναφέρει πως "Με το θάνατο του Τσάβες, δημιουργείται κενό στην Αριστερά της Λ. Αμερικής". Οι ηγέτες της Λ. Αμερικής και της νέας αριστεράς δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν το όραμα του σοσιαλιστή Ούγκο Τσάβες, αλλά λίγοι έχουν το χάρισμα ή τις "γεμάτες τσέπες" για να το πετύχουν. Όπως άλλωστε σημειώνει ο αναλυτής Έρικ Φάρνσγουόρθ "μιλούσε για μια συγκεκριμένη διάσταση του πολιτικού φάσματος και μια αυτή την έννοια δύσκολα θα αντικατασταθεί. Κανείς δεν έχει τον συνδυασμό που διέθετε ο Τσάβες να έχει δηλαδή χάρισμα, όραμα και χρήματα. Είχε ένα όραμα για το οποίο εργαζόταν, είχε το χάρισμα να εμπνέει τον λαό του και είχε τα χρήματα να τα χρηματοδοτήσει όλα αυτά". "Τις παραμονές της κηδείας του Τσάβες...η συζήτηση επικεντρώνεται στην κληρονομιά του" λένε οι New York Times. Και η κληρονομιά, όπως λένε, δεν είναι καλή. Η 14χρονη προεδρία του Τσάβες αφήνει τη χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Λ. Αμερική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, με υψηλότατο πληθωρισμό και χρόνιες ελλείψεις βασικών προϊόντων. Η χώρα έχει τα υψηλότατα ποσοστά εγκληματικότητας στη Λ. Αμερική και απειλείται πλέον με διχασμό.


Για την Κένυα

Η εκλογική επιτροπή της Κένυας δήλωσε πως ένας ιός στα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ευθύνεται για την ακύρωση αρκετών ψήφων των προεδρικών εκλογών της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι New York Times, "Ο ηγέτης που προηγείται σε ψήφους στην Κένυα...φέρνει τις ΗΠΑ μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις". Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για την επιλογή του Ουχούρου Κενυάττα, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που πλέον προηγείται σε ψήφους. Αλλά εάν τον απορρίψει η Ουάσινγκτον κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό σύμμαχο σε μια εμπόλεμη ζώνη.


Για την Ιταλία

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι υποβαθμίζει τις ανησυχίες για την Ιταλία αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, o Ιταλός Ντράγκι προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου την κρίση χρέους της Ευρωζώνης λέγοντας πως οι αγορές σέβονται τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών. Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι, οι Financial Times αναφέρουν πως η ΕΚΤ επιμένει στην ίδια χαλαρή νομισματική πολιτική. «Οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν συγκρατημένες, σε αντιστοιχία με τον στόχο μας να διατηρήσουμε τα ποσοστά του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε χαλαρή νομισματική πολιτική», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει σταθερό στο 0,75% το βασικό επιτόκιο.

Πίσω στην Ιταλία, όπου ο Μπέπε Γκρίλο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων. Όπως αναφέρει η Corriere de la Sera o Γκρίλο έκανε λόγο για "πληρωμένα μίντια, που θέλουν να μας βλάψουν". Παράλληλα, ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων επεσήμανε πως "εάν το Κίνημα αποτύχει, θα υπάρξει βια στους δρόμους". Σε αυτή τη φράση... ο Μπερσάνι απάντησε: Γκρίλο μην προκαλείς με βία. Το κράτος δικαίου προστατεύει την οικονομία, όπως αναφέρει η Messaggero. Την ίδια ώρα, η Stampa σημειώνει πως ο Μπερλουσκόνι πιέζει για νέες εκλογές στα μέσα Ιουνίου μετά και την ανοδική πορεία που σημειώνει η κεντροδεξιά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.


Για την ΑΟΖ

Ξαναβάζει η Ελλάδα στο τραπέζι το θέμα των χωρικών υδάτων με την Τουρκία αναφέρει η WSJ με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού πως το θέμα της ΑΟΖ έχει ευρωπαϊκη διάσταση. Η Αθήνα αναζητά συμμάχους στην Ε.Ε και επιταχύνει τις διπλωματικές διεργασίες στα Η.Ε.


Για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όπως υπενθυμίζει η Washington Post, η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία και παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως στη σημερινή Ρωσία: "Οι γυναίκες λαμβάνουν απλά λουλούδια, και όχι υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας". Σύμφωνα με την στρατηγό- τη μόνη ρωσίδα γυναίκα σε ανώτατη θέση στο ρωσικό στρατό- τη Γελένα Κνιάζεβα- οι γυναίκες πλέον μένουν σπίτι. Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα μόνο μια γυναίκα από το 21μελές υπουργικό συμβουλίο έχει υπουργική θέση (Υγείας) και μόνο μια από τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς είναι γυναίκα. Μάλιστα, μια αναλύτρια η Ναντέτζα Σεντόβα είπε πως το μήνυμα του Μεντβέντεφ προς τις γυναίκες "να έχουν αγάπη και υγεία στα σπιτικά της" είναι επικίνδυνη καθώς δείχνει το πώς βλέπει η κυβέρνηση τη θέση των γυναικών, ενώ πλέον η "Ημέρα της Γυναίκας" έχει εξελιχθεί σε γιορτή της Άνοιξης στη Ρωσία. Στη Γαλλία, η Monde αναφέρει σήμερα πως "Οι μισθοί των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα είναι κατά 28% χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών". Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας, υπάρχει μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Στην Τουρκία, όπως σημειώνει η Radical , 366 γυναίκες έχουν βιαστεί και κακοποιηθεί στις φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια. Οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από γυναίκες στη ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία και μόνο 159 υποθέσεις έχουν φθάσει στα δικαστήρια, ενώ μόνο 28 έχουν φθάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Tην ίδια ώρα, η Hurriyet επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι λιγότερες γυναίκες εργάζονται στην Τουρκία και παρά τις προσπάθειες για εξάλειψη των ανισοτήτων η γυναικεία απασχόληση έχει μειωθεί κατά 10% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, οσάμα μπιν λάντεν, new york times, ούγκο τσάβες, μπιν λαντεν, new york, die welt, el pais, financial times, τελευταίες δημοσκοπήσεις, οηε, κορεα, κηδεία, τσαβες, συλληψεις, ηπα, guardian, τίθενται, λύση, york, times, abc, monde, washington, τραπεζες, ΕΚΤ, wsj, εκλογες, ιουνίου, δημοσκοπηση, αοζ, ελλαδα, αθηνα, νέα, ρωσία, γαλλια, hurriyet, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, τραπεζα της ανατολης, στρατος, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, γιορτη σημερα, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελεσματα, εμπολεμη ζωνη, ημερα της γυναικας, αναπληρωτες, χωρες, ρωσία, το θεμα, γυναικα, ηγετης, ηπα, θεμα, ιος, ισπανια, ιταλια, κινα, λουλουδια, νησι, οηε, οικονομια, σημερινη, υγεια, ωρα, abc, el pais, guardian, hurriyet, times, wsj, αγαπη, αλεξανδρα, αμερικη, ανθρωπος, απλα, αφορμη, εβδομαδες, βορεια, βορεια κορεα, γεγονος, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, εγκληματα, ειπε, υπαρχει, εννοια, εφημεριδα, ζωνη, κηδεία, ιδια, κενυα, κυβερνηση, κλιμα, κοκκινου, κουβα, λενιν, λογο, μεσοπροθεσμο, νεα υορκη, οσαμα, οραμα, πριγκιπας, ρητορικη, συζητηση, συλληψη, σωμα, σπιτι, τίθενται, τουρκια, τριτη, αγορες, die welt, ειδη, φυλακες, financial times, γιορτη, ηγετες, χωρα, ιουνίου, μεινει, monde, μπροστα, new york times, new york, washington, ουγκο, πηγες, ρωσιδα, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις, york
Τυχαία Θέματα