Ο Τύπος στον Κόσμο

Η πρόθεση του επικεφαλής της ΕΚΤ να δράσει προκειμένου να ενισχύσει την Ευρωζώνη είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και η διαρροή 2,5 εκ αρχείων που αφορούν στη λειτουργία 120.000 offshore εταιρειών που περιήλθαν στην κατοχή της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων.


Για το Ντράγκι

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρει η Wall Street Journal.

Ανοιχτό ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ακόμη και τον επόμενο μήνα, άφησε ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να δράσει» για να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, την οποία παρακολουθεί «πολύ στενά», αφού οι κίνδυνοι παραμένουν και δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακάμψει στο β' εξάμηνο, όπως προβλέπεται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την περίπτωση που χρειαστεί παρέμβαση «μελετούμε τόσο καθιερωμένα, όσο και μη καθιερωμένα μέτρα, και εξετάζουμε όλο το φάσμα των μη-καθιερωμένων μέτρων» ενώ επανέλαβε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και «δεν υπάρχει plan B». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times που σημειώνουν πως "η ΕΚΤ δίνει σήμα πως στην ατζέντα της υπάρχει μείωση των επιτοκίων". Προς το παρόν παραμένουν αμετάβλητα στο 0.75%. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει από τη χρηματοοικονομική κρίση, η ΕΚΤ έχει παράσχει τη μικρότερη στήριξη στην οικονομία σε σχέση με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα αγοράς ομολόγων και έχουν μειώσει τα επιτόκια κοντά στο 0%.


Για την Ιαπωνία

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των ξένων εφημερίδων, στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν πέντε ετών αναρριχήθηκαν σήμερα οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), στην πρώτη της συνεδρίαση υπό την προεδρία του νέου διοικητή Χαρουχίκο Κουρόντα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei σημείωνε νωρίτερα άλμα 4% φτάνοντας τις 13.225,62 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2008. Η BOJ υιοθέτησε νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε σχεδόν δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού. Η BOJ στοχεύει πλέον σε αύξηση της νομισματικής της βάσης, ετησίως, κατά περίπου 60 - 70 τρισ. γεν (645 - 775 δισ. δολάρια). Επίσης, θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 7 έτη. Πρόκειται για μια κίνηση που αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να ακολουθήσουν όπως σημειώνουν οι Financial Times. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας, η Ιαπωνία θα γεμίσει την αγορά με γεν αναφέρει η Washington Post.


Για τις offshore

2,5 εκ αρχεία που αφορούν στη λειτουργία 120.000 offshore εταιρειών περιήλθαν στην κατοχή της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που αποτελείται από 160 δημοσιογράφους σε 60 διαφορετικές χώρες. Τα μυστικά αρχεία, που αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών, είναι η μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων που βρέθηκε ποτέ στη διάθεση ενός φορέα ενημέρωσης, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό σε αρκετές χώρες. Ο όγκος των στοιχείων είναι 160 φορές μεγαλύτερος από εκείνον των Wikileaks. Mε αφορμή το θέμα αυτό, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον η χώρα του οποίου είναι επικεφαλής της G8 βρίσκεται κάτω από πίεση να ζητήσει μεγαλύτερη δράση για τους φορολογικούς παραδείσους Μάλιστα, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κυβερνητικών εταίρων των Τόρις, ο Λόρδος Οουκσοτ, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναρωτήθηκε: "Πως μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να μην ντρέπεται ζητώντας από τις χώρες του G8 να ζητήσουν αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις, όταν κάποιοι χρησιμοποιούν τις Παρθένες Νήσους και επομένως τη βρετανική νομοθεσία για να κρύψουν εκατομμύρια βρώμικου χρήματος;" Και η Monde έχει μεγάλο θέμα σήμερα τους φορολογικούς παράδεισους που σε παγκόσμιο χάρτη τους αριθμεί σε συνολικά 95. "Τεράστια διαρροή αποκαλύπτει τους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους" αναφέρει και η τουρκική Hurriyet.


Στη Γαλλία

Την ελεύθερη πτώση της συνεχίζει η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, που πλέον είναι ο λιγότερο δημοφιλής Γάλλος πρόεδρος εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της TNS Sofres για τον μήνα Μάρτιο, η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου πέφτει κάτω από το 30% και μάλιστα διεξήχθη πριν από την απολογία του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ ότι διατηρούσε λογαριασμό στο εξωτερικό. "Υπό ομηρία" ο Ολάντ λέει η Liberation. Aντιμέτωπος με πολιτική κρίση είναι ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την υπόθεση Καϊζάκ. Ωστόσο αποκλείει προς το παρόν ανασχηματισμό της κυβέρνησης. "Αφοπλισμένος ο Ολάντ αντιμέτωπος με τη φωτιά -υπόθεση Καϊζάκ" αναφέρει και η Figaro.

Mεγάλο θέμα στον γαλλικό Τύπο είναι οι διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν χθες όλη την ημέρα οι πολέμιοι του γάμου κατά των ομοφυλοφίλων καθώς κατατέθηκε ο σχετικός νόμος στη Γερουσία. Με συνθήματα όπως «αποσύρετε το νόμο» δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει το τελικό βήμα.


Για Facebook

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου προκαλεί η νέα έκδοση του Facebook για Android τηλέφωνα που παρουσίασε χθες ο ιδρυτής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζούγκεμπεργκ. To Facebook συνδέει "ρίχνει" το κοινωνικό δίκτυο στην οθόνη των κινητών λένε οι Financial Times, ενώ ο Guardian λέει απλά: Facebook Home καθώς το Home όπως ονομάζεται, μετατρέπει το smartphone του χρήστη σε «κινητό τηλέφωνο του facebook». Το νέο λογισμικό τοποθετεί το κοινωνικό δίκτυο στην αρχική οθόνη του κινητού τηλεφώνου, καθιστώντας το διαρκώς προσβάσιμο. Πρόκειται για μια προφανή προσπάθεια του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου να αυξήσει τον διαφημιστικό του τζίρο στην αγορά των φορητών συσκευών, αναφέρουν οι αναλυτές.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα