Ο Τύπος στον Κόσμο

Ο θάνατος της πρώτης και μακροβιότερης πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου που επικεντρώνεται στην "κληρονομιά" μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικούς του περασμένου αιώνα, όσον αφορά την οικονομία αλλά και την Ευρώπη και την εξωτερική πολιτική. Στην Ιταλία κυριαρχεί η επικείμενη συνάντηση Μπερσάνι - Μπερλουσκόνι μετά την έκκληση Ναπολιτάνο για ιστορικό συμβιβασμό προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Για τη Θάτσερ

"Θάτσερ: Μια μεγάλη μεταρρυθμίστρια" λέει το άρθρο του διάσημου βρετανού αρθρογράφου Mάρτιν Γουλφ στους Financial Times

H πολιτικός που βασίστηκε στον ρεαλισμό υπερασπιζόμενη τις ελεύθερες αγορές.

"Η Θάτσερ, ο γίγαντας του Ψυχρού Πολέμου πέθανε" αναφέρει η Wall Street Journal. Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεών της είναι ακόμη αισθητά, και συζητώνται ακόμη και τώρα, δεκαετίες αργότερα. Υπενθυμίζει πως όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, η Θάτσερ, η οικονομία της χώρας ήταν σε φθίνουσα πορεία - μετά τον εξευτελιστικό δανεισμό της από το ΔΝΤ το 1977. Τότε η Θάτσερ έκανε αποστολή της "νομισματική πολιτική", ενώ τα σκληρά μέτρα που έλαβε οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση το 1980 και το 1981 και σε μια δραματική άνοδο της ανεργίας. Πάντως, το 1983 ο πληθωρισμός έφθασε το 5% το 1983 και ενώ έφθασε το 10% το 1990, ποτέ δεν επέστρεψε στα επίπεδα της δεκαετίας του '70. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές ... η Βρετανία δεν κατέστη ποτέ υπερδύναμη. "Η κληρονομιά της απελευθέρωσης της οικονομίας, που βοήθησε την ανάπτυξη της Βρετανίας ήταν ένας συνδυασμός πολιτικών με βασικότερο πρόβλημα ένα οικονομικό σύστημα με αδύναμους κανονισμούς που οδήγησε τελικά στη φούσκα των ακινήτων τη δεκαετία του '80" όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής οικονομικής ιστορίας Τζιμ Τόμιλσον.

Από την πλευρά του, ο Guardian επικαλείται τον επικήδειο του Χιούγκο Γιανγκ, βιογράφου της Θάτσερ που γράφτηκε μάλιστα το 2003 λέγοντας πως "Η σκοτεινή κληρονομιά της Θάτσερ δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί". Όπως αναφέρει, "Αυτό που διέκρινε πραγματικά την Μ. Θάτσερ από οποιαδήποτε άλλο πολιτικό ήταν ότι δεν φοβήθηκε ποτέ αν ο κόσμος τη συμπαθούσε. Ήθελε να κερδίζει αλλά χωρίς να προσπαθεί να πείσει με χαμόγελο, ήθελε υποστηρικτές μόνο εκείνους που την ακολουθούσαν σε μη δημοφιλείς αποφάσεις. Αυτό ήταν το πολιτικό της στυλ, που δεν υπάρχει πια σε κανέναν πολιτικό".

Για την Washington Post "H επανάσταση της Θάτσερ" ήταν ότι "έσπασε" τα κοινωνικά στρώματα στη Βρετανία και οδήγησε στην άνοδο μιας ισχυρής μεσαίας τάξης.

Στους New York Times "Οι δημοσιονομικές πολιτικές της Θάτσερ αποτελούν ακόμα μια σκληρή κληρονομιά για την Ευρώπη". Μπορεί οι πολιτικές της Θάτσερ να μεταμόρφωσαν τη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, νομιμοποιώντας τον πλούτο και απελευθερώνοντας τις αγορές ωστόσο ο Θατσερισμός δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Όμως, οι αμφιβολίες της σχετικά με την δημιουργία ενός "υπερκράτους" της Ε.Ε και για ένα κοινό νόμισμα γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ.

Στη Γαλλία, η Liberation επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της Αριστεράς Μαλενσόν που τόνισε πως "Η Θάτσερ θα ανακαλύψει στην Κόλαση όλα όσα έκανε στους ανθρακωρύχους".

Στην Ισπανία, η El Pais αναφέρει πως "Πέθανε η γυναίκα που άλλαξε τη δεξιά στην Ευρώπη".

Στην Ιταλία

Τον ιστορικό συμβιβασμό του 1976 μεταξύ Χριστιανοδημοκρατίας (Dc) και Κομμουνιστικού Κόμματος (Pci) επικαλέστηκε ο ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο, καλώντας την μπερλουσκονική δεξιά και την Κεντροαριστερά του Μπερσάνι να βρουν σημεία σύγκλισης για κυβέρνηση συνεργασίας. "Μπερλουσκόνι: Θα δω τον Μπερσάνι. Tελικά ο Μπερσάνι βρήκε χρόνο να με συναντήσει" αυτός είναι ο τίτλος της Corriere de la Sera, που συμπληρώνει πως ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ναπολιτάνο επικαλέστηκε τον ιστορικό συμβιβασμό του 1976. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Repubblica υπογραμμίζει τις δηλώσεις Ναπολιτάνο που θυμήθηκε το πολιτικό θάρρος του ιστορικού συμβιβασμού του 1976. Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Repubblica, είναι να επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί στην Ιταλία 37 χρόνια πριν -η κυβέρνηση «της μη ψήφου εμπιστοσύνης» όπως είχε ονομαστεί η τρίτη θητεία του Τζούλιο Αντρεότι εν μέσω και τότε μετεκλογικού αδιεξόδου.


Στη Πορτογαλία

Επιστρέφει η τρόικα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού του 2013. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, "Η κυβέρνηση αγωνίζεται να βρει τις απαιτούμενες περικοπές". Οι διεθνείς δανειστές ανακοίνωσαν πως θα καθυστερήσει η επόμενη δόση των συνολικά 78 δισ ευρώ του σχεδίου διάσωσης, έως ότου η κυβέρνηση Κοέλιο βρει μέτρα ύψους 1,3 δισ ευρώ.


Στην Ισπανία

Ο πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι ζητά από την ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας αναφέρει η El Pais. Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα "Η ιαπωνική συνταγή θα ανανεώσει την οικονομία". Την περασμένη εβδομάδα η BOJ ανακοίνωσε αύξηση της νομισματικής της βάσης, ετησίως, κατά περίπου 60 - 70 τρισ. γεν (645 - 775 δισ. Δολάρια όπως επίσης και την αγορά κρατικών τίτλων διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 7 έτη.


Στη Γαλλία

Σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο ηθική η πολιτική ζωή της Γαλλίας, μετά το σκάνδαλο Καϊζάκ ο πρωθυπουργός Ερό ανακοίνωσε πως Όλα τα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης υποχρεούνται να δώσουν στην δημοσιότητα τις φορολογικές τους δηλώσεις ως τις 15 Απριλίου, όπως αναφέρει η Monde. Σήμερα, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί θα συναντήσει τον αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου, αναφέρει η Liberation. Στόχος του Λιου που ξεκίνησε από την Κυριακή, περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι όπως επισημαίνουν οι New York Times να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας.


Στη Βενεζουέλα

Λίγα μόνο 24ωρα έχουν απομείνει από τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα στις 14 Απριλίου για την ανάδειξη του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες. Σύμφωνα με την ισπανική El Pais o επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες αλλάζει τακτική, υιοθετεί επιθετική ρητορική και προειδοποιεί για πιθανή νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, el pais, έως ότου, ούγκο τσάβες, times, ΔΝΤ, guardian, στυλ, washington, york, γαλλια, liberation, pci, τροικα, ΕΚΤ, τραπεζες, ηπα, boj, γεν, monde, εκλογες, τσαβες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, γυναικα, ηθικη, ηπα, θανατος, θαρρος, θεμα, θητεια, ισπανια, ιταλια, οικονομια, υφεση, el pais, guardian, times, αγορα, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, αμφιβολιες, βενεζουελα, γεν, γινονται, δηλωσεις, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ενρικε, ετη, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, έως ότου, ζωη, ζητα, ιδιο, ιαπωνικη, ιστορικο, κυβερνηση, μηκος, μηκος κυματος, νοθεια, πληθωρισμος, ρητορικη, σεναριο, συνταγη, στυλ, τριτη, τιτλος, χαμογελο, αγορες, boj, εμφαση, financial times, ηπειρο, χωρα, η εφημεριδα, κυριακη, liberation, monde, new york times, new york, washington, ουγκο, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα