Ο Τύπος στον Κόσμο

Η ανακοίνωση εντός της ημέρας του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας που θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επικεντρώνεται επίσης στη πτώση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη. Επίσης, οι ανησυχίες αυξάνονται για το εάν όντως το καθεστώς Άσαντ στη Συρία έχει κάνει χρήση χημικών.


Για την Ιταλία

"Ο Ναπολιτάνο βλέπει τον Αμάτο ως τον πρωθυπουργό της ενότητας" λένε οι Financial Times. O πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

αναζητεί τρόπους άρσης του πολιτικού αδιεξόδου, που διατηρείται εδώ και δύο μήνες. "Σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ναπολιτάνο" λέει η Corriere de la Sera. "O Αμάτο είναι η πρώτη επιλογή αλλά υπάρχει και ο Λέτα". Κεντροαριστερά κόμματα και η κεντροδεξιά στην Ιταλία συμφωνούν υπό το βάρος των περιστάσεων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, πιθανόν υπό την ηγεσία του Τζουλιάνο Αμάτο. Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από τα στρατηγεία των κομμάτων, μειώνονται οι πιθανότητες να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δήμαρχο της Φλωρεντίας και μέλος του Ματέο Ρέντσι και τις περισσότερες πιθανότητες φέρεται ότι συγκεντρώνει ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο. Σε ομιλία του την Τρίτη ο Αμάτο υπογράμμισε ότι «αν λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεν πρόκειται να επιβάλει φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ούτε να προχωρήσει σε επιβολή φόρου στις μεγάλες περιουσίες».

"Σήμερα αποφασίζει ο Ναπολιτάνο. Κυβέρνηση και πρωθυπουργός Αμάτο" λέει η Repubblica. Κοινή είναι στα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου η εκτίμηση ότι, καθώς η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από ύφεση, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ από το 21% στο 22% που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Ιούλιο, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί η αύξηση του φόρου για την αποκομιδή των απορριμμάτων, που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει μέσα στο 2013. Όμως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως για να παγώσουν αυτά τα δυο μέτρα πρέπει να εξευρεθούν έσοδα από εναλλακτικές πηγές, ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Για την Ευρωζώνη

Πτωτικές τάσεις ξανά στην Ευρωζώνη σημείωσε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Ο κύριος προβληματισμός αφορά τη Γερμανία, όπου ο δείκτης PMI μειώθηκε στο 48,8 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο, ενώ είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω δείκτης σπάει καθοδικά το όριο των 50 μονάδων. Την ίδια ώρα στη Γαλλία, η Markit αναφέρει άνοδο στις υπηρεσίες και στη βιομηχανία από το 41,9 στο 44,2. Όπως αναφέρει πάντως, η WSJ, Τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να εντείνουν τις εκκλήσεις για τερματισμό της λιτότητας και ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών. Παράλληλα, οι Financial Times αναφέρουν "Μαύρα σύννεφα σκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας". Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία έπεσε τον Απρίλιο, ενώ την ίδια πτωτική τάση είχαν ΗΠΑ και Κίνα. Την ίδια ώρα, ο Guardian ΄βάσει των παραπάνω στοιχείων για την Ευρωζώνη λέει πως "Η ΕΚΤ πιέζεται να μειώσει τα επιτόκια". Όπως αναφέρει δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της την ερχόμενη εβδομάδα.


Για τη Γερμανία

Η Γερμανία απορρίπτει τις εκκλήσεις για χαλάρωση της λιτότητας αναφέρει η WSJ. Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ότι η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της, με το Βερολίνο να παρεμβαίνει, αναγκάζοντας την Κομισιόν να ανασκευάσει τη θέση της. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει παράλληλα να αναληφθεί δράση άμεσα υπέρ της ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα "Υπάρχει συγκεκριμένο στοίχημα της Μέρκελ για τη διάσωση του ευρώ". Βλέποντας πως έχει ήδη διαχειριστεί την Ευρωπαϊκή κρίση έως σήμερα αλλά και τη διάσωση της Κύπρου, μπορεί κανείς να καταλάβει πως υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και κανόνες, που θα συνεχίσει να ακολουθεί το Βερολίνο καθώς ηγείται της Ευρώπης. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρεται στο περιστατικό όπου καθώς επέστρεφε από το Βατικανό, όπου είχε παρευρεθεί στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Πάπα ,δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη που της ζητούσε περισσότερη αλληλεγγύη, λίγο πριν την καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης από το κοινοβούλιο της χώρας του. "Δεν θα διαπραγματευθώ μαζί σου. Πρέπει να μιλήσεις με την τρόικα" ήταν η απάντηση της Μέρκελ.


Για την Ισπανία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την WSJ, η ύφεση στην Ισπανία βαθαίνει. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013, συμβαδίζοντας με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις και της ισπανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, νέες περικοπές πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή ο Μαριάνο Ραχόι, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν θα είναι «όσο δραστικές ήταν εκείνες του 2012». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει περικοπές, όμως ορισμένες φορές δεν υπάρχει άλλη λύση». Παράλληλα, όπως αναφέρει η El Pais, για πρώτη φορά "Το Παλάτι θα δημοσιεύει τους λογαριασμούς των εξόδων του". Το συγκεκριμένο μέτρο θα υιοθετηθεί στο νέο νομοσχέδιο για την διαφάνεια.


Στη Γαλλία

Βασικό θέμα είναι ο νόμος που πέρασε χθες από την Εθνοσυνέλευση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. "Γάμος για όλους: ένα νέο κεφάλαιο στις οικογένειες που πρέπει να προσαρμόζονται" αναφέρει η Figaro. Ο πρόεδρος θα υπογράψει το νόμο μόνο όταν ξεπεραστούν νομικά εμπόδια (όπως προσφυγές εναντίον του) που τυχόν θα προκύψουν το προσεχές διάστημα. Κατά την υπουργό Παιδείας, Κριστιάν Τομπιρά, οι πρώτοι γάμοι μπορούν να γίνουν ακόμη και τον Ιούνιο. "H Γαλλία επιτρέπει τον γάμο ομοφυλοφίλων" λέει η Liberation - Γίνεται η 14η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο όγκος των κινητοποιήσεων κατά της νομοθεσίας και η εκστρατεία του «όχι» εξέπληξε πολλούς στη Γαλλία. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ποσοστό 55%-60% υποστηρίζει τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Στο 50% ανέρχεται το ποσοστό σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες.


Για το Associated Press

Πανικό στην Wall Street προκάλεσε tweet του Associated Press. Να αναστείλει τη λειτουργία του στο Twitter αναγκάστηκε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, έπειτα από ψευδή είδηση την οποία ανάρτησαν χάκερ, κάνοντας λόγο για επίθεση στο Λευκό Οίκο κατά την οποία τραυματίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος. Η παραπλανητική ανάρτηση απομακρύνθηκε σε διάστημα λίγων λεπτών και το AP παραδέχτηκε ότι έπεσε θύμα χάκερ. Είχε όμως ήδη προκαλέσει πανικό στην Wall Street, όπως αναφέρει ο Guardian. To FBI αναλαμβάνει την έρευνα για το χάκινγκ αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, στην Αυστραλία, συνελήφθη από τις αρχές ένας 24χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι αρχηγός της ομάδας χάκερς LulzSec, παρακλάδι της περιβόητης ομάδας «Anonymous». Η ομάδα LulzSec έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες υψηλού προφίλ επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της Sony Pictures και της CIA. Οι LulzSec και οι Anonymous έγιναν γνωστοί στα τέλη του 2010, όταν ξεκίνησαν αυτό που αποκαλούσαν «τον πρώτο πόλεμο στον κυβερνοχώρο», σε αντίποινα για τις συστηματικές προσπάθειες κλεισίματος της ιστοσελίδας Wikileaks.


Για τη Συρία

Ανησυχία εκφράζει το ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων στη Συρία από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. Ο γγ της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επεσήμανε την επιδείνωση των συγκρούσεων αλλά και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε γειτονικές χώρες, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει του ισραηλινούς χειρισμούς ότι έχει ήδη γίνει χρήση χημικών όπλων. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε χθες επίσης πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την εκτίμηση αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις μάχες.

Όπως αναφέρει η Washington Post, "Καθώς το Ισραήλ προχωρά σε νέους ισχυρισμούς, οι ΗΠΑ αξιολογούν τις πληροφορίες για χρήση χημικών από τον Άσαντ". Αν είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί των Ισραηλινών, αυτό μπορεί να προκαλέσει επέμβαση των Αμερικανών. Και ο Guardian αναφέρει πως "Ο Άσαντ κατηγορείται για χρήση χημικών".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, εν λόγω, el pais, associated press, times, ΦΠΑ, wsj, pmi, γαλλια, ηπα, guardian, ΕΚΤ, τραπεζες, δραση, συγκεκριμένο, μερκελ, κυπρος, τροικα, λύση, figaro, liberation, δημοσκοπηση, press, tweet, twitter, fbi, συλληψεις, lulzsec, anonymous, sony, pictures, cia, wikileaks, νατο, washington, μυστικες δημοσκοπησεις, wikileaks greece, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, αυξηση φπα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τζουλια αλεξανδρατου 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, νίκος αναστασιάδης, ξανα, κομματα, χωρες, αυστραλια, βερολινο, γερμανια, ηγεσια, ηπα, θεμα, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, κινα, κυπρου, ογκος, οικονομια, υιοθεσιες, υφεση, ωρα, cia, el pais, fbi, guardian, pmi, sony, times, wsj, αυξηση, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, ασαντ, βατικανο, γινει, γινεται, διαστημα, δηλωσεις, δοθει, δικτυα, ευρω, υπαρχει, εκστρατεια, εκτιμηση, εβδομαδα, εν λόγω, ερευνα, ευθυνη, εφημεριδα, χακερ, ιδια, υπηρεσιες, οικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μαζι σου, μηνες, μειωση, νατο, ομαδα, ορια, πιθανοτητες, συγκεκριμένο, συρια, ταση, τριτη, φορα, χακερς, χακινγκ, χημικα, associated press, ερωτησεις, figaro, financial times, χωρα, η εφημεριδα, λευκο, liberation, lulzsec, washington, tweet, πηγες, pictures, πληροφοριες, press, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα