Ο Τύπος στον Κόσμο

Η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του 25χρονου Βρετανού στρατιώτη σε προάστιο του Λονδίνου εξακολουθεί να είναι βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο. Παράλληλα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναθεώρηση της στρατηγικής εναντίον της τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ και τις σχετικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών.


Για τη δολοφονία του Βρετανού

"Η MI5 γνώριζε τους υπόπτους της δολοφονίας στο Γουλγουιτς" αναφέρει ο Guardian. Οι δύο άνδρες ήταν

γνωστοί στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας εδώ και οχτώ χρόνια. Ο στρατιώτης που σκοτώθηκε είναι ο 25χρονος Λι Ρίγκπι. Η αστυνομία προχώρησε σε εφόδους πέντε σπιτιών στο Λονδίνο και το Λίνκοσιρ. Εξτρεμιστής κληρικός παραδέχεται ότι ήταν ο μέντορας ενός εκ των δύο δραστών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στο βασικό του θέμα ο Independent, "Ο ύποπτος είχε εμπνευστεί από τα λόγια εξτρεμιστή κληρικού στον οποίο πλέον απαγορεύονται οι δημόσιες ομιλίες μετά το κάλεσμα που είχε κάνει για αποκεφαλισμούς εκείνων που είναι εχθροί του Ισλάμ. Ο κληρικός ονόματι Mπάκρι Μοχάμεντ είχε κινηματογραφηθεί μυστικά να καλεί σε αποκεφαλισμούς των εχθρών του Ισλάμ. Χθες μιλώντας στον Independent δήλωσε πως κατανοεί πλήρως την οργή που ένιωσαν οι δράστες και που τους παρακίνησε να προχωρήσουν σε αυτή την πράξη, που μπορεί να δικαιολογηθεί κάτω από συγκεκριμένες ερμηνείες του Ισλάμ. Επίσης, ο Independent σημειώνει πως οι δράστες ήταν γνωστοί στην MI5 και στην υπηρεσία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Μάλιστα, στον ένα εκ των δύο είχε απαγορευθεί να ταξιδέψει στη Σομαλία προκειμένου να γίνει μέλος της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης εκεί, Αλ Σαμπάμ. Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών επέμειναν πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως οι δύο ύποπτοι θα προχωρούσαν σε μια τέτοια πράξη. Ούτε πως συζητούσαν να αποκεφαλίσουν κάποιον. Υπάρχουν άλλωστε πολλές αναφορές σε τέτοιες πράξεις στο Διαδίκτυο.

"Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας από το υπουργείο Άμυνας υπό τον φόβο μίμησης της δολοφονίας του Γουλγουιτς" λένε οι βρετανικοί Times.

Mεγάλο θέμα στον βρετανικό Τύπο είναι οι τρεις γυναίκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως άγγελοι καθώς ήρθαν αντιμέτωπες με τους δράστες της δολοφονίας. Μάλιστα, οι δύο η 44χρονη Αμάντα Ντόνελι και η 20χρονη κόρη της Τζέμινι αρνούνται ότι υπήρξαν γενναίες λέγοντας πως έκαναν ό,τι θα έκανε και οποιασδήποτε άλλος στη θέση τους. Οι φίλοι και η οικογένεια της τρίτης γυναίκας που προσευχήθηκε πάνω από το άψυχο σώμα του βρετανού στρατιώτη, είπαν πως λειτούργησε με βάση το μητρικό ένστικτο.


Στη Σουηδία

Τουλάχιστον εννέα οχήματα καταστράφηκαν από τη φωτιά ενώ δύο σχολεία και ένα αστυνομικό τμήμα υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά στη διάρκεια της πέμπτης διαδοχικά νύχτας επεισοδίων σε προάστια της Στοκχόλμης όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Έγιναν 8 συλλήψεις. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ), "Οι συγκρούσεις νεαρών με την αστυνομία συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι του προάστιου της Στοκχόλμης κάνουν μόνοι τους περιπολίες". Πάντως, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αυτές οι ομάδες πολιτών, τα επεισόδια επεκτάθηκαν για όγδοη μέρα, σημειώνει η εφημερίδα. Η πρωτοβουλία αυτή στην οποία συμμετέχουν γνωστοί ποδοσφαιριστές ακόμα και μητέρες πολιτικών ξεκίνησε μετά από προτροπή του πρωθυπουργού της χώρας Φρέντρικ Ρέινφελτ στους κατοίκους των προαστίων να υπερασπιστούν μόνοι τους τις περιουσίες τους και να εμποδίσουν τις καταστροφές.Οι βιαιότητες αυτές έχουν προκαλέσει μια συζήτηση στη Σουηδία για την ένταξη των μεταναστών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, συγκεντρώνονται στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας και η ανεργία ανάμεσά τους είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά τον θάνατο στο Χούσμπι, μια φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας, ενός 69χρονου κατοίκου που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην κατοικία του. Η αστυνομία δήλωσε πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον ένοπλο αυτόν άνδρα και επικαλέστηκε νόμιμη άμυνα.


Δηλώσεις Ντράγκι

Ενδιαφέρον προκαλούν για ακόμα μια φορά οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ που σύμφωνα με τον τίτλο της Deutsche Welle ζήτησε "άμεσα τραπεζική ενοποίηση". Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ωστόσο ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν απαιτητικές και οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σε ομιλία του στο Λονδίνο, σχεδόν ένα χρόνο αφότου υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να υποστηρίξουν τα σχέδια για τα οποία δεσμεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος. «Εάν επιτύχουμε στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης -κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος- τα οφέλη θα είναι μεγάλα, όχι μόνο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ αλλά και για όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε. Παράλληλα, σύμφωνα με τους Financial Times "Ο Ντράγκι κάλεσε για μια πιο Ευρωπαϊκή Μ. Βρετανία" καθώς όπως τόνισε, "υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ευρωζώνης και Βρετανίας". Παράλληλα, είπε χαρακτηριστικά πως «Η Ευρώπη έχει τόσο την ανάγκη ενός πιο ευρωπαϊκού Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ανάγκη μιας πιο βρετανικής Ευρώπης».


Για SPD

Μπορεί να ολοκληρώθηκαν πανηγυρικά οι εορτασμοί για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, SPD στη Λειψία με τη συμμετοχή του Φρανσουά Ολάντ και της Α. Μέρκελ, ωστόσο σύμφωνα με την Die Welt: Το SPD έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων πως πρόκειται για εργατικό κόμμα. Ανήμερα των γενεθλίων του άκρως απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης λέει η γερμανική εφημερίδα. Άλλωστε η πλειοψηφία των Γερμανών εκτιμά πως δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, το 59%. Μόνο το 35% απάντησε θετικά. Πάντως, ψηφοφόροι του SPD κατά 66% πιστεύουν ότι είναι ακόμα ένα εργατικό κόμμα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το 33% των ψηφοφόρων του πιστεύει το αντίθετο.

Την ίδια ώρα και η WSJ αναφέρει πως "Oι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους". Αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο πολιτικό μέλλον, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες γιόρτασαν τα 150 χρόνια ίδρυσης του κόμματος στη Λειψία, για το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σίγουρα θα χάσει τις επικείμενες εκλογές.


Για Ομπάμα

"Ο Ομπάμα υπερασπίζεται τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα σκάφη, αλλά θα αναθεωρήσει τη χρήση τους", αναφέρει ο Guardian. "Ο Ομπάμα δεσμεύεται για νέους κανόνες χρήσης μη επανδρωμένων σκαφών" αναφέρει η WP. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι δεκτικός σε περισσότερο θεσμικό έλεγχο για τη διαδικασία εκτός πολεμικών ζωνών εννοώντας, δηλαδή, το Πακιστάν και την Υεμένη εξηγώντας ακόμη ότι η τρομοκρατική απειλή έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά στην περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά την ίδια ώρα, για τον πρόεδρο Ομπάμα η χρήση των drone είναι νόμιμη, αποτελεσματική ενέργεια, απαραίτητη για την αντιτρομοκρατική πολιτική της χώρας του, όχι όμως και πανάκεια. Σε κάθε περίπτωση όμως ο νέοι κανονισμοί μάλλον θα μειώσουν την εξάρτηση από το μέσο και οι αριθμοί των επιθέσεων ίσως μειωθούν--ενδεχομένως πολύ αργά. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ακόμη ότι η χρήση drones είναι νόμιμη για το αμερικανικό και για το διεθνές δίκαιο, απαντώντας σε ένα από τα πιο ισχυρά αντεπιχειρήματα για τη χρήση τους, αυτό του θολού νομικού καθεστώτος χρήσης. Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις όταν η ζωή αμερικανών θα είναι σε άμεσο κίνδυνο, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι οι νέοι κανονισμοί υπογράφηκαν από τον ίδιο την Τετάρτη. Είναι σημαντικό ότι στόχοι θα μπορεί να είναι και αμερικανοί πολίτες, πέρα φυσικά από τους ξένους. Η στοχοποίηση αμερικανών είναι αμφιλεγόμενο σημείο αφού, εκτιμούν νομικοί, μπορεί να παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών στο βαθμό που ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίζει την εκτέλεση ενός πολίτη και όχι τα δικαστήρια.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, deutsche welle, financial times, die welt, ηπα, guardian, independent, times, σχολεια, συλληψεις, wsj, ΕΚΤ, τραπεζες, spd, συμμετοχή, μερκελ, δημοσκοπηση, εκλογες, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, φωτια, ομπαμα, εκλογες ηπα, αστυνομικο τμημα, η ζωη, αποτελεσματα, χωρες, αστυνομια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, λονδινο, σουηδια, υεμενη, ωρα, guardian, times, wsj, αλεξανδρα, αμυνα, ανεργια, γεγονος, γινει, δηλωσεις, διαδικτυο, ευρω, ειπαν, ειπε, εκτιμηση, ενεργεια, ενστικτο, ευρωπη, εφημεριδα, εχθροι, ζωη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ομιλια, ισλαμ, κομμα, λειψια, λογια, μυστικα, μοχαμεντ, οικογενεια, οχηματα, πακισταν, σιγουρα, σιγουρος, συζητηση, συμμετοχή, σκαφη, σομαλια, σωμα, σχεδια, τι ειναι, τμημα, φυσικα, φορα, αγγελοι, deutsche welle, die welt, εξαρτηση, εννεα, επεισοδια, φιλοι, financial times, η εφημεριδα, independent, υπουργειο, μια φορα, νομικου, ομαδες, οργη, spd, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα