Ο Τύπος στον Κόσμο

Το διπλωματικό "θρίλερ" για την τύχη του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Σνόουντεν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στην καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι χθες από δικαστήριο του Μιλάνου, αλλά και στη διπλωματική κρίση Τουρκίας - Γερμανίας, μετά την εισήγηση της δεύτερης για το "πάγωμα" κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας στην Ε.Ε. Πολλές οι αναφορές και στον ανασχηματισμό της νέας κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.


Για

την Ελλάδα

Σαμαράς προχωρά σε ανασχηματισμό" αναφέρουν οι Financial Times (FT), ενώ η Wall Street Journal (WSJ) με τίτλο "Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ανασχηματισμό" τονίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός από το συντηρητικό κόμμα έφερε περισσότερα μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος - του παραδοσιακού αντιπάλου του- στη νέα κυβέρνηση, μετά την έξοδο του τρίτου εταίρου, που έκανε πίσω την ώρα που έπρεπε να προωθηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, μετά την παραίτηση των υπουργών που προέρχονταν από τη Δημοκρατική Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ, που παραμένει εταίρος στην κυβέρνηση κέρδισε το ένα τρίτο περίπου των κυβερνητικών θέσεων, μια εξέλιξη που θα σημάνει πως θα έχει μεγαλύτερη επιρροή σε επίπεδο αποφάσεων.Από την πλευρά τους, οι New York Times τονίζουν πως "μετά από τρεις ημέρες από την παραίτηση του μικρότερου εταίρου του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό, δίνοντας στον αρχηγό του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ε. Βενιζέλου τον διπλό ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, διατηρώντας τον Γ. Στουρνάρα ως υπουργό Οικονομικών. Την Παρασκευή, η Δημοκρατική Αριστερά παραιτήθηκε αντιδρώντας στη μονομερή απόφαση του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Ο Παντελής Καψής, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και διευθυντής εφημερίδας θα προσπαθήσει να διευθετήσει το θέμα της ΕΡΤ ως επικεφαλής ενός νέου υπουργείου. Ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υπεύθυνος πλέον των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, αντιμέτωπος παράλληλα με τη δύσκολη αποστολή των απολύσεων των δημόσιων υπαλλήλων, που απαιτείται από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας. Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle επισημαίνει στο σχετικό δημοσίευμα "Ανασχηματισμός για το υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα" πως οι υπουργοί άλλαξαν δίνοντας περισσότερες εξουσίες στο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, σημειώνει πως ο διορισμός του Ε. Βενιζέλου (ως αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών), που μεσολάβησε για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους στη προηγούμενη κυβέρνηση, αναδεικνύει το κόμμα του σε σημαντική πολιτική δύναμη, παρά το γεγονός ότι κατέχει πολύ λίγες θέσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κ. Σαμαράς είχε κατηγορηθεί από τους δύο εταίρους του ότι τους αγνοούσε (...) Οι αυξημένες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο για το ΠΑΣΟΚ αντανακλά την αυξανόμενη σημασία του κόμματος στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Από την πλευρά της, η Franfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: "Νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα: Οι Σοσιαλιστές έχουν υπουργό Εξωτερικών τον Ε. Βενιζέλο" Αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την κυβέρνηση της ΝΔ. (...) Στον Βενιζέλο οφείλεται η επιπρόσθετη βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα το 2011, που τελικά και οδήγησε στην παραμονή της χώρας στο ευρώ. Δεν υπάρχει αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γ. Στουρνάρας απολαμβάνει άλλωστε την εμπιστοσύνη των δανειστών.

Στην Ιταλία

Πολύ μεγάλο θέμα στον ιταλικό αλλά και διεθνή Τύπο είναι η χθεσινή καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε 7 χρόνια φυλάκιση και ισόβια στέρηση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος λόγω του Ρούμπι -γκέιτ. "Ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση, λόγω σεξουαλικού σκανδάλου, αλλά μπορεί να ασκήσει έφεση" αναφέρουν οι NYTimes. "Ένοχος ο Μπερλουσκόνι για σεξουαλική υπόθεση" αναφέρει και η WSJ. Όπως τονίζει, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση και ισόβια στέρηση κάθε δημόσιου αξιώματος λόγω ερωτικής συνεύρεσης επί πληρωμή με ανήλικη και κατάχρηση της εξουσίας επειδή προσπάθησε να το καλύψει.

"Η μεγαλύτερη δυνατή ποινή- Αυτό είναι εκτελεστικό απόσπασμα δηλώνει ο Σίλβιο" αναφέρει η Corriere de la Sera. Η ποινή είναι αυστηρότερη από αυτή που είχε ζητήσει η εισαγγελέας, Ίλντα Μποκασίνι, δηλαδή εξαετή φυλάκιση και ισόβια απαγόρευση κατοχής δημοσίου αξιώματος. "Βίαη απόφαση, αλλά εγώ θα επιμείνω" δηλώνει ο Μπερλουσκόνι, αναφέρει η Repubblica.

Στην Τουρκία

Διπλωματική κρίση για το μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε αναφέρει η Ηurriyet. Οι συγκρούσεις της πλατείας Ταξίμ μεταφέρθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου. Χθες στο Λουξεμβούργο στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η Γερμανία πρότεινε την αναστολή ανοίγματος νέων κεφαλαίων έως το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σημείωσε πως το Βερολίνο δεν αντιτίθεται γενικά στην ένταξη της Τουρκίας. Παράλληλα, δικαιολόγησε τη στάση της Γερμανίας λέγοντας πως "δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε σαν να μην έγινε τίποτα στην Τουρκία". Ο Τούρκος πρωθυπουργός από την πλευρά του εξήρε τον ρόλο της τουρκικής αστυνομίας, κάνοντας λόγο για ηρωική στάση στη διάρκεια των διαδηλώσεων, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.


Στη Γερμανία

Με το σύνθημα «η Γερμανία δεν μπορεί να μείνει πίσω» η Άγκελα Μέρκελ ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική της καμπάνια για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, οι NYTimes αναφέρουν πως χθες παρουσίασε το εκλογικό της μανιφέστο. Η Μέρκελ δεσμεύθηκε να αυξήσει κάποια επιδόματα, ειδικά αυτά για τις μητέρες, να μην αυξήσει φόρους, αλλά και να κρατήσει σταθερό τον προϋπολογισμό της χώρας.


Σε "ανθρωποκυνηγητό" έχουν επιδοθεί οι ΗΠΑ για τον εντοπισμό του Σνόουντεν, που παραμένει άφαντος αναφέρει ο Guardian. Το διπλωματικό θρίλερ για την τύχη του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας που αποκάλυψε το σύστημα παρακολουθήσεων εκατομμυρίων πολιτών μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και του διαδικτύου είναι ένα από τα μεγάλα θέματα του διεθνούς Τύπου. "Οι ΗΠΑ στρέφονται εναντίον της Κίνας για τον Σνόουντεν" αναφέρει η WSJ. O Λευκός Οίκος άφησε αιχμές κατά του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, ενώ προειδοποίησε τη Ρωσία για ανυπολόγιστες συνέπειες λόγω της στάσης τους απέναντι στον Σνόουντεν που ταξίδεψε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, προκειμένου να μεταβεί στην Κούβα. Το ταξίδι τελικά δεν έγινε, αλλά ο Σνόουντεν ήδη έχει ζητήσει άσυλο από τον Ισημερινό. "Η πτήση του πράκτορα, έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση με 3 χώρες" αναφέρουν οι NYTimes.


"Δημοψήφισμα πρότεινε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ" για επικείμενες μεταρρυθμίσεις ως απάντηση στις ογκώδεις διαδηλώσεις που απαιτούσαν τέλος στο κράτος διαφθοράς και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, αναφέρει η Μonde και η El Pais. Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι διαδηλώσεις αν και σε μικρότερη κλίμακα συνεχίστηκαν με τους επικεφαλής των οργανώσεων "κατά της αύξησης των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες" να προεξοφλούν συνέχιση των κινητοποιήσεων καθώς όπως είπαν η πρόεδρος της χώρας δεν πρόσφερε τίποτα συγκεκριμένο.


"O Εμίρης του Κατάρ πρόκειται να παραδώσει την εξουσία στον γιο του" αναφέρουν οι FT. Aυτή η σπάνια εθελοντική μεταβίβαση εξουσίας εκτιμάται ως κίνηση προκειμένου να εδραιωθεί η σταθερότητα στη χώρα, συμπληρώνει η εφημερίδα. Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχ Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι θα παραδώσει την εξουσία στον 33χρονο γιo του Ταμίμ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Τα Ανάκτορα στο Κατάρ ανακοίνωσαν χθες ότι ο πρίγκιπας διάδοχος σεΐχης Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Θάνι θα ονομαστεί εμίρης και κάλεσαν τους πολίτες να ορκιστούν πίστη στο νέο μονάρχη, ο οποίος θα είναι ο νεότερος βασιλιάς σε μοναρχία του Κόλπου. Η παραίτηση του σεΐχη Χαμάντ θα είναι επίσης η πρώτη στο Κατάρ και στην πρόσφατη ιστορία του αραβικού κόσμου, όπου ουδείς μονάρχης ουδέποτε παραιτήθηκε από τον θρόνο με την θέλησή του.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, deutsche welle, χονγκ κονγκ, el pais, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, times, wsj, νέα, επιρροή, york, ελλαδα, βενιζελος, στουρναρας, ΕΡΤ, υπουργοι, σημαίνει, οφείλεται, nytimes, μερκελ, εκλογες, επιδοματα, ηπα, guardian, ρωσία, δημοψηφισμα 2015, διαδηλωσεις, συγκοινωνιες, συγκεκριμένο, μπεν, Αντωνης Σαμαρας, γερμανος, διορισμος, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ρωσία, το θεμα, βερολινο, γερμανια, δημοκρατικη αριστερα, ηπα, θεμα, θριλερ, πλαισιο, τυχη, υπουργειο οικονομικων, ωρα, el pais, guardian, nytimes, times, wsj, αλεξανδρα, ασυλο, βοηθεια, γεγονος, δυναμη, διοικηση, δικτυο, διπλο, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εξελιξη, επιρροή, επρεπε, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσιες, καταρ, καψης, κυβερνηση, κινηση, κλιμακα, κομμα, κουβα, λουξεμβουργο, λογο, μητσοτακης, μοσχα, μπεν, νεοτερος, οικος, οικογενεια, οφείλεται, πιστη, πριγκιπας, πτηση, ρολο, συγκεκριμένο, φθινοπωρο, χονγκ κονγκ, deutsche welle, financial times, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, μεινει, new york times, new york, σημαίνει, ταξιδι, θεματα, θεσεις, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα