Ο Τύπος στον Κόσμο

Η πολιτική συμφωνία για το bail in των τραπεζών στην οποία κατέληξε χθες το Ecofin είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Επίσης, μεγάλο θέμα αποτελεί η ιστορική απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που έκρινε αντισυνταγματικό νόμο, που ορίζει ότι γάμος μπορεί να συναφθεί μόνο ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα. Πολλές οι αναφορές και στην κρίσιμη κατάσταση του Νέλσον Μαντέλα,
αλλά και στην πρόκριση του TAP για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το bail in των τραπεζών

"Σε συμφωνία κατέληξε η Ε.Ε για τις τράπεζες που πτωχεύουν" αναφέρουν οι Financial Times (FT), που συμπληρώνουν "οι υπουργοί συμφώνησαν πως οι πιστωτές θα επιβαρύνονται στην περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι". "Η Ε.Ε σφυρηλατεί συμφωνία για διάσωση των τραπεζών" αναφέρει ο Guardian. Oι διαπραγματεύσεις απέδωσαν τον καρπό για το ποιος θα φέρει την ευθύνη, σε περίπτωση που καταρρεύσει μια τράπεζα. Σε συμφωνία-συμβιβασμό σχετικά με τους νέους κανόνες που αφορούν στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, χωρίς να προκληθεί αναταραχή και χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, κατέληξαν αργά τη νύχτα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου. Ξεχωριστά δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αντλούν κεφάλαια απο το ταμείο διάσωσης των 500 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σκοπό να διοχετεύσουν άμεσα κεφάλαια σε προβληματικές τράπεζες. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν συνδυαστικά το 1,3% των εγγυημένων καταθέσεων στα ευρωπαϊκά ταμεία εξυγίανσης και εγγύησης καταθέσεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως θα υπάρχουν λεφτά στην άκρη όταν μια τράπεζα καταρρεύσει. "Oι καταθέτες θα πρέπει να διασώζουν τις τράπεζες τους στο μέλλον" αναφέρει η Die Welt.


Για τον TAP

Η Wall Street Journal (WSJ) έχει τίτλο "Έχασε το στοίχημα για μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου ο Nabucco West". Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αυστριακής ΟMV που παραδέχθηκε πως δεν επέλεγη τελικά ο Nabucco West από το Sah Deniz consortium για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη. Αυτό, αφήνει τον TAP, ως τον μοναδικό αγωγό για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου. "Οριστική συμφωνία για τον TAP και το αζέρικο φυσικό αέριο" αναφέρουν οι FT. Από την πλευρά της, η Hurriyet αναφέρει "Η συμφωνία των Αζέρων προκαλεί πλήγμα για τον Nabucco". «Το πρόγραμμα Nabucco τελείωσε για μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του OMV, Γκέρχαρτ Ρόις, σε συνέντευξη Τύπου.Ο Ρόις αμφισβήτησε αν υψηλότερες τιμές για το αέριο θα μπορέσουν πράγματι να επιτευχθούν στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται από τη λιτότητα, ή στην Ιταλία, η οποία εφοδιάζεται με άφθονο φυσικό αέριο, χώρες οι οποίες αμφότερες βρίσκονται στο δρόμο που θα ακολουθήσει ο TAP. «Σας αφήνω να απαντήσετε εσείς στο ερώτημα αν πρόκειται για φύλλο συκής σε μια πολιτική απόφαση» πρόσθεσε ο Ρόις. Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, η απόφαση αυτή ανοίγει νέο δρόμο για τον TANAP, που πρόκειται να μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ως την άκρη της Τουρκίας, που θα συνδέεται όπως φαίνεται με τον TAP. Πάντως, από το Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, καθώς θα περιμένουν την επίσημη απόφαση την ερχόμενη Παρασκευή.


Για την Ελλάδα

Με τίτλο "Τελειώνουν τα λεφτά για την ελληνική διάσωση" οι FT αναρωτιούνται στη στήλη Brussels blog "πόσο εκτός των στόχων έχει ξεφύγει το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 172 δισ ευρώ;".Οπως γράφουν, όταν οι FT αποκάλυψαν ότι έχει ανοίξει μια νέα χρηματοδοτική «τρύπα» 3-4 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ διέρρηξαν τα ιμάτιά τους στην προσπάθεια να πείσουν ότι δεν υπάρχει κανένα κενό. Υπάρχουν όμως «παγίδες». Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα, με την προϋπόθεση, όμως, ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των 1,8 δισ. ευρώ πριν τα τέλη Ιουλίου. Γιατί αυτό; Λόγω ακριβώς του νέου «κενού» στην χρηματοδότηση, που σημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ουσιαστικά θα «ξεμείνει» από ρευστό στα τέλη Ιουλίου 2014. Το ΔΝΤ πρέπει να είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 12 μήνες, αλλιώς δεν μπορεί να εκταμιεύσει ρευστό, κι αυτό σημαίνει ότι μετά τον Ιούλιο θα πρέπει να αναστείλει τις πληρωμές.


Στις ΗΠΑ

Πολύ μεγάλο θέμα είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έκρινε αντισυνταγματικό νόμο, που ορίζει ότι γάμος μπορεί να συναφθεί μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Πρόκειται για ιστορική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και την οποία χαιρέτισε ο Ομπάμα.

"Ιστορική νίκη για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων" αναφέρει η Washington Post (WP). To δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για τα ειδικά προνόμια των ομοφυλοφίλων ζευγαριών, που έως τώρα απολάμβαναν μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια. "Η απόφαση του δικαστηρίου ενισχύει τον γάμο των ομοφυλοφίλων" αναφέρει η WSJ. Όπως αναφέρει, παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτοί που υποστηρίζουν την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν είχαν δικαιοδοσία να υπεραμυνθούν της συνταγματικότητας του νόμου, την στιγμή που η ίδια η Πολιτεία αρνήθηκε να το κάνει. Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια είχε αποφασίσει ότι οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι. Λίγο αργότερα, οι κάτοικοι της Καλιφόρνια είχαν ψηφίσει σε δημοψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Για το Μαντέλα

Aκύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Μοζαμβίκη ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Ζούμα καθώς η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου Μαντέλα παραμένει κρίσιμη. Ως έναν από τους «γίγαντες του 20ου αιώνα» χαρακτήρισε τον Μαντέλα ο γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ότι ο κόσμος προσεύχεται για τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. "Στο χωριό του Μαντέλα, αγάπη και προσευχές για τον άνθρωπο, που έδωσε τόσα πολλά" αναφέρει η WP. Την ίδια ώρα, οι NYTimes σημειώνουν πως "Την ώρα, που ο κόσμος περιμένει ειδήσεις για τον Μαντέλα, εντάσεις προκαλούν οι τακτικές των media". Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ν. Αφρικής και χρόνια προσωπικός φίλος του Ν. Μαντέλα, Μάχαρατζ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ όσων πρέπει και όσων θέλουν τα media να μαθαίνουν για την κατάσταση της υγείας του πρώην ηγέτη

Για Ομπάμα

Μια σπάνια επίσκεψη, υπογραμμίζει τις δυσκολίες των σχέσεων του Ομπάμα με την Αφρική αναφέρουν οι NYTimes, με αφορμή την περιοδεία του αμερικανού προέδρου στη Σενεγάλη, Νότια Αφρική και Τανζανία. Υπήρξαν υψηλές προσδοκίες στην Αφρική όταν εξελέγη ο Ομπάμα, ένας αφρο-αμερικανός με ρίζες στην Κένυα. Ποιος άλλος άλλωστε θα μπορούσε να έχει προτεραιότητα την Αφρική, αν όχι αυτός ο αμερικανός πρόεδρος; Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά αυτός ο ενθουσιασμός έχει πια εξατμιστεί. (...) Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποιες εντυπωσιακές, συμβολικές εικόνες για τα media... το θέμα όμως είναι πως στη Νότια Αφρική το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στον Ν. Μαντέλα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, die welt, για μας, τραπεζες, ηπα, μαντελα, tap, times, υπουργοι, guardian, κυπρος, wsj, nabucco, west, hurriyet, omv, ελλαδα, brussels, blog, νέα, ΔΝΤ, σημαίνει, washington, δημοψηφισμα 2015, οηε, nytimes, ειδήσεις, media, τανζανία, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, το στοιχημα, χωρες, το θεμα, αφρικη, γαμος, γυναικα, εικονες, ηπα, θεμα, ιταλια, κυπρου, οηε, προγραμμα, φυσικο αεριο, ωρα, blog, guardian, hurriyet, nytimes, times, wsj, αγαπη, αλεξανδρα, αφορμη, δευτερο, δυνατοτητα, δρομος, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, ενθουσιασμος, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζευγαρια, ιδια, κενυα, λεφτα, μηνες, μοζαμβικη, νελσον μαντελα, νικη, νυχτα, νοτια αφρικη, ουσιαστικα, πολιτεια, σενεγαλη, σιγουρο, τανζανία, φυλλο, φυσικο, brussels, die welt, δικαιωματα, financial times, υπουργειο, media, nabucco, omv, washington, πακετο, σημαίνει, tap, τραπεζα, θεματα, υγειας, υπαρχουν λεφτα, west
Τυχαία Θέματα