Ο Τύπος στον Κόσμο

Πολλά και διαφορετικά τα θέματα του διεθνούς Τύπου. Στην Ευρώπη κυριαρχούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, αλλά και τα πρώτα θετικά μηνύματα για την οικονομία της Γαλλίας και της Ισπανίας καθώς και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του βασιλικού βρέφους.Για Βουλγαρία

Πολλές οι αναφορές στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

στη γειτονική Βουλγαρία, που διαρκούν εδώ και 40 μέρες κατά της διαφθοράς αλλά και ζητώντας τη παραίτηση της κεντροαριστερής κυβέρνησης Ορεσάρσκι. Πάντως, σήμερα αφορμή στάθηκε ο εγκλωβισμός βουλευτών και δημοσιογράφων εντός του κοινοβουλίου της χώρας. Σύμφωνα με τους NYTimes "Βουλευτές εγκλωβίζονται εντός του κοινοβουλίου". Με τη βία απομάκρυνε τελικά η αστυνομία διαδηλωτές μπροστά από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τη νύχτα το κτίριο και εμπόδιζαν την έξοδο βουλευτών και υπουργών μέχρι τα ξημερώματα. Οι διαδηλωτές είχε περικυκλώσει το κτίριο και δεν άφηναν 109 άτομα που βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο -βουλευτές, υπουργούς και δημοσιογράφους- να βγουν. Όταν έφτασε λεωφορείο που θα τους απομάκρυνε, άρχισαν να πετούν πέτρες. Η αστυνομία επενέβη, ανοίγοντας -με τα γκλομπ - διάδρομο για να περάσει το λεωφορείο. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν. Οι αποκλεισμένοι έφυγαν τελικά περίπου στις τέσσερις τα ξημερώματα, μετά από σχεδόν οκτάωρο αποκλεισμό. Σύμφωνα με τη βουλγαρική ραδιοφωνία, μέλη της κυβέρνησης «απεγκλωβίστηκαν» μέσα σε τεθωρακισμένα της αστυνομίας. "Βουλευτές και υπουργοί εγκλωβίζονται στο κοινοβούλιο" αναφέρει και η Monde.


Στη Γερμανία

Σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας εξελίσσονται οι φόροι στη χώρα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η κ. Μέρκελ κάνει προεκλογική εκστρατεία εναντίον της αύξησης φόρων. Την αντίθεση της στην αύξηση των φόρων στη Γερμανία εξέφρασε χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη αν επανεκλεγεί το Σεπτέμβριο, δίνοντας μια ένδειξη για το πού αναμένει να κριθεί η προεκλογική εκστρατεία. Η Μέρκελ -η οποία κηρύττει την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στις χώρες μέλη της ευρωζώνης καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ- είπε ότι οι αυξήσεις των φόρων δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκη υψηλότερα φορολογικά έσοδα.


Στην Ισπανία

Μπορεί τα νέα για την ισπανική οικονομία να αφήνουν πλέον χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς σύμφωνα με τη κεντρική τράπεζα της χώρας η οικονομία συρρικνώθηκε μόνο κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο η El Pais λέει χαρακτηριστικά: "Η μεγαλύτερη ύφεση στη διάρκεια της δημοκρατίας". Η ύφεση παραμένει εδώ και πέντε χρόνια, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Επομένως, αναρωτιέται η El Pais, που είναι τα σημάδια ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας;


"Επιστροφή στην ανάπτυξη βλέπει η Γαλλία" σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Μοσκοβισί αναφέρει ο Guardian. Mάλιστα ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ύφεση έλαβε τέλος στη χώρα του. Επικαλούμενος στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μιλώντας στο ράδιο Europe1 ο Γάλλος υπουργός δήλωσε πως προβλέπεται ανάπτυξη 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, που θα αντιστρέψει τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013.


Στη Βρετανία πάντως πολλές είναι οι αναφορές στον Τύπο για τη φονική συμπλοκή με έναν νεκρό Βρετανό τουρίστα στα Μάλια της Κρήτης. Το δίκτυο BBC αναφέρει τη σύλληψη 18 Βρετανών και ενός ακόμα, ύποπτου για τη δολοφονία ενός 20χρονου Βρετανού. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως τα Μάλια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δημοφιλής προορισμός για τους νέους από τη Βρετανία όπως ήταν κάποτε η Αγία Νάπα στην Κύπρο και ο Λαγανάς στη Ζάκυνθο. Υπενθυμίζει επίσης τη πρόσφατη επίσκεψη του βρετανού πρέσβη Τζον Κίτμερ στα Μάλια με αφορμή μια εκστρατεία με τίτλο "το hangover των διακοπών" όπου μίλησε για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις τουλάχιστον 2 εκ Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν οι μισές υποθέσεις με συμπλοκές και αιματηρά επεισόδια σημειώνονται στα Μάλια, τον Λαγανά, τον Κάβο και το Φαληράκι. Και ο Guardian αναφέρει "Σύλληψη Βρετανού για μοιραίο τραυματισμό με μαχαίρι". Όπως λέει χαρακτηριστικά "είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό για φέτος το καλοκαίρι".


Μεγάλο θέμα εκτός από τον βρετανικό και στον διεθνή Τύπο είναι η επίσημη "πρώτη" εμφάνιση του βασιλικού βρέφους με τους γονείς του έξω από το St. Mary's στο Λονδίνο. "Το βασιλικό μωρό είχε το πρώτο κάλεσμα για φωτογράφιση χθες ενώ οι γονείς του το παρουσίασαν στον κόσμο" λέει ο Guardian, ενώ οι NYTimes αναφέρουν "Το πριγκιπικό ζεύγος έκανε τη πρώτη του εμφάνιση μαζί με το μωρό", "Αυτό είναι το βασιλικό μωρό αλλα δεν ξέρουμε ακόμα το όνομα του" λέει η Corriere de la Sera, ενώ η El Pais επικαλείται τη δήλωση του Ουίλιαμ... "Ευτυχώς, το μωρό μοιάζει στην Κέιτ".


Στην Τουρκία

Πολύ μεγάλο θέμα στον τουρκικό και ξένο Τύπο είναι η είδηση πως 64 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και 123 είναι αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη όπως αναφέρει η Hurriyet επικαλούμενη χθεσινές δηλώσεις του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση δημοσιογραφικής ένωσης σύμφωνα με την οποία το τελευταίο διάστημα έχουν απολυθεί δεκάδες συντάκτες εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάλυψαν τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGS) ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι είτε απολύθηκαν είτε εξαναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν τις προηγούμενες έξι εβδομάδες, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις οι οποίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία. Στο θέμα αναφέρονται και οι NYTImes λέγοντας πως "72 δημοσιογράφοι στην Τουρκία απολύθηκαν λόγω των ρεπορτάζ τους για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις".


Στη Γερμανία

Μια εκστρατεία με τίτλο "Αργά, αλλά όχι πολύ αργά. Επιχείρηση Τελευταία ευκαιρία ΙΙ" ξεκίνησε στη Γερμανία για τον εντοπισμό επιζώντων Ναζί αναφέρει ο Guardian. Tο κέντρο Simon Wiesenthal ξεκίνησε μια νέα καμπάνια, μέσω της οποίας ζητούνται πληροφορίες για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη επιζώντες ναζί εγκληματίες πολέμου. Προσφέρει μάλιστα και αμοιβή 25.000 ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες, ενώ θα υπάρχει σχετική ανοικτή τηλεφωνική γραμμή. Οι αφίσες, αναρτήθηκαν χθες σε Βερολίνο, Αμβούργο και Κολωνία και απεικονίζουν την είσοδο του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, el pais, διαδηλωσεις, γαλλια, εμφάνιση, nytimes, γκλομπ, υπουργοι, monde, φοροι, μερκελ, νέα, τραπεζες, guardian, κρητη, bbc, συλληψεις, κυπρος, hangover, ελλαδα, καλοκαιρι, ουίλιαμ, hurriyet, tgs, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, βουλευτες, χωρες, αουσβιτς, αστυνομια, αφισες, βερολινο, βουλγαρια, γερμανια, θεμα, λονδινο, μωρο, οικονομια, ραδιο, τα νεα, υφεση, bbc, el pais, guardian, hangover, hurriyet, nytimes, αυξηση, αλεξανδρα, αλκοολ, αμβουργο, ανεργια, αφορμη, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γκλομπ, γονεις, δευτερο, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δικτυο, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, ευρωπη, ζακυνθο, ζευγος, ζητουνται, κεμαλ, κτιριο, λεωφορειο, μηνυματα, ναζι, νυχτα, ξημερωματα, κολωνια, ονομα, οφις, οκταωρο, συλληψη, σημαδια, τεθωρακισμενα, τουρκια, εφαρμογη, ενωση, επεισοδια, χωρα, μοιαζει, monde, μπροστα, ουίλιαμ, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα