Ο Τύπος στον κόσμο

Το διπλό «πλήγμα» για τον Μπερλουσκόνι μετά τη θεαματική υποχώρηση του, που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Λέτα αλλά και που οδήγησε το κόμμα του να κοπεί στα δύο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, καθώς και το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Ομπάμα με κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό, δεύτερη μέρα του shutdown στις ΗΠΑ. Πολλές οι αναφορές στη προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου στις ηλεκτρονικές σελίδες των ξένων εφημερίδων και στα δίκτυα.

Για Μπερλουσκόνι: "Ο Μπερλουσκόνι αφήνει άφωνους τους

πάντες στηρίζοντας Λέτα" είναι ο τίτλος του βασικού θέματος των Financial Times. To κύρος του πρώην πρωθυπουργού εξανεμίζεται. Στο βασικό τους άρθρο οι FT σημειώνουν πως "η ήττα του Μπερλουσκόνι είναι νίκη για την Ιταλία".

"Ο Λέτα της Ιταλίας κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης" αναφέρει και η WSJ σε ένα από τα βασικά της θέματα. Ύστερα από μέρες πολιτικού χάους, ο κ. Λέτα κατόρθωσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, μετά την απρόσμενη κίνηση του Μπερλουσκόνι να κάνει πίσω και να μη συνεχίσει τη προσπάθεια να "ρίξει" τη κυβέρνηση. Αλλά, το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρέθηκε σχεδόν λίγο πριν το "θάνατο" της, πέντε μήνες μετά το σχηματισμό της αποδεικνύει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτόν το συνασπισμό να προχωρήσει με τις "προκλήσεις" σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. (...) Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν προβληματισμό για τις εξελίξεις στην Ιταλία και κυρίως για το γεγονός ότι δεν έχει κατορθώσει ακόμα να βγει από τη κρίση της, θεωρώντας μάλιστα τη 3η οικονομία της Ε.Ε τη μεγαλύτερη "απειλή" για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Στην Ιταλία και τη νίκη του Λέτα είναι αφιερωμένο και το editorial του Guardian. "Iταλία: Η μέρα του Λέτα" λέει χαρακτηριστικά. Ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί καν να ελέγξει το ίδιο του το κόμμα, μετά από μια κρίση που προκάλεσε ο ίδιος. (...) Ωστόσο, όπως σημειώνει, πρόκειται για πύρρειο νίκη για τον Ιταλό πρωθυπουργό καθώς πραγματική νίκη θα ήταν να κέρδιζε τη ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του Μπερλουσκόνι. Η διαφαινόμενη ρήξη στη κεντροδεξιά μόνο νέες πολιτικές κρίσεις θα προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

"Ο Μπερλουσκόνι κάνει πίσω και στηρίζει τον Λέτα" αναφέρει και η Corriere de la Sera, η οποία όμως επικεντρώνεται και στις εσωτερικές εξελίξεις στο κόμμα του Λαού της Ελευθερίας. Με... καθοδηγητή τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην συνεργάτη του Καβαλιέρε, Αντζελίνο Αλφάνο δημιουργείται νέα ομάδα προερχόμενη από το κεντροδεξιό κόμμα του Λαού της Ελευθερίας. Κύριο αίτημα των διαφωνούντων της κεντροδεξιάς είναι να πάψουν οι δικαστικές υποθέσεις του Μπερλουσκόνι να προσκόπτουν τη λειτουργία της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η Corriere, ο Αλφάνο πρόκειται να προχωρήσει σε δηλώσεις σήμερα το πρωί.

Στις ΗΠΑ: "Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο για τη κρίση oλοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία" λένε οι NYTImes. Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αμερικανού πρόέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο για το θέμα του προϋπολογισμού, δεύτερη μέρα του κλεισίματος πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Εξερχόμενος του Λευκού Οίκου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζόν Μπόνερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια «ευγενική» συνομιλία, αλλά ουσιαστικά δεν έγινε καμία πρόοδος. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε τον κ. Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς ότι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σχετικά με τον προϋπολογισμό, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση.

"Οι συζητήσεις για το shutdown βρέθηκαν σε αδιέξοδο, την ώρα που το επίκεντρο του ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους" λέει η Washington Post. Καθώς επεκτείνεται το αδιέξοδο και περνούν οι ημέρες, η πολιτική διαμάχη για τον προϋπολογισμό και κυρίως το Obamacare κινδυνεύει να περιπλεκεί με τη μάχη για το όριο χρέους, η οποία πλησιάζει απειλητικά. Το Κογκρέσο θα βρεθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξανά, όπως πέρυσι, στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι μετά τα μέσα του Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει στο όριο των 1,67 τρισ. δολαρίων για ανάληψη χρέους. Η Ουάσινγκτον θα βρεθεί τότε ξανά στο δίλημμα είτε να αυξήσει το όριο δανεισμού ώστε να συνεχίσει να εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις είτε να αθετήσει μερικές από αυτές. Όπως και πέρυσι, ο Λευκός Οίκος απορρίπτει ως «λύση ανάγκης» τη χρήση του προεδρικού βέτο, με μονομερή απόφαση Ομπάμα για αύξηση του ορίου δανεισμού. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν ήδη αρχίσει να συνδέουν τα μέτρα για υπέρβαση της «οικονομικής παράλυσης» με ένα ευρύτερο πακέτο για τη φορολογία, τις κοινωνικές παροχές και το όριο δανεισμού.

Για Μιχαλολιάκο: "Ο αρχηγός της Χ.Α προφυλακίζεται πριν από τη δίκη του" αναφέρει ο Guardian. O πρώτος εκλεγμένος αρχηγός κόμματος που συλλαμβάνεται στην Ελλάδα μετά τη πτώση της χούντας σχεδόν 40 χρόνια πριν, αναμένεται να υιοθετήσει την ίδια στάση που επέδειξαν και άλλα 5 μέλη της Χ.Α που συνελήφθησαν, ότι δηλαδή η δίωξη του είναι πολιτική. Οι κατηγορίες αφορούν τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και η οποία ευθύνεται για χρήση βίας απέναντι σε μετανάστες, μειονότητες και πολιτικούς αντιπάλους.

"Στην Ελλάδα, ο αρχηγός της Χ.Α σε προσωρινή κράτηση" λέει η Monde. O Nίκος Μιχαλολιάκος, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Χ.Α προφυλακίστηκε τα ξημερώματα εν αναμονή της δίκης του για "χρηματοδότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση". Αρνήθηκε πάντως τις κατηγορίες ενώπιον των δικαστών.

"Ο αρχηγός της Χ.Α κρίθηκε προφυλακιστέος" λέει το BBC, ενώ και η DW επίσης αναφέρει: "Στη φυλακή ο αρχηγός της Χ.Α"

"Η υπόθεση εναντίον της Χ.Α προκαλεί επικρίσεις" λένε οι NYTimes. Oι προσπάθειες εξάλειψης της Χ.Α εγείρουν ερωτηματικά για τη νομιμότητα αλλά και ανησυχίες για το εάν τελικά προκληθεί συμπάθεια για τη νεοναζιστική οργάνωση.

Στη Γερμανία: "Οι Γερμανοί δεν έχουν ξεπεράσει τον τοίχο μέσα τους" αναφέρει η DW επικαλούμενη νέα δημοσκόπηση. 23 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, το ανατολικό κομμάτι της χώρας έχει πλέον εκσυγχρονιστεί. Αλλά αρκετοί Γερμανοί τόσο στο ανατολικό κομμάτι όσο και στο δυτικό έχουν ακόμα προκαταλήψεις, ενώ δεν νιώθουν πως ανήκουν σε ένα έθνος. Μιλώντας στη DW, ο Τόμας Πέτερσεν από το Ινστιτούτο Αλενσμπαχ αναφέρει χαρακτηριστικά πως "οι ανατολικοί γερμανοί θεωρούν τους δυτικούς αλαζονικούς, υλιστές, τεχνοκρατικούς και επιφανειακούς". Το ίδιο ισχύει και για τους Γερμανούς στα δυτικά που θεωρούν τους συμπατριώτες τους στα ανατολικά ξινούς, δύσπιστους και αγχώδεις. Ένας από τους λόγους που επικρατούν ακόμα αυτές οι προκαταλήψεις είναι το γεγονός ότι "δεν έχουν δημιουργηθεί σχέσεις, φιλικές δεν υπάρχουν επαφές", φυσικά όπως αναφέρει ο κοινωνιολόγος Αντρέας Ζικ "τα πράγματα θα καλυτερεύσουν με τη 2η και 3η γενιά μετά την επανένωση καθώς θα βλέπουν μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανατολής και δύσης". Οι ερευνητές πάντως δεν μπορούν να υπολογίσουν πότε όλες αυτές οι διαφορές θα εξαλειφθούν εντελώς.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα