Ο Τύπος στον κόσμο

Η απειλή υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, μια μέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου, την ώρα που η "σκληρή" λιτότητα συνεχίζεται στη Πορτογαλία αλλά και στην Ιρλανδία. Το γύρο του κόσμου κάνουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια της κηδείας του πρώην SS Πρίκμπε στη Ρώμη και που οδήγησαν στη ματαίωση της.

Για ΗΠΑ: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch
έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Συγκεκριμένα η Fitch έθεσε την άριστη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών σεRating Watch Negative. To οutlook παραμένει αρνητικό. Tην ίδια ώρα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ξεκινούν εκ νέου τις συνομιλίες λίγο πριν οι ΗΠΑ φθάσουν σε χρεοκοπία. Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη του δηλώνει ότι «η προσδοκία μου είναι ότι οδηγούμαστε σε λύση, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο», καθώς λήγει αύριο η προθεσμία συμφωνίας για το χρέος, που θα αποτρέψει την πρώτη στην ιστορία στάση πληρωμών των ΗΠΑ. Σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους. Στο μεταξύ, Ανανέωσαν τις διαπραγματεύσεις τους οι Ρεπουμπικάνοι και οι Δημοκρατικοί της αμερικανικής Γερουσίας για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μετά την αποτυχία της Βουλής των Αντιπροσώπων να οριστικοποιήσει και να θέσει προς ψήφιαη τη δική της πρόταση. Το σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έπεσε πάνω σε "τοίχο" αφού νωρίτερα η επιτροπή αποφάσεων του Σώματος ανέβαλε τη σύσκεψή της για τα μέτρα, στέλνοντας και πάλι τη "μπάλα" στο γήπεδο της Γερουσίας. Ρεπουμπλικάνοι Βουλευτές επιβεβαίωσαν πως δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

Αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής θα ήταν ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου και την αύξηση του ορίου χρέους έως τις 7 Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς υπαγορεύει και η πρόταση της Γερουσίας.
Η απότομη αναβολή της σύσκεψης ήρθε μετά την άρνηση της συντηρητικής ομάδας Heritage Αction να στηρίξει το νομοσχέδιο, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, αυτό δεν βάζει τροχοπέδη στις τεράστιες παραχωρήσεις του νόμου Obamacare.

Στη Γερμανία: "Όχι" σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες λένε οι Πράσινοι, αναφέρει η WSJ. Oι συντηρητικοί της Άγκελα Μέρκελ έχουν πλέον μόνο τους Σοσιαλδημοκράτες για να διαπραγματευθούν για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τη δήλωση των Πρασίνων πως δεν βρέθηκε κατά τις χθεσινές συνομιλίες "κοινό έδαφος" για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στο μεταξύ, αρκετές είναι οι αναφορές στον διεθνή Τύπο της "δωρεάς" εκ μέρους της BMW ύψους 690,000 ευρώ στο κόμμα της Μέρκελ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ενώ η WSJ επισημαίνει "φωτιές βάζει δωρεά της BMW στο κόμμα της Μέρκελ".

Η αποκάλυψη του κόμματος της Αριστεράς Die Linke έρχεται μια ημέρα, μετά το γερμανικό «μπλόκο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων. Η επιμονή της γερμανικής πλευράς οδήγησε τους ευρωπαίους υπουργούς Περιβάλλοντος να αναβάλουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, που προβλέπει τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, μέχρι το 2020.

Στη Πορτογαλία: "Η Πορτογαλία αποκαλύπτει τον σκληρότερο προϋπολογισμό λιτότητας έως σήμερα" αναφέρει η WSJ. "Ο προϋπολογισμός κόβει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων" σημειώνει η Jornal de Negocios. Συνολικές περικοπές δαπανών ύψους 3,9 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ), απολύσεις και μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 που κατέθεσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Προβλέπεται ακόμη -μεταξύ άλλων- αύξηση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 35 στις 40 εβδομαδιαίως, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη, καθώς και μείωση έως 10% σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.

Στην Ιρλανδία: "Η Ιρλανδία ετοιμάζεται για 7ετη περίοδο λιτότητας" αναφέρει η WSJ. H κυβέρνηση του Έντα Κένι παρουσίασε ένα σχέδιο 7ετούς σκληρής λιτότητας καθώς η χώρα ετοιμάζεται να "επιβιώσει" χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Στην Ιταλία: Πάντως, στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του ιταλικού δημοσίου για το 2014 δεν θα περιέχει νέους φόρους, αλλά ούτε και περικοπές στον τομέα της υγείας. Σημειώνεται ότι για φέτος είχαν προβλεφθεί περικοπές στην υγεία ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, δεν επιβλήθηκαν όπως τόνισε ο Λέτα. "Πολιτική μανούβρα φρενάρει φόρους ύψους 11,5 εκ αλλά και περικοπές στην Υγεία" αναφέρει η Corriere de la Sera, ενώ οι FT επισημαίνει πως "η κυβέρνηση συνασπισμού περιπλέκει τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό".

Για Πρίμπκε: Το γύρο του κόσμου κάνουν τα επεισόδια μεταξύ αντιφασιστών και νεοναζιστών, που σημειώθηκαν χθες στη κηδεία του πρώην αξιωματικού των SS Έριχ Πρίμπκε ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη. Η σορός του είχε μεταφερθεί χθες το απόγευμα σε εκκλησία των υπερσυντηρητικών λεφεβριανών κληρικών, στο χωριό Αλμπάνο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη. Κατά την άφιξη του φέρετρου, πολλοί κάτοικοι του Αλμπάνο φώναξαν «ντροπή» (vergogna)...ενώ άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό Bella ciao, τραγούδι σύμβολο της αντίστασης στον φασισμό. Η κηδεία ξεκίνησε αλλά διεκόπη πριν την ολοκλήρωσή της, διότι ο δικηγόρος του πρώην ναζί αξιωματικού (ο οποίος συντόνισε την εκτέλεση τριακοσίων τριάντα πέντε αμάχων ιταλών, τον Μάρτιο του 1944) ζήτησε να μπορέσουν να παραστούν και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, αίτημα για το οποίο δεν είχε δοθεί άδεια. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Πρίμπκε, ανακοίνωσε, αργά το βράδυ, ότι δεν θα ασχοληθεί, πλέον, με την ταφή του πρώην πελάτη του και- σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- την υπόθεση θα πρέπει να χειριστεί απευθείας, τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης.

Στη Τουρκία: "Γλυκόπικρη η φετινή έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ε.Ε" αναφέρει η Hurriyet. Η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο θορύβησε έντονα την ΕΕ. Η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία συνέπεσε με τη σχεδιαζόμενη έναρξη των συνομιλιών για την «Περιφερειακή Πολιτική και το Συντονισμό των Διαρθρωτικών Μέσων» στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο των οποίων αναμενόταν να είναι η Τουρκία. Οι συνομιλίες τελικά ματαιώθηκαν, μετά από ενστάσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης από την τουρκική κυβέρνηση. Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η ετήσια Έκθεση Προόδου της ΕΕ για την Τουρκία. Ένα άλλο ακανθώδες σημείο, που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο της έκθεσης, είναι η ελευθερία του Τύπου στην χώρα. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία Μορίς Ριπέρ αναμένεται να κάνει ειδική μνεία στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να εκφοβίσει δημοσιογράφους καθώς και στις πιέσεις που τους ασκεί οδηγώντας τους συχνά σε αυτολογοκρισία. Η αρνητική κριτική που ασκεί η ΕΕ στην Τουρκία συνοδεύεται, όμως, συχνά και από επαίνους. Πρόσφατα η ΕΕ χαιρέτισε το «πακέτο μέτρων εκδημοκρατισμού» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ως θετικό βήμα για την προώθηση των δημοκρατικών διεργασιών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε χαρακτήρισε τις τουρκικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις ως «πρόοδο». Παρ΄ όλ΄ αυτά το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δείχνει να έχει ατονήσει. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μετά βίας ένας στους δύο Τούρκους τάσσεται υπέρ της ένταξης.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, financial times, μειωση μισθων, ηπα, fitch, times, watch, negative, χρεοκοπια, λύση, χρεος, βουλη, ψηφοφορία, wsj, μερκελ, bmw, προυπολογισμος, αεπ, ΔΝΤ, κηδεία, άφιξη, ciao, hurriyet, βρυξέλλες, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, ομαδα διας, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, ομπαμα, εκλογες ηπα, αξιολογηση, βουλευτες, μια ημερα, αδεια, βημα, γερμανια, ηπα, θεμα, ιρλανδια, ιταλια, ιταλικα, κωνσταντινουπολη, ρωμη, υγεια, ωρα, hurriyet, times, wsj, αυξηση, αλεξανδρα, αποκαλυψη, άφιξη, βραδυ, βρυξέλλες, γηπεδο, δημοσιο, δηλωση, δικη, δειχνει, δοθει, ευρω, ειπε, εκθεση, εκκλησια, ελευθερια, ερντογαν, ερχεται, ετη, κηδεία, ιδια, υποθεση, θετικο, κυβερνηση, κογκρεσο, κομμα, κρατικο, λύση, μειωση, μνεια, ναζι, οικος, πεθανε, πεμπτη, πορτογαλια, ριπερ, συγκεκριμενα, σορος, σχεδιο, τουρκια, ψηφοφορία, ciao, εφαρμογη, εκπομπες, ενωση, επεισοδια, financial times, χωρα, watch, negative, τριαντα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα