Ο Τύπος στον κόσμο

Η οργή των μηχανών αναζητήσης Google και Yahoo μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως η NSA κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων τους είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Μεγάλο θέμα είναι και η "επίθεση" των ΗΠΑ στη Γερμανία για την οικονομική της

πολιτική.

Νέες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το θέμα των παρακολουθήσεων καθώς χθες η Washington Post αποκάλυψε ότι η αμερικανική NSA και η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ υποκλέπτουν δεδομένα απευθείας από τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν η Google και η Yahoo για να διασυνδέουν τα κέντρα δεδομένων τους σε όλο τον κόσμο. Το νέο σχέδιο υποκλοπής έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα Prism, μέσω του οποίου η NSA χρησιμοποιεί νομικά μέσα για να πιέσει εταιρείες του διαδικτύου να παραδώσουν δεδομένα που σχετίζονται με συγκεκριμένους όρους αναζήτησης. Το πρόγραμμα παρακολούθησης ωστόσο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από το Prism. Επικαλούμενη έγγραφα που παρέδωσε ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος σε εργολάβο της NSA, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η ΝSA κατεβάζει καθημερινά ωκεανούς δεδομένων από τα κέντρα δεδομένα της Google και της Yahoo στα κεντρικά της γραφεία στο Μέριλαντ. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που φέρει ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2013, η NSA είχε συγκεντρώσει σε διάστημα 30 ημερών συνολικά 180 εκατομμύρια καταγραφές, όπως μεταδεδομένα για το ποιος έστειλε email σε ποιον και πότε, ή ακόμα και το περιεχόμενο ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την οργή της Google και της Yahoo, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times αλλά και ο Guardian στα σημερινά βασικά τους θέματα.

Από τη πλευρά τους, οι New York Times βάζουν "λάδι στη φωτιά" των σχέσεων Γερμανίας και ΗΠΑ αποκαλύπτοντας σήμερα πως "Η υπόθεση της Μέρκελ αποκάλυψε ένα τεράστιο δίκτυο παρακολουθήσεων". Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν και τους συνεργάτες αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Για "επίθεση" ΗΠΑ σε Γερμανία: "Κατακεραυνώνουν την οικονομική πολιτική της Γερμανίας οι ΗΠΑ" λέει η Wall Street Journal. Σε ασυνήθιστα σκληρούς τόνους επικρίνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την γερμανική οικονομική πολιτική, επιρρίπτοντας στην γερμανική επιμονή σε πλεόνασμα τρέχουσων συναλλαγών και στη χαμηλή εσωτερική ζήτηση και τη βαρύτητα στις εξαγωγές πιέσεις τόσο την Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Οι επικρίσεις δεν είναι καινούργιες, αλλά στην τελευταία τακτική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου «αναβαθμίζονται» σε ένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης.«Ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτησή της από τις εξαγωγές έχουν δυσκολεύσει την αποκατάσταση των ισορροπιών σε μία συγκυρία κατά την οποία αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να περιορίσουν τη ζήτηση και να συρρικνώσουν τις εισαγωγές ώστε να προωθήσουν την εξυγίανση» αναφέρει η έκθεση. Όσον αφορά την ίδια την Ευρωζώνη, η έκθεση επισημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο συνεχίστηκε η συρρίκνωση των οικονομιών Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας «αν και με πιο μετριοπαθή ρυθμό».

Για Ελλάδα: Οι New York Times αλλά και η τουρκική Hurriyet κάνουν αναφορά στις διασύνδεση 10 αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή μετά από τη σχετική έρευνα, που διενήργησαν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. Μια εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ότι αυτοί οι αξιωματικοί είχαν σχέση με το νεοναζιστικό κόμμα, αλλά δεν ανακαλύφθηκαν συγκροτημένοι πυρήνες με άμεση σχέση με τη Χ.Α, επισημαίνουν.

Η μικρή Μαρία γίνεται θέμα και σήμερα τόσο στον Guardian όσο και στην Corriere de la Sera καθώς όπως αναφέρουν δεν θα δοθεί το κοριτσάκι στους βιολογικούς γονείς του. Μάλιστα, ο Guardian αναφέρει πως και οι βουλγαρικές αρχές πρόκειται να αναλάβουν τα υπόλοιπα 9 παιδιά της οικογένειας της Σάσα Ρούσεβα καθώς ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Τα περισσότερα θα δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες.

Και στη Ρωσία... όπου ο Πούτιν ανακηρύχθηκε χθες «ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου», σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του περιοδικού Forbes. Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ο Ομπάμα βρισκόταν στην πρώτη θέση κάθε χρόνο από το 2009, με εξαίρεση το 2010, όταν ως ο πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο κατατάχθηκε ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο. Πάντως, ο Guardian αμφισβητεί αυτή τη δύναμη λέγοντας πως η δύναμη του Πούτιν είναι σε μεγάλο βαθμό απατηλή καθώς απλώς στηρίζεται από μια φάλαγγα δικών του ανθρώπων και διατηρείται μέσω του ελέγχου που έχει για τα πάντα από το πετρέλαιο, τα έσοδα από το φυσικό αέριο ενώ έχει καταστείλει σε μεγάλο βαθμό τη κοινωνία των πολιτών αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρώην πρέσβη της Βρετανίας στη Μόσχα και η ρωσική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νομίζουμε καθώς υπάρχουν παγιωμένα διαρθρωτικά προβλήματα, έλλειψη επενδύσεων αλλά και φυγή κεφαλαίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Guardian o πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Τόμας Μπαχ λέει ότι "η Ρωσία θα υποδεχθεί ισότιμα τους ομοφυλόφιλους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι" καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, Πούτιν τον διαβεβαίωσε γι' αυτό κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Ο Μπαχ υποχρεώθηκε να κάνει αυτή τη συζήτηση με τον Πούτιν λόγω του αμφιλεγόμενου νόμου, που ψηφίστηκε πριν από κάποιους μήνες στη Ρωσία και απαγορεύει κάθε έκφραση υποστήριξης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, το φως, financial times, new york, χρυση αυγη, ολυμπιακοί αγώνες, google, yahoo, φως, nsa, ηπα, washington, email, times, guardian, york, μερκελ, ελλαδα, hurriyet, ρωσία, χου, πετρελαιο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, www.google.gr, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, κοινωνια, ημερομήνια, χωρες, ρωσία, το θεμα, αυγη, βημα, γερμανια, ηπα, θεμα, οικονομια, πιεση, προγραμμα, ρυθμος, υπουργειο οικονομικων, φυσικο αεριο, φως, ωρα, email, guardian, hurriyet, nsa, times, yahoo, αγωνες, αλεξανδρα, ανθρωπος, βρισκεται, γινεται, γονεις, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δοθει, δικτυο, εγγραφα, εγγραφο, εκθεση, εκφραση, ελλειψη, ερευνα, ερχεται, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ινες, κομμα, μηνες, μοσχα, μαρια, παντα, οπτικες ινες, παιδια, πουτιν, προβληματα, συζητηση, σχεδιο, το φως, ισχυρος, φαλαγγα, φυγη, φυσικο, φορα, χου, χρυση, εξαρτηση, εξαγωγες, financial times, υπουργειο, new york times, new york, οργη, washington, πληροφοριοδοτης, πληροφοριες, θεματα, york
Τυχαία Θέματα