Ο Τύπος στον κόσμο

Η έναρξη της δίκης του ανατραπέντος από το στρατό προέδρου της Αιγύπτου, Μόρσι είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και τα εκτεταμένα επεισόδια στις χθεσινές εκλογές στο Κόσοβο. Αρκετές οι αναφορές στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και στη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής

την περασμένη Παρασκευή.

Για Αίγυπτο: "Συναγερμός στην Αίγυπτο λόγω της δίκης του Μόρσι" λέει ο Guardian. Σε συναγερμό βρίσκεται σήμερα η Αίγυπτος λόγω της έναρξης της δίκης του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου της Αιγύπτου και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση βίας. Η δίκη του Μόρσι θεωρείται τεστ όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της μεταβατικής κυβέρνησης αλλά και κομβικό πολιτικό σημείο για την χώρα. Πάντως, χθες την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να «συνεχίσει τη συνεργασία» με τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου εξέφρασε στο Κάιρο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών που θα περιλαμβάνουν τους πάντες». "Aίγυπτος: ξεκινά η δίκη του Μόρσι, 4 μήνες μετά την ανατροπή του" λέει η Monde.

Για Κόσοβο: "Επεισόδια αμαύρωσαν τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο" λέει η Wall Street Journal. Την εύθραυστη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας υπονομεύουν η υψηλή αποχή του σερβικού πληθυσμού στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο μαζί με τα επεισόδια βίας και εκφοβισμού σε εκλογικά τμήματα της εθνοτικά διαιρεμένης Μιτρόβιτσα. Τα γεγονότα αποτελούν καθαρή ένδειξη της αντίστασης των Σέρβων στην ενσωμάτωσή τους με το υπόλοιπο Κόσοβο και αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας του Απριλίου. Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στην Μιτρόβιτσα του κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολεία όπου είχαν στηθεί περίπου τα μισά εκλογικά τμήματα στη σερβική πλευρά, έριξαν δακρυγόνα και έσπασαν κάλπες. Η ψηφοφορία διεκόπη, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι απομακρύνθηκαν και στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της EULEX με τεθωρακισμένα οχήματα.

Για Ελλάδα: "Aνακουφισμένη η Ελλάδα μετά τη συμφωνία της τρόικας να επιστρέψει στη χώρα" λέει ο Guardian. H επίσκεψη θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της βοήθειας στην υπερχρεωμένη χώρα. Η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες με εκείνους, που κρατούν στα χέρια τους το 'κλειδί" της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Με αυτό το τρόπο θα κλείσει το "δράμα" των περασμένων ημερών για το εάν θα επιστρέψει στη χώρα ή όχι η τρόικα. (...) "Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Δεν υπάρχει χρόνος για θρίλερ, ακόμα και εάν έχουμε τις διαφορές μας με την τρόικα" δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στον Guardian. Στον "αέρα" βρίσκεται ακόμα η επόμενη δόση ύψους 1 δισ ευρώ. Από τη πλευρά της, η Wall Street Journal δίνει έμφαση στο άνοιγμα των καταστημάτων χθες. "Η Ελλάδα αίρει την απαγόρευση για ανοιχτά μαγαζιά τη Κυριακή" λέει χαρακτηριστικά. Η χθεσινή μέρα σηματοδότησε τη πρώτη προσπάθεια να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων στην Ελλάδα, μέρος ενός στοιχήματος για να αυξηθεί ο τζίρος τους, εν μέσω ύφεσης της ελληνικης οικονομίας.

Παράλληλα, σε άρθρο του Simon Nixon επισημαίνεται πως "Η σχέση αγάπης της Ελλάδας με το ευρώ συνεχίζεται" . Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση και το 69% των πολιτών λένε "ναι" στο ευρώ.

Για τη δολοφονία: "Το μέλος της Χ.Α που επέζησε από τους πυροβολισμούς ενδέχεται να βοηθήσει στη ταυτοποίηση των δραστών" αναφέρει ο Guardian, συμπληρώνοντας πως αυτό τουλάχιστον ελπίζει η αντιτρομοκρατική, που έχει αναλάβει την υπόθεση. "Είναι η καλύτερη μας ελπίδα, είναι ο μόνος που τους είδε από πολύ κοντά" δήλωσε πηγή στη βρετανική εφημερίδα. Η σκληρότητα την οποία επέδειξαν οι δράστες έχει προκαλέσει ανησυχία πως εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων πως η Ελλάδα οδηγείται σε έναν κύκλο βίας, σχολιάζει ο Guardian. H Ελλάδα φοβάται εκδίκηση των νεοναζί", έχει τίτλο το άρθρο του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel", που επισημαίνει ότι άτομα που συμπαθούν τη Χρυσή Αυγή προαναγγέλλουν σε κοινωνικά δίκτυα και φόρουμ στο internet πράξεις αντεκδίκησης. Και σημειώνει: "Η ελληνική κοινωνία, εξαντλημένη από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα δοκιμασία. Πολλοί φοβούνται μια αναβίωση της Χρυσής Αυγής".

Για Σνόουντεν: "Άσυλο στον Σνόουντεν" έχει τίτλο το εξώφυλλο του περιοδικού "Spiegel" και δημοσιεύει μανιφέστο του 30χρονου, ο οποίος καταγγέλλει ότι ορισμένες κυβερνήσεις υποδέχθηκαν τις αποκαλύψεις του με μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία διωγμού και υποστηρίζει ότι οι μαζικές παρακολουθήσεις είναι παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται παγκόσμιες λύσεις. "Οι πολίτες θα πρέπει να παλέψουν ενάντια στην συσκότιση της πληροφόρησης για ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για το κοινό. Εκείνοι που λένε την αλήθεια δεν διαπράττουν κάποιο έγκλημα" αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μανιφέστο.Ταυτόχρονα το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις τουλάχιστον 50 προσωπικοτήτων σχεδόν απ' όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας που ζητούν να χορηγηθεί άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Financial Times Βερολίνο και Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνία ώστε να μην παρακολουθεί ο ένας τον άλλο. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian για τη διαρκώς εντεινόμενη την τελευταία πενταετία συνεργασία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Σουηδίας.

Πάντως, Λευκός Οίκος και Κογκρέσο απορρίπτουν την ιδέα να υπάρξει μια κάποια επιείκεια απέναντι στον Σνόουντεν από τις αμερικανικές αρχές, όπως αναφέρουν οι NYTimes αλλά και ο Guardian.

Ενδιαφέρον είναι το δημοσίευμα σήμερα των NYTimes πως "Ταξιδιώτες με πολλά χρήματα εντοπίζονται από τις ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές εδώ και καιρό". Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, αξιωματούχοι στα σύνορα ευρωπαϊκών χωρών δηλώνουν ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα μεσούσης της οικονομικής κρίσης, έχουν εντοπίσει αδήλωτα ποσά χιλιάδων ευρώ από ταξιδιώτες.

Για πίνακες: Σχεδόν 1.500 πίνακες, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στην νότια Γερμανία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus και αναδημοσιεύουν ο Guardian, οι Financial Times και μερίδα του γερμανικού Τύπου. Η αξία τους υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ, στην νότια Γερμανία, που είναι αρμόδια για την υπόθεση αυτή, την οποία επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή που αποκαλύπτει το Focus. Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα, η αξία των έργων αυτών μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Τα έργα αυτά βρέθηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου. Η γερμανική αστυνομία βρήκε τους πίνακες αυτούς το 2011, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου από το περιοδικό Focus. Σύμφωνα με αυτό, ο πατέρας του ογδοντάχρονου, που φυλούσε τους πίνακες αυτούς στο διαμέρισμά του, ήταν ένας διάσημος Γερμανός συλλέκτης, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του 30 και του 40. Τα έργα αυτά τα είχαν είτε κατασχέσει οι Ναζί από Εβραίους και τα είχαν στην συνέχεια πουλήσει, είτε είχαν πωληθεί σε χαμηλές τιμές από εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν την ζωή τους από τους Ναζί. Είτε ακόμη είχαν κατασχεθεί από το Τρίτο Ράιχ επειδή θεωρούνταν "εκφυλισμένη τέχνη" --σε αντίθεση με την επίσημη τέχνη που εκτιμούσε ο Χίτλερ-- και είχαν πωληθεί επίσης στην συνέχεια από τους Ναζί. Για σχεδόν πενήντα χρόνια, ο γιος του Γκούρλιτ, ένας μοναχικός άνεργος, φυλούσε τους πίνακες αυτούς σε σκοτεινά δωμάτια του διαμερίσματός του. Κατά το πέρας των ετών, πούλησε ορισμένους από αυτούς που είχε στην κατοχή του και έζησε με το κέρδος που είχε από τις πωλήσεις αυτές.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, χρυση αυγη, der spiegel, financial times, αιγυπτος, εκλογες, άφιξη, αθηνα, guardian, τεστ, monde, σχολεια, ψηφοφορία, eulex, ελλαδα, δραμα, τροικα, nixon, spiegel, νέα, times, γαλλια, nytimes, focus, μαξ, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, αξια, δακρυγονα, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, εκλογικα τμηματα, οικονομικη κριση, αστυνομια, αυγη, βερολινο, γερμανια, θριλερ, τεστ, χιτλερ, ωρα, guardian, nytimes, times, αρθρο, αλεξανδρα, αουγκσμπουργκ, αποκαλυψη, ασυλο, άφιξη, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, διαστημα, δηλωσεις, δικη, δικτυα, δωματια, ευρω, υπαρχει, εκστρατεια, ελπιδα, εργα, εξι, ερευνα, ετων, εφημεριδα, τεχνη, ζωη, ιδεα, ιδια, η δικη, υπηρεσιες, υποθεση, κυβερνηση, κογκρεσο, κοσοβο, μαξ, μηνες, μοναχο, μοχαμεντ, ναζι, οικος, ουασιγκτον, οχηματα, πηγη, πικασο, πινακες, πωλησεις, ραιχ, συνεχεια, τεθωρακισμενα, τζιρος, υψηλη, χρυση, χρονος, ψηφοφορία, ωρες, εφαρμογη, εκδικηση, εμφαση, επεισοδια, ετοιμη, eulex, financial times, focus, χωρα, monde, nixon, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα