Ο Τύπος στον κόσμο

Η πλέον αιματηρή μέρα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας με σχεδόν 100 νεκρούς Παλαιστίνιους αλλά και το χάος, που επικρατεί στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στα Ανατολικά της Ουκρανίας είναι τα δύο βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Γάζα: “Η πιο αιματηρή μέρα και για τις δύο πλευρές στη Γάζα” αναφέρουν οι NYTimes. Συγκλονισμένη η διεθνής
κοινότητα από την αιματηρή επίθεση στην περιοχή Σετζάγια που προκάλεσε τον θάνατο 87 Παλαιστινίων και 13 Ισραηλινών στρατιωτών. “Η πιο αιματηρή μέρα τουλάχιστον 100 οι Παλαιστίνιοι νεκροί” αναφέρει ο Guardian. Tα νοσοκομεία γέμισαν από νεκρούς και τραυματίες στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Σατζάιγια, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος κάνει λόγο για “έγκλημα πολέμου”. “Το Ισραήλ εντείνει τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις” αναφέρουν και οι FT. Περισσότεροι από 80 οι νεκροί στη σφοδρότερη μάχη έως σήμερα. “Η πιο αιματηρή σύγκρουση έως σήμερα στη Γάζα” αναφέρει η WSJ. Eπρόκειτο για την πιο αιματηρή σύγκρουση των ισραηλινών επιχειρήσεων καθώς έγινε στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες που διαρκούν οι επιχειρήσει των ισραηλινών δυνάμεων. “Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ζητά σε έκτακτη συνεδρίαση του το ΣΑ του ΟΗΕ” αναφέρει η Liberation. Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε προς το Ισραήλ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, καταδικάζοντας ως «φρικτή ενέργεια» τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Σατζάγια, ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ με τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων. Στην Αίγυπτο αναμένεται σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι προκειμένου να έχει συνομιλίες για την κρίση στη Γάζα με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Στην πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν άλλοι 20 Παλαιστίνιοι νεκροί. Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 73 από χθες το πρωί, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη Σατζάγια, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 4.000. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έφτασε τους 485 νεκρούς. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 13 στρατιωτών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών τους σε 18 στρατιώτες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και δύο ισραηλινοί άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Τα ξημερώματα εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης. “H κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται” αναφέρει η DW. Eκατοντάδες οι νεκροί και οι τραυματίες. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην παροχή νερού. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων βρίσκονται και εκείνοι παγιδευμένοι σε περιοχές της σύγκρουσης.

Για αεροσκάφος: “Αυξάνονται τα αποδεικτικά στοιχεία για το πώς κατερρίφθη το αεροσκάφος” αναφέρουν οι FT. Oυκρανία και ΗΠΑ καταγγέλλουν πως σύμφωνα με αναλύσεις των μυστικών υπηρεσιών οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται. “Χάος επικρατεί στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους” αναφέρει ο Guardian. “Οι σωροί των θυμάτων βρίσκονται στην Ουκρανία, όμηροι της πολιτικής” λένε χαρακτηριστικά οι NYTimes. Την ολοένα αυξανόμενη οργή τους εκφράζουν ηγέτες ανά τον κόσμο για την άρνηση των φιλορώσων ανταρτών να αφήσουν διεθνείς εμπειρογνώμονες να βρεθούν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. “Η Δύση αυξάνει τις πιέσεις εναντίον της Ρωσίας ύστερα από τη συντριβή του αεροσκάφους” αναφέρει η WSJ. Στη διαβεβαίωση πως όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα γύρω από την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταδεικνύουν πως υπαίτιοι είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και το πυραυλικό σύστημα, που χρησιμοποιήθηκε παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Ρωσία προχώρησε με μπαράζ συνεντεύξεων χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Παράλληλα, ζήτησε από τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της, να επιτρέψει την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. Την ίδια στιγμή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των αυτονομιστών, που καταγράφηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και αποδεικνύει πως οι άνδρες τους κατέρριψαν πολιτικό αεροπλάνο. Στο μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές προκειμένου το τρένο με τις σορούς των θυμάτων της τραγωδίας να φθάσει σε περιοχή που ελέγχει το Κίεβο. Αφού παρέμειναν εκτεθειμένες για δύο ημέρες στην καλοκαιρινή ζέστη, στη συνέχεια οι σοροί απομακρύνθηκαν από μία μεγάλη περιοχή στον τόπο της συντριβής, αφήνοντας μόνο στρατιωτικά φορεία κηλιδωμένα με αίμα στην άκρη του δρόμου. Ο Σεργκέι Καβταράντζε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» των φιλορώσων αποσχιστών, δήλωσε πως και τα 196 πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν φορτωθεί στα βαγόνια στην Τορέζ, πόλη στην περιοχή του Ντονιέτσκ.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα