Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι πρωτοβουλίες του αμερικανού προέδρου για συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά τον έλεγχο της οπλοκατοχής, οι εκλογές στην Ιταλία που φαίνεται πως "κλειδώνουν" για τις 24 Φεβρουαρίου και αν τελικά θα είναι υποψήφιος ο Μάριο Μόντι, τα μέτρα που λαμβάνει ώστε να αποτρέψει την πρόθεση των κομμάτων της Καταλονίας να διεξάγουν δημοψήφισμα το 2014 για την αυτονομία της ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι,οι νεκρολογίες
και τα αφιερώματα στο γερμανό πρώην υπουργό Άμυνας, Πέτερ Σταρκ, σημαίνων στέλεχος του SPD που πέθανε χθες σε ηλικία 69 ετών και η επίσκεψη Ολάντ στο Αλγέρι είναι τα βασικότερα θέματα του Διεθνούς Τύπου την Πέμπτη.


Η Ελλάδα στο διεθνή Τύπο:

Συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times (FT) υπό τον τίτλο: "η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια καθοριστική χρονιά που "είτε θα τα καταφέρουμε είτε θα καταρρεύσουμε".".Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι "η κατάρρευση θα προέλθει αν το πολίτικο σύστημα βρεθεί σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση" είπε ο κ.Στουρνάρας αναφερόμενος στον "κίνδυνο εξέγερσης λόγω της λιτότητας η οποία θα οδηγούσε τα δυο αριστερά κόμματα στο να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση συνεργασίας". Το επόμενο έτος "θα τα καταφέρουμε ή θα καταρρεύσουμε" ως μέλος της ευρωζώνης, είπε ο υπουργός, προειδοποιώντας τους ηγέτες της Ευρώπης ότι η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει "τον πιθανό κίνδυνο" να βρεθεί έξω από το κοινό νόμισμα.

Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal αναφέρει πως τα ελληνικά ομόλογα είναι σε ανοδική πορεία μετά από την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά έξι βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

*Στην Deutsche Welle (γερμανικό δίκτυο) υπάρχει ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις στον Δημόσιο Τομέα λόγω των νέων μέτρων λιτότητας αλλά και φορολογίας.

*Το βρετανικό δίκτυο BBC σε ένα από τα βασικά του θέματα έχει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων υπό τον τίτλο: "Η αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα είναι ντροπιαστική, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία". Δριμεία κριτική για την ανικανότητα, όπως τη χαρακτηρίζει, των ελληνικών Αρχών να σεβαστούν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών ασκεί η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας με έμφαση ότι η κατάσταση στη χώρα «αρχίζει να παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης».

Στις ΗΠΑ: Συγκεκριμένα μέτρα για το περιορισμό της βίας από την σχεδόν ανεξέλεγκτη διάδοση των όπλων που θα πρέπει να προτείνει η κυβέρνηση, αφορά η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Νιουτάουν. Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι από τα λόγια πρέπει πλέον «να περάσουμε στις πράξεις».

Νew York Times: Ο Ομπάμα δεσμεύεται για άμεση δράση σε μια νέα προσπάθεια ελέγχου των όπλων. Ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές τάσσονται πλέον υπέρ μέτρων περιορισμού των όπλων και πυρομαχικών ανοίγοντας τον δρόμο στην επιτυχία του στοιχήματος Ομπάμα για την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων, αμέσως μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο.

Washington Post: Πριν από το Νιουτάουν το NRA έχανε ήδη την υποστήριξη του στο Κογκρέσσο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πτώση της παραδοσιακής του δύναμης, καθώς στηριζόταν και από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και τους Δημοκρατικούς δίνει ελπίδα σε εκείνους που θα ηγηθούν των προσπαθειών για έλεγχο της οπλοκατοχής.

Le Monde: Στον απόηχο του Νιουτάουν... ο Ομπάμα θέλει νέα νομοθεσία για τα όπλα έως τον Ιανουάριο.


Στην Ιταλία: Στις 24 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν όπως όλα δείχνουν οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία καθώς ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο φαίνεται να συμφωνεί με τη σχετική πρόταση της υπουργού Εσωτερικών, όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος.

La Repubblica: Ο Μάριο Μόντι θα κατέβει στις εκλογές. Θα ηγηθεί σχήματος του κέντρου. Την Κυριακή οι σχετικές ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα, η Corriere de La Sera αναφέρει πως ο Μόντι έχει ήδη ετοιμάσει ακόμα και την τηλεοπτική του εκστρατεία. Στην ατζέντα του μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αφήσουν εποχή. Έχει ήδη γίνει προετοιμασία ώστε να παρουσιάσει το Μανιφέστο του είτε το Σάββατο, ή την Κυριακή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

La Stampa: Σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας οι εκλογές "κλείδωσαν" για τις 24 Φεβρουαρίου.


Στη Γερμανία: Συμπληρώνονται σήμερα 200 χρόνια από την έκδοση της πρώτης συλλογής λαϊκών παραμυθιών των αδερφών Γκριμ. Φυσικά οι αδερφοί Γκριμ, Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ εκτός από συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών, ήταν και συγγραφείς και στα παραμύθια αυτά έδωσαν λογοτεχνική μορφή και τα προσάρμοσαν για παιδιά.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, "η σημερινή επέτειος ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για την επιρροή των παραμυθιών των αδελφών Γριμ στην Γερμανική κουλτούρα και στις ρίζες του Ναζισμού". Όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ, ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Κassel, πολύ κοντά στη γεννέτειρα των Γκριμ συμμετέχοντας σε ένα συνέδριο με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την έκδοση της πρώτης συλλογής 86 παραμυθιών, που έγιναν κλασσικά και παγκοσμίως γνωστά. Πάντως, όπως λέει χαρακτηριστικά, ο Guardian, στο συνέδριο δίνεται μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς αυτή το λογοτεχνικό κληροδότημα έχει συνδεθεί με μια από τις πιο σκοτεινές πλευρές της Γερμανικής ιστορίας. (...) Η θεωρία ότι τα παραμύθια των Γκριμ ειδικά αυτά που περιείχαν βία όπως η ιστορία "Πώς τα παιδιά έπαιζαν τον κρεοπώλη μεταξύ τους" όπου μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίζεται με μακελειό από τα ίδια τα μέλη της, είχαν αντίθετες επιπτώσεις στον χαρακτήρα του Γερμανικού λαού, άρχισε να πρωτο-διατυπώνεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον Luis Snyder στο βιβλίο του (1978) "Οι ρίζες του Γερμανικού Εθνικισμού", οι αδελφοί Γκριμ βοήθησαν στην διαμόρφωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των Γερμανών όπως πειθαρχία, υπακοή, αυταρχικότητα, δοξασμό στη βία και στον εθνικισμό. Γι΄αυτό και κάποια από τα βιβλία των Γκριμ απαγορεύθηκαν στα δημοτικά σχολεία, μετά τον Πόλεμο. Μάλιστα, ο Γερμανός συγγραφέας, Gunter Birkenfeld έχει επισημάνει πως στα παραμύθια των Γκριμ βρήκε την απάντηση γιατί "οι Γερμανοί ήταν ικανοί να διαπράξουν τα εγκλήματα στο Μπέλσεν και Άουσβιτς". Πάντως, την ίδια ώρα άλλοι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν τη σημασία της προσπάθειας των αδελφών Γκριμ να διατηρήσουν τα λαϊκά παραμύθια 1,000 ετών "ζωντανά" και μάλιστα να γίνουν μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας. Το στοίχημα πλέον ανήκει στις νέες γενιές για να τα κρατήσουν και εκείνες "ζωντανά".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, γιάννης στουρνάρας, deutsche welle, διεθνής αμνηστία, le monde, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, spd, ελλαδα, στουρναρας, times, αθηνα, bbc, ηπα, york, δραση, νέα, washington, monde, guardian, επιρροή, snyder, σχολεια, βιβλια, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, γιάννης στουρνάρας, κομματα, μακελειο, το στοιχημα, γερμανια, ηπα, ιταλια, ομολογα, σημερινη, ωρα, bbc, guardian, times, αλεξανδρα, αμνηστια, ασυλο, ατζεντα, αφορμη, βιβλιο, γινει, δημοσιο, διεθνής αμνηστία, δικτυο, εγκληματα, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκστρατεια, ελπιδα, εβδομαδα, εξι, επιρροή, εποχη, επιτυχια, εσωτερικων, ετων, ετος, εφημεριδα, ιδια, ηλικια, θεωρια, οικο, κυβερνηση, λογια, μορφη, οικογενεια, ορκωμοσια, παραμυθια, παιδια, πεθανε, πεμπτη, πειθαρχια, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, φυσικα, ανηκει, deutsche welle, δημοτικα, δικαιωματα, ελληνικα, εμφαση, financial times, γερμανο, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, κυριακη, monde, snyder, spd, θεματα, york
Τυχαία Θέματα