Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι αλλαγές των στελεχών του πυρήνα ασφάλειας των ΗΠΑ μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για νέο υπουργό Άμυνας και νέο επικεφαλής της CIA, ο διακανονισμός 8,5 δισ δολαρίων με 10 τράπεζες για παράτυπες κατασχέσεις και η συμμαχία Μπερλουσκόνι με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, με στόχο την ανατροπή του εκλογικού σκηνικού στην Ιταλία, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στον Διεθνή Τύπο.

Στις

ΗΠΑ: Λίγο πριν αρχίσει και επισήμως η δεύτερη προεδρική του θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα προχωρά σε ανανέωση του επιτελείου εθνικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο ως σήμερα σύμβουλος του προέδρου σε ζητήματα αντιτρομοκρατικής πολιτικής, Τζον Μπρέναν, θα μετακινηθεί στην CIA για να αναπληρώσει την θέση που μένει κενή μετά την παραίτηση του στρατηγού Πετρέους.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα για τον επικεφαλής της CIA, o Mπρέναν, θα αντιμετωπίσει την πρόκληση αλλαγής ή όχι της υπηρεσίας. Ο Τζον Ο'Μπρέναν θα κληθεί να αποφασίσει εάν η CIA θα συνεχίσει να είναι το κέντρο μυστικών παραστρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ ή θα ανανεώσει εκ νέου τις δυνατότητες της υπηρεσίας στην κατασκοπεία.

Από την άλλη πλευρά, η Washington Post εκτιμά ότι η επιλογή του Ομπάμα για τον νέο υπουργό Άμυνας αποδεικνύει πως είναι έτοιμος για μια μάχη με τα "γεράκια" του Κογκρέσου. Ο 66χρονος παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, γερουσιαστής επί 12 χρόνια και με επιτυχημένη σταδιοδρομία και στον ιδιωτικό τομέα θα επρεπε να θεωρείται υποψήφιος ευρύτατης αποδοχής. Ωστόσο, η έγκρισή του από τη Γερουσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπόδια, αφού πολλοί -ειδικά μέσα στο κόμμα του- τον κατηγορούν ότι δεν είναι και τόσο ένθερμος υποστηρικτής του στενού συμμάχου της χώρας, του Ισραήλ, ενώ θυμούνται και τη σφοδρή κριτική που είχε ασκήσει στην εξωτερική πολιτική του Μπους, καθώς ήταν εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Ο Χέιγκελ έχει δεχτεί ακόμη επικρίσεις και για σχόλιά του σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. "Όλα αυτά είναι άσχετα" διατείνεται η Washington Post "καθώς ο Χέιγκελ δεν θα ασκεί εξωτερική πολιτική" και "όταν επισημαίνει πως ο πόλεμος θα πρέπει να είναι η τελευταία επιδιωκόμενη λύση, μιλά με μια ηθική αρχή, που λίγοι Γερουσιαστές που τον επικρίνουν, διακατέχονται από αυτή...".

Σύμφωνα και με τον βρετανικό Guardian οι επιλογές του Μπαράκ Ομπάμα δείχνουν πως είναι έτοιμος για ρήξη με τους Ρεπουμπλικάνους.


Σε ένα άλλο θέμα που κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Οικονομικό Τύπο είναι ο διακανονισμός ύψους 8,5 δισ. δολαρίων με δέκα μεγάλες τράπεζες στον οποίο κατέληξαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο της υπόθεσης των παράνομων πρακτικών στις κατασχέσεις. Στο συμβιβασμό συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase και Wells Fargo. Σύμφωνα με τους Financial Times οι αμερικανικές τράπεζες θα κληθούν να καταθέσουν συνολικά 20 δισ δολάρια στην υπόθεση της κρίσης των στεγαστικών δανείων και των παράτυπων κατασχέσεων. Παράλληλα και οι New York Times αναφέρουν πως η συμφωνία αναδεικνύει τον ρόλο που έπαιξαν οι τράπεζες στην κρίση των στεγαστικών δανείων.


Στη Βρετανία: Συνεχίζονται τα επεισόδια στη Β. Ιρλανδία για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα όπως αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες. Τα επεισόδια έχουν αρχίσει από τις 3 Ιανουαρίου, όταν το δημοτικό συμβούλιο της βορειοϊρλανδικής πρωτεύουσας, του Μπέλφαστ αποφάσισε κατά ισχνή πλειοψηφία να περιορίσει στο ελάχιστο τις ημέρες που η βρετανική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο. Στα επεισόδια εμπλέκονται στελέχη παραστρατιωτικής οργάνωσης των Ενωτικών, που υποστηρίζουν την υπαγωγή της χώρας στο βρετανικό στέμμα, όπως αποκαλύφθηκε χθες, ενώ την ίδια ώρα από την τοπική αστυνομία υπάρχουν προειδοποιήσεις πως εάν συνεχιστούν τα επεισόδια δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή των αντικαθεστωτικών Ρεπουμπλικανών, της άλλης πλευράς, που επιδιώκουν την αποκοπή της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Guardian: Tα επεισόδια στο Μπέλφαστ συνεχίζονται για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα την ώρα που οι τοπικές αρχές συζητούν να περιοριστεί η χρήση της βρετανικής σημαίας.

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της Independent πρόκειται για "διαμαρτυρίες εναντίον της προόδου". (...) Είναι σαφές βάσει των εκλογικών τάσεων πως οι περισσότεροι Προτεστάντες επιθυμούν τη δημιουργία μιας πιο ισότιμης κοινωνίας παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή αν και απρόθυμα θα πρέπει να δεχθούν και το Sin Fein κάποια στιγμή στη κυβέρνηση. Αλλά ακόμα δεν έχουμε φθάσει την πλήρη εξάλειψη των φαινομένων της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και της κτηνώδους βίας.


Στην Ιταλία: Κυριαρχεί η συμμαχία Μπερλουσκόνι με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου. Corriere de La Sera: Υπάρχει εκλογική συμφωνία Λέγκας - PDL. Ερωτηθείς ο Μπερλουσκόνι για τον πρωθυπουργό απαντά: "μετά τις εκλογές θα αποφασίσουμε".

Πάντως, σύμφωνα με την La Stampa η Λέγκα του Βορρά επιθυμεί να κατέβει ως υποψήφιος πρωθυπουργός ο Τζούλιο Τρεμόντι, ενώ σύμφωνα με την La Repubblica, ο ηγέτης του δημοκρατικού κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ασκεί δριμεία κριτική στη λίστα Μόντι λέγοντας πως δεν είναι καλή "αλλά δεν αποκλείει μετεκλογική συμμαχία με τους κεντρώους", που ηγείται ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.


Για το ζήτημα της Google:

Παρά την ενόχληση του Στέιτ Ντιπάρτμεν για τη χρονική στιγμή της επίσκεψης, ο πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ έφτασε χθες στη Βόρειο Κορέα, συνοδεύοντας έναν πολιτικό που θέλει να ζητήσει την απελευθέρωση ενός Αμερικανού που κρατείται εκεί για αδιευκρίνιστο λόγο. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σμιντ κάνει ταξίδι προς το άγνωστο...


Όπως αναφέρει επισήμως ο πρόεδρος της Google δεν ταξιδεύει εκ μέρους της εταιρείας του και δηλώνει ότι συμμετέχει σε μια ιδιωτική, «ανθρωπιστική» αποστολή. Συνοδεύει τον Μπιλ Ρίτσαρντσον, τέως κυβερνήτη του Νιού Μέξικο και πρώην απεσταλμένου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο οποίος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Πιονγιάνγκ, σε δύο περιπτώσεις για την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται εκεί. Παρόλα αυτά, το ταξίδι εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο η Google έχει σχέδια για την -σήμερα ανύπαρκτη- αγορά της Β.Κορέας, μιας χώρας όπου οι πολίτες χρειάζονται άδεια από το κράτος για να στείλουν email σε ξένους.Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν τώρα ότι η επίσκεψη των Σμιντ και Ρίτσαρντσον θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στις κυβερνήσεις της Ασίας, καθώς θα έδειχνε να σηματοδοτεί μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Σύμφωνα με τον Εnergy Morozov, που έχει γράψει ένα βιβλίο για τη χρήση του Διαδικτύου από καταπιεστικά καθεστώτα, μάλλον με το ταξίδι του, ο Σμιντ θέλει να αποδείξει πως είναι ένας σκεπτόμενος πολίτης και εξερευνητής της παγκοσμιοποίησης. Άλλωστε τον Σμιντ συνοδεύει στο ταξίδι του ένας από τους συνεργάτες του, που τώρα διοικεί το τμήμα Google ideas, αλλά είναι πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλός γνώστης των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, έχοντας βρεθεί στο Ιράν και την Αίγυπτο σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας τους, όπως καταλήγει ο Guardian.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, bank of america, new york, jpmorgan chase, financial times, ηπα, cia, τραπεζες, york, times, washington, επρεπε, λύση, guardian, citibank, jpmorgan, independent, εκλογες, google, κορεα, οηε, email, αιγυπτος, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, μιλα, αδεια, αστυνομια, ηγετης, ηθικη, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, θητεια, ιρλανδια, ιραν, ιρακ, ισραηλ, ιταλια, οηε, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, citibank, cia, email, guardian, times, αγορα, αρθρο, αλεξανδρα, βετερανος, βιβλιο, βιετναμ, γεγονος, υπαρχει, επρεπε, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, μεξικο, νυχτα, πεμπτη, ρηξη, ρολο, συγκεκριμενα, σχεδια, σχολια, τεως, τμημα, αγνωστο, bank of america, επεισοδια, financial times, independent, υπουργειο, jpmorgan, jpmorgan chase, new york times, new york, washington, σημαια, ταξιδι, θεματα, york
Τυχαία Θέματα