«Όχι σε νέο κούρεμα»

Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος για το ελληνικό χρέος απέκλεισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Δεν βλέπω κούρεμα για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα αξιωματούχος, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα διέσπειρε την αβεβαιότητα σταυπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης. «Εκπλήσσομαι διαρκώς από την επιπολαιότητα

με την οποία συζητείται αυτό [το θέμα]», ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί το Σάββατο στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης. «Μια τέτοια ενέργεια θα διέσπειρε την αβεβαιότητα σε άλλα τμήμα της Ευρώπης».

«Θα τηρήσουμε πιστά το χρονοδιάγραμμα αντί να κάνουμε εικασίες», υπογράμμισε η καγκελάριος αναφερόμενη στην απόφαση των αρμοδίων χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης να αξιολογήσουν εκ νέου την οικονομική κατάστασητης Ελλάδας στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Όπως ανάφερε στη FAZ, θεωρεί πιθανό οι διαφωνίες σχετικά με τις πολιτικές διάσωσης στην Ευρωζώνη να παραμείνουν εντός της παράταξής της.«Θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις», είπε.

Γιοργκ Ρόχολ: «Αναπόφευκτο» το κούρεμα

Αντίθετη άποψη έχει ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις, επίσης στη FAZ, χαρακτηρίζει το κούρεμα «αναπόφευκτο».

Ο κ. Ρόχολ υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε «διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ».

Από την πλευρά του ο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα.

«Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μαςανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα», σημειώνει ο καθηγητής Κλοντ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα