Οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο η Συρία;

Μήπως η Συρία οδηγείται, μετά τρεις μήνες βίαιης καταστολής, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που θα απειλήσει το καθεστώς της Δαμασκού, το οποίο κυβερνά εδώ και δεκαετίες τις τόσο ετερόκλητες κοινότητες της χώρας; Αυτό το ερώτημα θέτουν οι αναλυτές, μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο 120 αστυνομικών την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις συριακές αρχές, τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από «ένοπλες δυνάμεις» στην πόλη Τζισρ αλ-Σουγούρ. Όμως υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες αμφισβητούν την εκδοχή αυτή, αρκετοί μάλιστα από αυτούς επισημαίνουν
πως 120 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταρσίας στο αρχηγείο Ασφαλείας.

Αν όντως υπήρξε ανταρσία ή αποστασία κάποιων που τάχθηκαν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, τότε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ «θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια διαφορετικού μεγέθους επανάσταση», επισημαίνει ο Μοχάμαντ Μπάζι, από το Κέντρο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει το καθεστώς να χρησιμοποιήσει ακόμα πιο ωμή βία για να συντρίψει την εξέγερση και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει τη Συρία σε έναν εμφύλιο πόλεμο, σε μια μεγαλύτερης κλίμακας σύγκρουση ανάμεσα στους σουνίτες και τους αλαουίτες», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Μπάζι επισημαίνει πάντως πως την ηγεσία του στρατού μονοπωλούν οι αλουίτες, πιστοί στην δυναστεία των Ασαντ και πως οι μειονότητες -χριστιανοί, δρούζοι και σιίτες (περίπου το 15% του πληθυσμού)- έχουν την τάση να θεωρούν τον Ασαντ ως πηγή σταθερότητας.

Ο ειδικός προσθέτει πως οι σουνίτες, ειδικά «η αστική τάξη των εμπόρων στη Δαμασκό και το Χαλέπι» δεν φαίνεται να έχει ακόμα αναμιχθεί σε αυτήν την διαμάχη. «Αν υπάρξει διάσπαση στον στρατό, είναι πιθανόν να αλλάξουν στρατόπεδο διότι ο Ασαντ δεν θα είναι πια ο μόνος που θα μπορεί να διατηρήσει την σταθερότητα της χώρας», συμπλήρωσε ο Μπάζι.

«Όλος ο κόσμος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου", αναφέρει ευρωπαίος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι "πιθανό».

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η ίδια πηγή, η συριακή αντιπολίτευση είναι καλύτερα οργανωμένη τώρα σε σχέση με την αρχή των διαδηλώσεων, χωρίς κανείς να μπορεί να μιλήσει για «δομημένη αντιπολίτευση».

Για τον διαφωνούντα Αμρ αλ-Αζμ, το καθεστώς Ασαντ φοβάται ότι οι αντικαθεστωτικοί θα εγκαταστήσουν το προπύργιό τους στα σύνορα. Αυτό εξηγεί τις έντονες προσπάθειες βίαιης καταστολής στην Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία, στο Μπενιάς, κοντά στο Λίβανο και τις τελευταίες ημέρες στο Τζισρ αλ-Σουγούρ, στα σύνορα της Τουρκίας.

Οι σύροι ηγέτες «τρέμουν την ιδέα ότι θα υπάρξει μια νέα Βεγγάζη», τόνισε στους New York Times ο αλ-Αζμ, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σάουνι, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα των λίβυων αντικαθεστωτικών.

Το να μιλά κανείς για εμφύλιο πόλεμο είναι "πολύ πρόωρο" ισχυρίζεται ο μπλόγκερ και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάσερ Ουένταντι, υπογραμμίζοντας ότι "σκοπός τ
Keywords
Τυχαία Θέματα