Οι ανησυχίες για τη Συρία περιόρισαν τα κέρδη στην Wall

Με κέρδη έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε, με τον Dow να εμφανίζει προσωρινά απώλειες, μετά τη στήριξη που παρείχαν στον πρόεδρο Obama ηγετικά στελέχη των ρεπουμπλικανών για το ενδεχόμενο περιορισμένης δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Συγκεκριμένα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής

των Αντιπροσώπων, John Boehner, δήλωσε πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία πρέπει να απαντηθεί και μόνο οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να σταματήσουν τον Άσαντ. Ο Boehner αμέσως μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, υπό των πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε πως θα στηρίξει το αίτημα του Obama για ανάληψη δράσης στη Συρία εκφράζοντας την πεποίθησή του πως και υπόλοιποι βουλευτές θα κάνουν το ίδιο. Εκτός από τον Boehner την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή, επίσης ρεπουμπλικάνος, Eric Cantor, αλλά και στελέχη των δημοκρατικών.
Πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Barack Obama εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο Obama επανέλαβε πως η επίθεση κατά της Συρίας θα είναι περιορισμένη και πως η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ είναι απειλή για τη εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 23,65 μονάδες (0,16%) κλείνοντας στις 14.833,96 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 22,74 μονάδων (0,63%) και έκλεισε στις 3.612,61 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,80 μονάδων (0,42%) κλείνοντας στις 1.639,77 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η United Technologies κλείνοντας στα $102,66 με άνοδο 2,56 δολ. ή σε ποσοστό 2,56%. Ακολούθησαν η JP Morgan Chase με κέρδη 1,19% και κλείσιμο στα $51,13 και η UnitedHealth, η οποία έκλεισε στα $72,56 με άνοδο 1,14%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Microsoft (-4,55%), η Verizon Communications (-2,89%) και η AT&T (-1,51%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,03 ή σε ποσοστό 0,75% και έκλεισε στα 4,04 δολ.

Από το χώρο της οικονομίας, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα και την Ευρώπη που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή και τη Δευτέρα, τη σκυτάλη πήραν οι ΗΠΑ, όπου το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 55,7 μονάδες από 55,4 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 53,8 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markit, ο τελικός δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 53,1 τον Αύγουστο από 53,7 τον Ιούλιο, χάνοντας την αρχική εκτίμηση του 53,9.
Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,6% τον Ιούλιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,4%.
Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, την έγκρισή του για την εξαγορά του 45% που κατέχει η Vodafone Group στην κοινοπραξία Verizon Wireless έναντι 130 δισ. δολαρίων έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Verizon Communication. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Vodafone θα λάβει 58,9 δισ. σε μετρητά, 60,2 δισ. δολ. σε νέες μετοχές της Verizon. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 και σύμφωνα με την Verizon θα ενισχύσει τα ανά μετοχή κέρδη της άμεσα περίπου 10%. Η διοίκηση της Verizon ανακοίνωσε επίσης πως θα αυξήσει το ετήσιο μέρισμα στα 2,12 από 2,06 δολ. ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως με την ανακοίνωση της συμφωνίας η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της Verizon σε Baa1 από A3 επικαλούμενη την αύξηση των χρεών της εταιρείας κατά 67 δισ. δολ. στα 116 δισ. δολ. ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η S&P η οποία υποβάθμισε την εταιρεία σε BBB+ από A-.
Το ποσό των 7,2 δισ. δολ. πρόκειται να διαθέσει η Microsoft για να αποκτήσει τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας της Nokia. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο α΄ τρίμηνο του 2014, και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Nokia, των αρχών και άλλων όρων. Μόλις η συμφωνία εγκριθεί, αρκετά στελέχη θα μεταφερθούν στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia, Stephen Elop. Το ADS της Nokia κατέγραψε άνοδο 31,28% στα 5,12 δολ.
Η Bank of America (BAC) θα πουλήσει το μερίδιο που διατηρεί στην China Construction Bank (0939.HK) για ένα ποσό που θα φτάνει μέχρι τα 1,5 δισ. δολ. επιλέγοντας την έξοδο από την επένδυση που έκανε στη δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με έγγραφο που έχει περιέλθει σε γνώση της Wall Street Journal. Η Bank of America δεν θα διαθέτει μετά την ολοκλήρωση της πώλησης συμμετοχή στην CCB, σύμφωνα με το έγγραφο. Η αμερικανική τράπεζα θα πουλήσει 2 δισ. μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σε εύρος 5,63 δολ. έως 5,81 δολ. Χονγκ Κονγκ (73 cents με 75 cents), τιμή που εμπεριέχει discount 2% με 5,1% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης. Η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 0,92% στα 14,25 δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα