«Οι υποδομές της υγείας δεν ανήκουν στους εργαζομένους»

Στην εξοικονόμηση πόρων που επετεύχθη χάρη στις περικοπές των φαρμακευτικών δαπανών και των λειτουργικών εξόδων του ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την απολογιστική για το τελευταίο χρόνο, συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό, διευκρίνισε πως δεν έγινε «καμία συζήτηση με αναφορά σε δημοσιονομικά μεγέθη». Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με αίτημα της τρόικας για παρέμβαση και στα ειδικά μισθολόγια, ενώ
κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να ζητεί επιπλέον περικοπές στο χώρο της υγείας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τη διαφωνία του με τις συνεχιζόμενες καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, τονίζοντας ότι σε περιόδους κρίσης, οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να συνδυάζονται με την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους. «Οι υποδομές της υγείας δεν ανήκουν σε γιατρούς, εργαζομένους και προμηθευτές, αλλά στους πολίτες και εποπτεύονται από το υπουργείο υγείας», παρατήρησε ο κ. Λοβέρδος.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να αφήσει αυτή την περίοδο να περάσει, χωρίς να πάρει μαθήματα», γιατί «κι εμείς κάναμε λάθη στο παρελθόν», συμπληρώνοντας με νόημα ότι ως στέλεχος κόμματος ή οργάνωσης δεν θα καταλάμβανε ποτέ ένα υπουργείο. Γι αυτό, εκτίμησε, είναι λάθος σ' αυτές τις καταλήψεις να συμμετέχουν κόμματα και στελέχη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, στο χώρο του φαρμάκου εξοικονομήθηκαν 150 εκατ. ευρώ το 2010 από το ΙΚΑ και 750 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ το 2012 αναμένεται να εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ και το 2013, αλλα 2,5 δισ. ευρώ , για να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια των νοσοκομειακών φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως στην πρώτη δημοπρασία , η εξοικονόμηση έφτασε το 85%, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Ήδη, προκηρύχθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για 13 φαρμακευτικές ουσίες, προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, αλλά και ο τρίτος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στα λειτουργικά έξοδα του ΕΣΥ, γνωστοποίησε ότι οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ τα 500 εκατ. έφτασε το ποσό που εξοικονομήθηκε το 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα