ΟΙΔ:Καλεί ΟΗΕ να προστατεύσει τους άμαχους

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων στη Συρία, κρίνοντας «απαράδεκτη» τη συνέχιση των επιχειρήσεων καταστολής στη χώρα αυτή, που είναι μέλος του οργανισμού.

Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΙΔ ο Τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναλάβει τις ευθύνες του διασφαλίζοντας την προστασία των πολιτών και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία».

Καταγγέλλοντας την κλιμάκωση
της κρίσης που «κάθε μέρα στοιχίζει δεκάδες ζωές αμάχων» στη Συρία, ο Ιχσάνογλου είπε ότι «αυτό είναι απαράδεκτο». «Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίζουμε να σιωπούμε».

Ο Ιχσάνογλου είπε ότι ο ΟΙΔ «υποστηρίζει» το αραβικό σχέδιο εξόδου από την κρίση στη Συρία και την προσφυγή του Αραβικού Συνδέσμου στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να λάβει την υποστήριξή του στο σχέδιο αυτό, δίδοντας έτσι μια εγγύηση του ισλαμικού κόσμου στο διάβημα αυτό.

Ο γενικός γραμματέας το Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι αναμένεται στη Νέα Υόρκη μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Χάμαντ Μπεν Γιάσεμ αλ-Θάνι για να παρουσιάσει το αραβικό σχέδιο, αύριο Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κατάρ, έχει στόχο να εξασφαλίσει μια «ειρηνική αποχώρηση» του καθεστώτος Ασαντ. Προβλέπει τη διακοπή των βιαιοτήτων και τη μεταβίβαση των εξουσιών του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στον αντιπρόεδρό του, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα