ΟΗΕ: Φτωχότεροι οι Παλαιστίνιοι

Οι πολιτικές "διαχωρισμού" που εφαρμόζονται από τους Ισραηλινούς έναντι των Παλαιστινίων που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ επέφεραν τα τελευταία χρόνια άνοδο της φτώχειας σ' αυτό τον τομέα της πόλης, αναφέρει ο ΟΗΕ σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Η οικονομία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν είναι ενσωματωμένη ούτε στην παλαιστινιακή οικονομία ούτε στην ισραηλινή οικονομία", εξηγεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την

Ανάπτυξη (CNUCED).

"Η φτώχεια δεν σταματάει να αυξάνεται εδώ και δέκα χρόνια ανάμεσα στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Ιερουσαλήμ, εξαιτίας του γεγονότος ότι η απομόνωση της πόλης σε σχέση με το υπόλοιπο παλαιστινιακό έδαφος συνέχισε να αυξάνεται μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα και την κατασκευή του ισραηλινού τείχους διαχωρισμού", επισημαίνει η CNUCED.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η CNUCED, το 2010 82% των παιδιών των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ζούσαν μέσα στη φτώχεια, έναντι 45% των παιδιών των Ισραηλινών που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ισραηλινό τείχος διαχωρισμού προκάλεσε άμεσες απώλειες ύψους άνω των 760 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από την αρχή της κατασκευής του, το 2003, αναφέρει η CNUCED. Οι αρνητικές επιπτώσεις, όσον αφορά τις χαμένες δυνατότητες για το εμπόριο και την απασχόληση, συνεχίζονται και το κόστος τους υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη.

Για τους οικονομολόγους του ΟΗΕ, η αύξηση της φτώχειας μεταξύ των Παλαιστινίων που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν εξηγείται μόνο με την απομόνωση αυτού του τομέα της πόλης.

Το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν νομικό καθεστώς διαφορετικό απ' αυτό των Ισραηλινών σημαίνει "ένα πλήθος εμποδίων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κατοικία, την απασχόληση, τη φορολόγηση", εκτιμά ο ΟΗΕ.

Στη μελέτη τους, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν πως "πολλές ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των πολιτικών διαχωρισμού", όπως η επανεξέταση της φορολογίας ή της παροχής υπηρεσιών, ωστόσο, συνεχίζουν, "οι αληθινές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη" των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι το "τέλος του εποικισμού και της κατοχής" αυτού του τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα