Ομιλία Βαξεβάνη στην Κύπρο

Με θέμα «ο ρόλος της δημοσιογραφίας σε καιρούς κρίσης» μίλησε απόψε στην Λευκωσία ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του περιοδικού Hot Doc.

Η ομιλία έγινε στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κύπρου και προηγήθηκε χαιρετισμός του πρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Στην ομιλία του ο Κ. Βαξεβάνης

αναφέρθηκε στο γνωστό θέμα της λίστας Λαγκάρντ και δήλωσε ότι σε αυτή υπάρχουν και Κύπριοι. Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο περιοδικό ήθελαν «να τελειώσουν το θέμα με τρόπο δημοσιογραφικό» και απέρριψε την κατηγορία ότι «έκαναν την κρίση ευκαιρία». Το διακύβευμα για μας είναι το δημόσιο συμφέρον, ανέφερε.

Επεσήμανε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι ότι πρέπει «να ξαναανακαλύψουμε την δημοσιογραφία και να την βάλουμε απέναντι και όχι δίπλα στην εξουσία». Επίσης, μίλησε για «αξιακή κατάπτωση στο πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα» .

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, είπε, είναι ότι «κυβερνάται από μια ελίτ από πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους».

Υποστήριξε ότι γίνονται νόμοι για να νομιμοποιηθούν παρανομίες και «οι δημοσιογράφοι, που πρέπει να αποκαλύπτουν, είναι αυτοί, οι οποίοι συγκαλύπτουν».

Σε άλλο σημείο διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία και ότι το βασικό αιτούμενο είναι η εγκυρότητα και η αλήθεια. «Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι αξιοπρεπής, ευθύς και τίμιος σε αυτά που λέει», σημείωσε.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, την οποία συντόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (Κύπρου) Ανδρέας Παράσχος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα