Ομόφωνη καταδίκη της δολοφονίας

Σοκ και οδύνη στην Αμφιάλη, σύσσωμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου και προαναγγελία νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου ράπερ με αντιφασιστική δράση, Παύλου Φύσσα, από 45χρονο, ο οποίος ομολόγησε το έγκλημα και δήλωσε ότι πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή. Τη διεύρυνση των άρθρων του νόμου για τη σύσταση εγκληματική οργάνωση και του άρθρου για την κατάρτιση ένοπλης ομάδας προανήγγειλε ο υπουργός

Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του με αφορμή την άγρια δολοφονία.

«Τα τελευταία απαράδεκτα γεγονότα στο Μελιγαλά, η χθεσινή απαξίωση του Κοινοβουλίου και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, κατά δήλωση του ίδιου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης και αποπροσανατολισμού», χαρακτηρίζοντας τη Χρυσή Αυγή ως «νεοζαστιστική συμμορία». Επέρριψε, επίσης, ευθύνες στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι κατασκεύασε τη θεωρία των «δύο άκρων» και συνέστησε «ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση».

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, όταν ρωτήθηκε για το δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη από μέλος της Χρυσής Αυγής.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει άμεσα και στο ακέραιο το καθήκον της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. «Είμαστε οι πρώτοι», σημείωσε, «που τους αποκαλέσαμε νεοναζί. Η βία δεν θα περάσει».

Ηλεκτρονικός εκκενωτής βρέθηκε στο σπίτι του δράστη. Αναζητούνται ένα πτυσσόμενο γκλομπ και έντυπα της ΧΑ τα οποία η γυναίκα του δήλωσε ότι πέταξε.

Έρευνες διεξάγει η αστυνομία παρουσία εισαγγελέα, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τόσο στη Λεωφόρο Μεσογείων όσο και στην οδό Δηλιγιάννη στο σταθμό Λαρίσης.

Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στο έγκλημα και μιλά για άθλιους συκοφάντες, ενώ σε μια προκλητική δήλωση είπε στο newsit.gr «κι εγώ είμαι Αρειανός, τι σημαίνει αυτό».

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων καθώς και την απόλυτη καταδίκη της δράσης της Χρυσής Αυγής χωρίς επικίνδυνους συμψηφισμούς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πολιτικό κόσμο να απαντήσει ποιός οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν αποφασιστικά και μαζικά τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι από φασίστες της Χρυσής Αυγής, όπως λέει.

Το εργατικό κίνημα μπορεί να δώσει απάντηση στη ναζιστική συμμορία της Χρυσλής Αυγής δήλωσε στον Κώστα Κορέλη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Να απομονώσει η εργατική τάξη το δολοφονικό χέρι της Χρυσής Αυγής, δήλωσε επίσης στον Κώστα Κορέλη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Το περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της θεσμικής ασφυξίας της Χρυσής Αυγής και της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών, τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «πατριωτικού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη μαύρη συμμαχία» τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ως δολοφονική συμμορία και όπλο του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει εάν το έγκλημα αυτό έγινε στο πλαίσιο λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης και να εφαρμόσει άμεσα την ανάλογη νομοθεσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΡΑΣΗ.

Αντιφασιστική συγκέντρωση οργανώνεται για τις 6 το απόγευμα στο σημείο της δολοφονίας, αλλά και στο Πέραμα. Νωρίτερα διαδήλωση θα γίνει στις 4.30 στη Νίκαια, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

Τo έγκλημα στην Αμφιάλη έρχεται μόλις πέντε ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. Σε 15 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή.

Και μετά απ΄ όλα αυτά, εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια της Κυριακής από τη Χρυσή Αυγή στο Μελιγαλά, κατά το μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ζητώντας μεταξύ άλλων να μελετηθεί το οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με τα έκτροπα που σημειώθηκαν.

Για «εγκληματίες της Χρυσής Αυγής» κάνουν λόγο σωματεία και συνδικάτα του Πειραιά σε κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν για τη δολοφονία του 34χρονου και καλούν τους πολίτες να καταδικάσουν συμμετέχοντας στην συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στην Πλατεία Ζαρντέν (τριγωνάκι, πλ. Νίκης οδός Τσαλδάρη) στην Αμφιάλη.
«Χρειάζεται μαζική λαϊκή κινητοποίηση και δράση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας για να απομονωθούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά», τόνισε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Θανάσης Ευαγγελάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Καλλιόπη Ασλανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα