Όπερα «εθνικής αφύπνισης»

«Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα» είναι ο τίτλος της όπερας που γράφτηκε με σκοπό να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα και συγχρόνως να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Βρετανία.

Πρόκειται για μία παράσταση «εθνικής αφύπνισης» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαΐου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 20:00.

Συνθέτης της όπερας είναι ο Θεόδωρος Στάθης, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης μαέστρος Peter Tiboris με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων η Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Πρόεδρος του Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Παναγιώτα Ψαράκη και ο συνθέτης Θεόδωρος Στάθης, παρουσία του μαέστρου Peter Tiboris, για την παρουσίαση της όπερας.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας είναι πάντα αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες, πόσο μάλλον σε ζητήματα εθνικής σημασίας. Μόνο η ενεργοποίηση όλων μας μπορεί να συμβάλλει στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Παραμένοντας  άπραγοι και χωρίς να αντιδρούμε, τα μάρμαρα δε θα γυρίσουν ποτέ στην πατρίδα τους.» είπε η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Παναγιώτα Ψαράκη και συνέχισε λέγοντας ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία στιγμή να αποδεχτεί ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μπορούν να λείπουν από το φυσικό τους χώρο. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι τμήματα ενός συγκεκριμένου συνόλου. Και δεν θα αποτελούσε υπερβολή να πούμε ότι ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη, παραμένουν λειψά μνημεία όσα τα συγκεκριμένα τμήματά τους είναι απομακρυσμένα.Η ενότητα του πολιτιστικού μνημείου πρέπει να αποκατασταθεί και να προστατευτεί, καθώς είναι το σύμβολο όχι μόνο μιας πόλης, μιας χώρας, ενός έθνους, όχι μόνο το σύμβολο ενός πολιτισμού, μιας ολόκληρης εποχής που έφερε στο προσκήνιο την τέχνη και την φιλοσοφία, αλλά πάνω απ’ όλα το σύμβολο της Δημοκρατίας.»

Ο συνθέτης Θόδωρος Στάθης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέρη του έργου και σημείωσε:
«Έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται συνέδρια και άλλες προσπάθειες µε στόχο την επιστροφή των µαρµάρων». Παίρνοντας το λόγο ο μαέστρος Peter Tiboris είπε «Το θέμα της συγκεκριμένης όπερας είναι μυθικό. Έχουμε μία σύνθεση που στη βάση της υπάρχει η ιστορία. Αν περιμένετε να ακούσετε άριες του Πουτσίνι, αυτό δε θα συμβεί. Δεν είναι αυτό το νόημα της συγκεκριμένης όπερας. Στην ουσία το νόημα είναι να συζητηθεί μία αρκετά περίπλοκη και δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα
 

Σκηνοθέτης του έργου είναι ο Χριστόφορος Χριστοφής, ενώ πρωταγωνιστούν η Νίνα Λοτσάρη (υψίφωνος), ο Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος), η Ελένη Δάβου (μεσόφωνος), ο Διονύσιος Σούρμπης (βαρύτονος), ο Νίκος Τσαούσης (τενόρος) και άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Τη χορωδία απαρτίζουν οι Μαρία Ντίμοβα-Ροροπούλου (σοπράνο), Χριστίνα Καραμαλτίδου (άλτο), Ηλίας Τηλιακός (βαρύτονος) και Φάνης Ρορόπουλος (τενόρος). Τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Έρση Πήττα κα
Keywords
Τυχαία Θέματα