Ώρα Βερολίνου στον Αθήνα 9.84

Τις ιδιαιτερότητες, τις πολιτικές, τα πρόσωπα και το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών επιχείρησε να προσεγγίσει σήμερα ο Αθήνα 9.84 μέσα από μια τρίωρη έκτακτη εκπομπή με τη Νόνη Καραγιάννη, ενώ ο σταθμός της Αθήνας θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά και τη Δευτέρα μέσα από τις προγραμματισμένες εκπομπές του. Η προεκλογική εκστρατεία στην «υπερδύναμη» της Γηραιάς Ηπείρου, που ολοκληρώνεται σήμερα, ξεκίνησε το καλοκαίρι

και βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλης της Ευρώπης, ιδιαίτερα του υπερχρεωμένου Νότου, καθώς μια σειρά από ευρωπαϊκά ζητήματα συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη Γερμανία και τ' αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

Χθες βράδυ, δημοσιοποιήθηκε η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία δίνει μεγάλο προβάδισμα στην Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που το Κόμμα των Φιλελεύθερων φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ το Κόμμα της Εναλλακτικής Γερμανίας, που βγήκε από τα σπλάχνα των Χριστιανοδημοκρατών, φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη βουλή.

Ζητούμενο παραμένει ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Για την τρίωρη έκτακτη εκπομπή συνεργάστηκαν ο Κώστας Ράπτης, η Αλεξάνδρα Βουδούρη και η Ιωάννα Παπαδημητροπούλου, ενώ την επιμέλεια της έρευνας είχε η Πανδώρα Παφίλη.

Παρουσίαση γερμανικών κομμάτων- Οι πρωταγωνιστές των εκλογών

Άνγκελα Μέρκελ - CDU - 59 ετών

Η Καγκελάριος της Γερμανίας από το Νοέμβριο του 2005 Ανγκελα Μέρκελ διεκδικεί μια τρίτη θητεία. Είναι επίσης πρόεδρος του CDU (του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών) από το 2000.

Η Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ (το πατρικό της όνομα) γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1954, αλλά μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία στην περιοχή του Βραδεμβούργου. Εχει μία μικρότερη αδερφή και έναν αδερφό. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της, που έχει φύγει από τη ζωή, θεολόγος στην Εκκλησία των Προτεσταντών. Η ίδια επέλεξε να σπουδάσει Φυσική.

Σε νεαρή ηλικία η Άνγκελα παντρεύτηκε τον Ούρλιχ Μέρκελ. Έμειναν μαζί πέντε χρόνια. Μετά, το 1984, γνώρισε τον τωρινό σύζυγό της, τον χημικό Γιοακίμ Ζάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1998.

Το 1989, προς το τέλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ μπήκε στο κόμμα της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ανανέωση (DA), η οποία ενώθηκε με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση κατά τη διάρκεια της επανένωσης του 1990. Η Μέρκελ κέρδισε μια έδρα στο νέο κοινοβούλιο της επανενωμένης Γερμανίας: εξελέγη βουλευτής στο Στραλσουντ - Ρούγκεν - Γκρίμεν (στο βόρειο άκρο της χώρας), όπου παραμένει υποψήφια μέχρι σήμερα.

Τον Νοέμβριο του 1990, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την διόρισε στην θέση της υπουργού Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας, όταν ήταν 36 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας. Όταν το CDU έχασε το 1998 γενικές εκλογές, η Μέρκελ έγινε γενική γραμματέας του κόμματος. Στον απόηχο ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του CDU, πήρε τη θέση του μέντορά της, του Χέλμουτ Κολ.

Ενώ ορισμένοι από τους επικριτές της λένε ότι έχει κάνει στόχο ζωής την εξουσία, η δημοτικότητά της, της επιτρέπει εύλογα να προσδοκά μία τρίτη θητεία.

Μπερντ Λούκε - Επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) - 50 ετών

Ο Μπερντ Λούκε ήταν μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για περισσότερα από 30 χρόνια. Έφυγε από το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ το 2011 επειδή θεωρεί πως η πολιτική που ακολουθεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών για διάσωση του ευρώ ότι δεν έχει νόημα! Το κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» θεωρεί πως θα πρέπει να διαλυθεί η ευρωζώνη και να γίνει ξανά μια Ευρώπη όπου η κάθε χώρα θα έχει το νόμισμα της.

Ο Μπερντ Λούκε είναι ένας από τους τρεις προέδρους του AdF, αλλά ο μόνος που έχει αναγνώριση στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Στις 24 Αυγούστου του 2013 και ενώ μιλά στους ψηφοφόρους στη Βρέμη, δύο άτομα του επιτίθενται. Τον σπρώχνουν, τον ρίχνουν κάτω από την εξέδρα.

Είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών.

Γιούργκεν Τρίτιν - Πράσινοι, 59 ετών

Μαζί με την Ρενάτε Κούναστ, ο Γιούργκεν Τρίτιν προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τωνΠράσινων από το 2009.

Την περίοδο 1998-2005 ως υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Σρέντερ, ως επί το πλείστον αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πυρηνικής και της οικολογικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο Γιούργκεν Τρίτιν σπούδασε κοινωνικές επιστήμες, συμμετέχοντας σε διάφορες κομμουνιστικές ομάδες στο παρελθόν. Βρίσκεται τώρα στην αριστερή πτέρυγα των Γερμανών Πρασίνων, αλλά δεν είναι μέλος των Φονταμενταλιστών που απορρίπτουν οποιαδήποτε συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Ο Γιούγκεν Τρίτιν είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και μία εγγονή.

Κατρίν Γκόρινγκ- Εκαρντ - Πράσινοι, 47 ετών

Η Κατρίν Γκόρινγκ - Εκαρντ και ο Γιούργκεν Τρίτιν είναι τα δύο ηγετικά στελέχη των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία. Η Κατρίν Γκόρινγκ - Εκαρτντ, γνωστή και ως KGE από τα αρχικά της, προέρχεται από τη Θουριγγία της Ανατολικής Γερμανίας. Υπήρξε αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου για πολλά χρόνια. Είναι επίσης μέλος της ομάδας διαχείρισης της γερμανικής προτεσταντικής εκκλησίας. Ωστόσο, ανέστειλε και τις δύο αυτές της ιδιότητες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Η Κατρίν Γκόρινγκ - Εκαρντ, πρώην φοιτήτρια στην Προτεσταντική Θεολογία, είναι μέλος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου από το 1998. Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους. Την εποχή που οι Πράσινοι συνεργάστηκαν με τον καγκελάριο του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ, η KGE υπερασπίστηκε την Agenda 2010 και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις Hartz IV, τονίζοντας ότι οι περικοπές ήταν απαραίτητες. Από τότε, τα πιο αριστερά μέλη του κόμματός της, την θεωρούσαν πολύ συντηρητική.

Γκρέγκορ Γκισι - Die Linke (Αριστερά) , 65 ετών

Ο ηγέτης των Αριστερών στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είναι ένας από τους οκτώ κορυφαίους υποψηφίους αυτού του κόμματος. Λόγω εσωτερικών ζητημάτων, το αριστερό κόμμα δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε έναν ή έστω δύο ηγέτες.

Ο Γκρέγκορ Γκισι προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία και υπήρξε μέλος του κόμματος SED από το 1967. Μετά την πτώση του τείχους, πάλεψε για την επιβίωση του SED, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε PDS και αργότερα στο σημερινό Die Linke (Η Αριστερά).

Ο στόχος του δικηγόρου αλλά και... κτηνοτρόφου αγελάδων είναι ένα διψήφιο ποσοστό για το κόμμα του σε αυτές τις εκλογές.

Σε πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις συμμετέχει σε συνασπισμό με το SDP, αλλά φαίνεται απίθανο να συμβεί και σε εθνικό επίπεδο.

Ο Γκρέγκορ Γκίσι έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά.

Σάρα Βάγκενκνεχτ - Die Linke (Αριστερά), 44 ετών

Το νούμερο 2 στο κόμμα της Αριστεράς, μετά τον Γκρεγκορ Γκισι, είναι η Σάρα Βάγκενκνεχτ, γνωστή και ως "Σάρα η Κόκκινη" για την συμμετοχή της στην Κομμουνιστική Πλατφόρμα (την κομμουνιστική πτέρυγα του Linke) αλλά και για το χρώμα των ρούχων που συνήθως φοράει.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ γεννήθηκε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η μητέρα της είναι Γερμανίδα και ο πατέρας της Ιρανός. Ήξερε πολύ λίγα γι 'αυτόν, επειδή αναγκάστηκε να επιστρέψει στη χώρα του. Όταν πήρε το απολυτήριό της από το σχολείο στην Ανατολική Γερμανία, δεν είχε το δικαίωμα να ξεκινήσει αμέσως σπουδές, όμως τελικά σπούδασε Φιλοσοφία και Οικονομικά.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Σάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι κανένα "αριστερό στρατόπεδο" δεν θα σχηματιστεί από το κόμμα της και το SPD. Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει τίποτα για να επιλέξει κάποιος μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του "εκατομμυριούχου" Πέερ Στάινμπρουκ, σχετικά με την κοινωνική πολιτική.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ είναι χωρισμένη και συζεί με τον 70χρονο αριστερό πολιτικό Όσκαρ Λαφοντέν

Πέερ Στάινμπρουκ - SPD - 66 ετών

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε ότι θα απορρίψει αμέσως κάθε νέο υπουργικό χαρτοφυλάκιο που θα του προσφερθεί στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού υπό την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου.
Ο Στάινμπρουκ σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε για διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το 2002, ηγήθηκε της περιφερειακής κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Βαυαρία, πριν γίνει υπουργός Οικονομικών το 2005.

Από τότε, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άσκησαν κριτική για τις αποδοχές του ως ομιλητής και σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες παράλληλα με την άσκηση της κοινοβουλευτικής του θητείας.

Η γυναίκα του Γκερτρούντε εργάστηκε ως καθηγήτρια βιολογίας και πολιτικής στη Βόννη μέχρι και το φετινό καλοκαίρι. Το ζεύγος έχει δύο κόρες και ένα γιο, που έχουν πλέον ενηλικιωθεί.

Ράινερ Μπρούντερλε - FDP (Φιλελεύθεροι) - 68 ετών

Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Ράινερ Μπρούντερλε, πρώην υπουργός Οικονομίας 2009-2011 στην κυβέρνηση της Μέρκελ, δεν ήταν "παρών" κατά τους πρώτους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας επειδή ανάρρωνε από μία πτώση.

Ο αρχηγός του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ (40) και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (51) είναι οι δύο πιο γνωστές προσωπικότητες του FDP σε διεθνές επίπεδο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Φιλελεύθερους κοντά στο 5%, το όριο που πρέπει να ξεπεράσουν για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Τον Ιανουάριο, ο Ράινερ Μπρούντερλε έγινε πρωτοσέλιδο όταν η δημοσιογράφος του περιοδικού Stern Λάουρα Χίμελράιχ τον κατηγόρησε για παρενόχληση, επιδεικνύοντας το στήθος της. Αυτό πυροδότησε μια ευρεία συζήτηση στη Γερμανία, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην ύπαιθρο, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων επιτέθηκε στον Στάινμπρουκ του SPD σχολιάζοντας: "Κατέχει ποσοστό αντίστοιχο με αυτό ενός Fiat Punto, αλλά ενεργεί σα να είναι στο τιμόνι μιας τελευταίας τεχνολογίας BMW". Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Fiat, που βρήκε την σύγκριση "απρεπή".

Όσον αφορά τώρα στα του εκλογικού συστήματος , να και κάτι που εντυπωσιάζει. Αφορά στους κατοίκους εξωτερικού και μάλιστα σε αυτούς που ζουν περισσότερα από 20 χρόνια εκτός Γερμανίας. Η Ούρσουλα Σπίντλερ-Νίρος είναι Γερμανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ζει εδώ και 33 χρόνια στην Ελλάδα, και είναι παντρεμένη με Έλληνα. Επίσης είναι μέλος του ελληνογερμανικού συλλόγου "Φιλαδέλφια". Για να ψηφίσει, όπως είπε στην Ελίζα Χύμπελ, συνάδελφο από το ξενόγλωσσο πρόγραμμα AIR 104,4, έπρεπε να καταθέσει γραπτές βεβαιώσεις ότι ενδιαφέρεται, παρακολουθεί και ασχολείται με τα κοινά στη Γερμανία. Το έκανε λοιπόν και έχει ήδη ψηφίσει με Postal voting.

Οι ελίτ στη Γερμανία στην προεκλογική συζήτηση ζητούν να συνεχίσει η Ευρώπη μόνο με τις ισχυρές χώρες και κυριαρχεί η άποψη ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία και δεν πρόκειται να ανακάμψει, τόνισε στη Νόνη Καραγιάννη η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, Βασιλική Γεωργιάδου.

Η Γιάννα Σούτσε είναι δημοσιογράφος στο Βερολίνο. Θα ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές το αριστερό κόμμα «Die Linke» του Γκρέγκορ Γκίζι. Στον Αθήνα 9.84 και στην Ελίζα Χύμπελ, συνάδελφο από το ξενόγλωσσο πρόγραμμα AIR 104.4, μιλά την απόφασή της, περιγράφει την προεκλογική ατμόσφαιρα στην Γερμανία και μας λέει κατά πόσο το ελληνικό ζήτημα αποτελεί θέμα για τους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους τους, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι « εγώ θα ψηφίσω «Die Linke», γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που είναι συνεπείς κατά του πολέμου. Είναι κατά στο να συμμετέχουν οι Γερμανοί σ'έναν πόλεμο όπως στη Συρία».

«Δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στην πολιτική του Βερολίνου», δήλωσε στη Νόνη Καραγιάννη ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο, Γεράσιμος Μοσχονάς, λέγοντας πάντως πως είναι προτιμότερο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα να προκύψει μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ο Αθήνα 9.84, παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά τις γερμανικές εκλογές και σχολιάζει τα σενάρια της επόμενης ημέρας και το πως επηρρεάζει την Ελλάδα το αποτέλεσμα.



Keywords
αθηνα, ωρα, fiat punto, καλοκαιρι, δημοσκοπηση, μερκελ, βουλη, cdu, εκλογες, συμμετοχή, spd, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, fdp, fiat, punto, bmw, ελλαδα, air, postal, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, τελευταια δημοσκοπηση, αποτελεσματα, μιλα, χωρες, βερολινο, γερμανια, γυναικα, δημοκρατια, εδρα, εξεδρα, ηγεσια, ηγετης, θεμα, θητεια, μητερα, πλαισιο, προγραμμα, φυσικη, fdp, fiat, αλεξανδρα, αμβουργο, ανγκελα μερκελ, ατμοσφαιρα, βαυαρια, εβδομαδες, βοννη, βραδυ, βρισκεται, γινει, δευτερα, δηλωση, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκστρατεια, εμειναν, εποχη, επρεπε, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, εφυγε, ζευγος, ζωη, ζωης, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, ιωαννα, κυβερνηση, κομμα, λαουρα, μηνες, οκτω, παιδια, παντειο, προβληματα, πρωταγωνιστες, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σρεντερ, σχολειο, τρια, τριτη, φοιτητρια, χρωμα, air, cdu, δικαιωμα, εκπομπες, ενωση, εθνικο, fiat punto, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κορες, κωστας, ομαδες, postal, punto, σκηνη, spd, θεολογια, θεολογος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα