Ώρες αγωνίας στην Αίγυπτο

Ο αιγυπτιακός στρατός θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την εκπνοή στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) του τελεσιγράφου που οι στρατιωτικοί έχουν θέσει στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε μια στρατιωτική πηγή.

Ο στρατός έδωσε τη Δευτέρα 48 ώρες στον αρχηγό του κράτους για να "ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού" που διαδηλώνει από την Κυριακή μαζικά ζητώντας την παραίτησή του. Διαφορετικά θα του επιβληθεί

ένας "οδικός χάρτης" που θα έχει συνταχθεί από τους στρατιωτικούς.

Με τη συμμετοχή των διοικητών των Ενόπλων Δυνάμεων συνεδριάζει εκτάκτως αυτήν την ώρα η ηγεσία του αιγυπτιακού στρατού, για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα, λίγη ώρα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Μοχάμαντ Μόρσι για την εξεύρεση λύσης.

Εν τω μεταξύ, η ισλαμική ομάδα Τζαμάα αλ Ισλαμίγια ζήτησε από τον πρόεδρο Μόρσι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των αρχηγών της στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Με μια ειρηνική και συνταγματική μεταφορά της εξουσίας θα αποφύγουμε την αιματοχυσία», δήλωσε ο Τάρεκ αλ Ζομόρ ένας εκ των αρχηγών της ομάδας που στηρίζει των πρόεδρο Μόρσι και πρόσθεσε πως μόνον έτσι θα αποφευχθεί το πραξικόπημα.

Ο λαός δεν θα μείνει χωρίς απάντηση στην στρατιωτική εξέγερση προειδοποίησε ο Εσάμ ελ Εριάν ανώτερος αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από τη ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο αιγυπτιακός Τύπος εκφράζει τη βεβαιότητα πως η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί από την οικειοθελή ή βίαιη αποχώρηση του Μόρσι. «Σήμερα: Έξωση ή παραίτηση», είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αλ Αχράμ.

Ωστόσο, ο Μόρσι δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί με τη ζωή του τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του.

Σημειώνεται ότι, ο στρατός εμμένει στις απαιτήσεις του και προειδοποιεί τον Μόρσι ότι θα θυσιάσουν ακόμα και το αίμα τους για την Αίγυπτο και τους πολίτες της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου κάλεσε όλες τις τράπεζες της χώρας να κλείσουν νωρίς όλα τα υποκαταστήματά τους, πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου του στρατού, ενώ αποφάσισε την επίσπευση της διεξαγωγής προγραμματισμένης δημοπρασίας ξένου συναλλάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα