Ουγγαρία: Χιλιάδες φοιτητές ξανά στους δρόμους

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα κατά της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση εκτεταμένης περικοπής θέσεων στα Πανεπιστήμια της χώρας, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων την ώρα της αιχμής σε μίααπό τις κύριες οδικές γέφυρες της Βουδαπέστης σε μία παγερή ημέρα.

Οιφοιτητές, που πραγματοποίησαν τη δεύτερη αυθόρμητη κινητοποίησή τους στην ουγγρική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα, αξιώνουν από την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδια της για περικοπή των υποτροφιών, την επιβολή διδάκτρων και ζητούν να ξεκινήσει διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η

ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε με μία συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίαςκαι Οικονομικών της Βουδαπέστης, συνεχίσθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος, επιτηρούμενη διαρκώς από την αστυνομία, η οποία δεν χρειάσθηκε να επέμβει.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει δίδακτρα και αυτό δε σημαίνει απλώς πως θα μειωθεί ο αριθμός των θέσεων,αυτό κυρίως συνεπάγεται την ελάττωση της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης και τη μείωση της ανεξαρτησίας των Πανεπιστημίων», υπογράμμισε ο Ντανίλο Κις, επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της για την εφαρμογή περικοπών στην ανώτατη εκπαίδευση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα