Π. Παναγιωτόπουλος: «Διορθώσαμε το λάθος»

«Κανένας δεν θα μπορέσει να κάνει κούρεμα στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που θέλει να δώσει η Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι γίνεται μια προσπάθεια γενικής ανασυγκρότησης του Υπουργείου πολιτισμού, ενώ όπως είπε το γεγονός ότι το ΥΠΠΟ είχε ενσωματωθεί με το Υπουργείο Παιδείας,

ήταν ένα λάθος που τώρα διορθώθηκε.

«Αν και διανύουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, γίνεται μια προσπάθεια να φέρουμε εις πέρας όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ώστε να καταστήσουμε προς πάσα κατεύθυνση σαφές ότι υπάρχει μια βαθύτερη διαχρονική Ελλάδα, που προχωράει με αξιοπρέπεια και αυτογνωσία», είπε ο υπουργός.

«Δεν είμαι της λογικής πως τα πάντα είναι χρήμα, ωστόσο για τα πάντα χρειάζεται έναν minimum πόρων. Παρά τα ελάχιστα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, δίνουμε καθημερινή μάχη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφές, ότι όχι μόνο το ΜΜΑ δεν πρόκειται να κλείσει, ή να υποβαθμιστεί, αλλά ότι αντιθέτως, θα επεκταθεί ο ρόλος του στον πολιτιστικό άξονα της χώρας. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Για την επιβίωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, από το οποίο προέρχονται τα διάφορα κονδύλια για απαλλοτριώσεις, τα λειτουργικά έξοδα κλπ, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι το ΤΑΠΑ αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, καθώς είναι κομβικός οργανισμός.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ενδεικτικά σε βασικές εκκρεμότητες που είναι υπό εξέταση.
Ανάμεσα σε αυτές το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι εργασίες του οποίου έχουν σταματήσει το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν προβλήματα, που αναβάλλουν τα προγραμματισμένα για το φθινόπωρο εγκαίνια , τα οποία προβλήματα όμως θα τα υπερβούμε», είπε.

Αναφορικά με το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ο υπουργός έθεσε ως άμεση προτεραιότητα μια συνάντηση με το ΔΣ του ΕΚΚΕΒΙ.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης που έφερε στο φως σημαντικότατα μνημεία αστικού βυζαντινού πολιτισμού, για τα οποία είχε γίνει κατά το παρελθόν λόγος για στέγασή τους στο στρατόπεδο Μελά, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και ότι είναι ενήμερος για την αντιπαράθεση αρχαιολόγων και υπευθύνων του ΜΕΤΡΟ, ωστόσο τόνισε ότι η λύση θα δοθεί , μέσα από συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς έχει απορροφηθεί περίπου το 45% για περισσότερα από 600 ενταγμένα έργα, στα οποία συνεχώς προστίθενται νέα έργα.

Βάνα Λυκομήτρου

Keywords
Τυχαία Θέματα