Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Αφιερωμένη στους απανταχού Ρομά, γνωστούς ως τσιγγάνοι, αθίγγανοι, ή και Σίντηδες είναι η σημερινή ημέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ευρώπη, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια, ενώ η χώρα μας είναι τρίτη στην ευρωπαϊκή κατάταξη χώρα με τους περισσότερους Ρομά στη Δυτική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα ζουν περίπου 120 με 150.000, ενώ οι ίδιοι ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 500-600.000.

Εκτός από την Ελλάδα,

μεγάλος αριθμός κατοικεί στην Αλβανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, την ΠΓΔΜ, την Τσεχία, τη Γαλλία και την Τουρκία.

Οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες είναι μόνιμα εγκαταστημένοι Ρομά είναι η Αθήνα (Αγ. Βαρβάρα, Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος), η Θεσσαλονίκη (Δενδροπόταμος, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη), το Αγρίνιο, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Αμαλιάδα, η Γαστούνη, το Διδυμότειχο, το Εξαμίλι Κορινθίας, η Θήβα, η Κάτω Αχαϊα, το Μεσολόγγι, η Νέα Αλικαρνασσός, η Νέα Ιωνία Μαγνησίας, η Ξάνθη, ο Ορχομενός, οι Σέρρες, οι Σοφάδες, η Φλώρινα και η Νυμφόπετρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων των Ρομά. Τα τελευταία χρόνια χορήγησε περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος PHARE για σχέδια σχετικά με τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Αλλά και στα κράτη που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. (Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία) εφαρμόζονται προγράμματα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) και της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Σχέδια για τους Ρομά υποστηρίζονται και μέσω των προγραμμάτων ΣΩΚΡΑΤΗΣ και Νεολαία για την Ευρώπη.

Οι Έλληνες Ρομά έχουν 114 σωματεία (Συνομοσπονδία Ελλάδος) με 300 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 συγκρότησαν και πολιτικό κόμμα με τον τίτλο «Ασπίδα-Ρομ» (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού ΡΟΜ).

Διάσημοι Ρομά: Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουλ Μπρίνερ, Μάικλ Κέιν, Μπομπ Χόσκινς, Κώστας και Αλέξανδρος Χατζής, Βασίλης Παϊτέρης, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Μανώλης και Στάθης Αγγελόπουλος.

Πηγή: i-diadromi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα