Παιχνίδι με το χρόνο

Οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι πολιτικές αναταράξεις και οι έντονες διεργασίες για ευρύτερες διευθετήσεις στο παρασκήνιο, με τις συναντήσεις Μέρκελ-Ντράγκι-Λαγκάρντ, σήμερα και αύριο, δίνουν το στίγμα των εξελίξεων γύρω από το ελληνικό πρόβλημα τα τελευταία 24ωρα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα θα χρειαζόταν επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 13-15 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας διετούς επιμήκυνσης

του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε στο Ρόιτερς ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως το χρηματοδοτικό αυτό κενό μπορεί αν καλυφθεί χωρίς να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Οι δυστοκίες για τη διαμόρφωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ προκαλούν έντονους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μην προλάβουμε ούτε και τη Σύνοδο του επόμενου Γιούρογκρουπ στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Αθήνα αντιδρά στις οριζόντιες περικοπές που απαιτεί η τρόικα και ζητά διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Υπό αυτή την έννοια αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, οι συναντήσεις που έχουν με την Άγκελα Μέρκελ οι επικεφαλής του ΕΚΤ και του ΔΝΤ Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, δεδομένου ότι όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα. «Η υπεράσπιση του ευρώ αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Σε αυτό το κλίμα, αναμένεται και η επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αν και υπό τη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων, δεν έχει οριστεί ακόμη η ημέρα της συνάντησής τους.

Για την ένταση στο παρασκήνιο και τις ζυμώσεις που επικρατούν αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σήμερα το πρωί, λίγο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος.
«Το στοίχημα της χώρας για την περίοδο αυτή θα κριθεί στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δίνουμε αγώνα για την οριστικοποίηση του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων, ώστε αυτά να μην λειτουργήσουν υφεσιακά, αλλά να είναι εσωτερικά δίκαια και ισορροπημένα. Αλλά, η ιστορία του πακέτου θα τελειώσει. Είναι επώδυνα αυτά τα μέτρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι τα τελευταία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να είναι πράγματι τα τελευταία».

Στο εσωτερικό τώρα και το εξωτερικό, οι αγωνίες είναι δεδομένες, τόσο γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, όσο και γιατί γνωρίζουμε ότι έχει ανοίξει η κουβέντα στα λόμπι των δανειστών για επιμήκυνση και ενδεχομένως νέο κούρεμα.

Διαβάστε προηγούμενη είδηση εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα