ΠΑΜΑΚ για τη μουσική εκπαίδευση

Δύο ψηφίσματα, για τη μουσική εκπαίδευση και την πληροφορική στα σχολεία, υιοθέτησε κατά την πρόσφατη, έκτακτη συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Στο ψήφισμα για την πληροφορική εκφράζεται - μεταξύ άλλων - "ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση του μαθήματος ... στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου".

Σημειώνεται δε, πως "το νέο πρόγραμμα σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συνάδει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές

αντιλήψεις για τη σημασία και το ρόλο που έχει η Πληροφορική στην εκπαίδευση" και τονίζεται ότι, "στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται η αναβάθμιση της Πληροφορικής στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία με την αύξηση και όχι τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της και με τη συμπερίληψή της στα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Σε ό,τι αφορά τη μουσική εκπαίδευση, στο σχετικό ψήφισμα επισημαίνεται πως "ο δραστικός περιορισμός και η άνευ διεθνούς προηγουμένου προωθούμενη υποβάθμιση του μαθήματος της μουσικής από τα προγράμματα διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι επιστημονικά αβάσιμα και ατεκμηρίωτα, και αντιτίθενται στην εκπαιδευτική πολιτική των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών".

Ζητείται δε - μεταξύ άλλων - η διατήρηση του μαθήματος της μουσικής σε κάθε τάξη του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με έμφαση στη μουσική πράξη, η διδασκαλία του μαθήματος μουσικής μόνο από όσους έχουν ειδική κατάρτιση, η επίσημη συμμετοχή εκπροσώπων των Πανεπιστημιακών Μουσικών Τμημάτων στις επιτροπές και ομάδες εργασίας του ΥΠΑΙΘ που σχετίζονται με τη μουσική εκπαίδευση, η εναρμόνιση της μουσικής εκπαιδευτικής πολιτικής με τα όσα εκφράζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κ.λπ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα