Παπανδρέου και Σαμαράς για τα 30 χρόνια της Ε.Ε

Η κρίση που βιώνουμε μας απέδειξε ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που προωθούν την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, δίχως τις οποίες θα είναι μια αγορά που θα άγεται και θα φέρεται από τις διαθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων. Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια, τονίζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε άρθρο του στην "Καθημερινή" για τα 30 χρόνια της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπογραμμίζει ότι το σημερινό δίλημμα της ΕΕ είναι μεταξύ της εθνικιστικής εσωστρέφειας ή της βαθύτερης ολοκλήρωσης, ενώ επισημαίνει πως η ατολμία της ΕΕ να προχωρήσει τις απαραίτητες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές (...) έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και εσωστρέφεια σε ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας σε όλα τα κράτη-μέλη.

    Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, εκτιμά ότι, στο πλαίσιο της ΕΟΚ, κατάφερε να κτίσει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, να ωφεληθεί αναπτυξιακά και να μειώσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες με την Ευρώπη. Παρ΄όλα αυτά, όπως σημειώνει, η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ δεν συνοδεύτηκε με τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές.

    "Πολλές παθογένειες, όπως το πελατειακό κράτος, αντί να αντιμετωπιστούν ριζικά επιβίωσαν. Πολλές από αυτές γιγαντώθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον ευημερίας, όπου αποφεύγονται οι επώδυνες αλλαγές", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
   "Η κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δείχνει διπλό έλλειμμα: και υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Χώρες που με υψηλό έλλειμμα και δυσβάσταχτο χρέος, πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και χώρες με πλεονάσματα πρέπει να θυμούνται ότι, αν πιστεύουν στην Ευρώπη, έχουν υποχρέωση να δείξουν αλληλεγγύη', τονίζει στο ίδιο άρθρο στην "Καθημερινή", ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

    "Μια Ένωση τη διαλύουν είτε τα παράπονα των αδυνάτων είτε η αλαζονεία των ισχυρών. Σ΄εμάς υπάρχει κίνδυνος να συμβούν και τα δύο", τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης και καλεί την Ευρώπη να ξεπεράσει τον διαχωρισμό Βορρά-Νότου που, όπως λέει, είναι εσωτερικός και δεν επιβλήθηκα απ' έξω.

    Αν διασωθεί η Ευρώπη, όλοι θα κερδίσουμε, εκτιμά ο κ. Σαμαράς και σημειώνει ότι αν αποδυναμωθεί κι άλλο θα ζημιώσει στο εξής κυρίως τους "ισχυρούς του Βορρά",γιατί όπως λέει οι "ανεύθυνοι του Νότου", τη ζημιά την έχουν πάθει ήδη.
Keywords
Τυχαία Θέματα