Πέιτον: «Στο μέλλον θα έχουμε και άλλους Έλληνες στο NBA»

Ο Γκάρι Πέιτον είναι ο εκλεκτός καλεσμένος του πρώτου τουρνουά μπάσκετ ΝΒΑ 3Χ3 που διεξάγεται από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα (20/9) στον προαύλιο χώρο του Golden Hall στο Μαρούσι. Ο 46χρονος παλαίμαχος άσος του ΝΒΑ, κάτοχος δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων με την εθνική ομάδα τωνΗΠΑ το 1996 και το 2000, συμμετέχει στις μπασκετικές δραστηριότητες πουτο ΝΒΑ
και ο ΟΤΕ TV έχουν ετοιμάσει για τον κόσμο και τις συνολικά 26 ομάδες αγοριών και κοριτσιών που διαγωνίζονται με έπαθλο μια θέση στο Πανευρωπαϊκό τουρνουά 3Χ3 τον Ιανουάριο του 2015 στο Λονδίνο.

Η χθεσινή παρουσία του Πέιτον περιελάμβανε τεχνικές οδηγίες και συμβουλές για τα παιδιά 5-17 ετών που παρακολούθησαν το σεμινάριό του πάνω στα βασικά του αθλήματος, ιστορίες από την 18ετή (1990-2007) παρουσία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, αλλά και δεκάδες αυτόγραφα και φωτογραφίες για τους μικρούς και μεγάλους θαυμαστές του, οι οποίοι είτε είχαν προλάβει να τον δουν να διαπρέπει στα παρκέ είτε τον γνώρισαναργότερα μέσα από κονσόλες και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Μέσα σε ένα αρκετά φορτωμένο τριήμερο πρόγραμμα στην Αθήνα, ο εννιά φορές All-Star, πρωταθλητής το 2006 και από πέρσι μέλος του Hall of Fame του ΝΒΑ κατάφερε να βρει χρόνο να μιλήσει στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιώργο Κυριακίδη για τις διαφορές που παρατηρεί ανάμεσα στο ΝΒΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, τα στοιχεία που οδήγησαν τις ΗΠΑ σε ένα ακόμα εύκολο χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση, καθώς και την πρόοδο του Γιάννη Αντετοκούμπο.

Γκάρι, καλωσήρθες στην Ελλάδα. Πώς είναι η εμπειρία μέχρι στιγμής;

"Πολύωραία. Όταν έφτασα, δεν έχασα χρόνο και περιηγήθηκα στα αξιοθέατα της Αθήνας. Όμως, ο βασικός λόγος για τον οποίο ήρθα είναι τα παιδιά. Να τα δω να παίζουν και να βελτιώνουν το παιχνίδι τους."

Νιώθεις ότι αποτελείς κατά κάποιον τρόπο κομμάτι της παγκοσμιοποποίησης του μπάσκετ;

"Βγαίνουνκαλοί παίκτες από την Ευρώπη, καθώς και από τον υπόλοιπο κόσμο. Γι' αυτό και το NBA έχει εξαπλωθεί παντού. Και γι' αυτό έχουμε ξεχωρίσει τόσους παίκτες και από την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή αγωνίζονται στο ΝΒΑ πέντε Έλληνες και σίγουρα στο μέλλον θα έχουμε και άλλους. Γιατί, πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν ικανότητες, διάθεση για δουλειά και επιθυμία νααγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο του ΝΒΑ, το οποίο από την πλευρά του κάνει πολύ καλή δουλειά διατηρώντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Έχει δετον τρόπο να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παικτών σε όλο τον κόσμονα θέλουν να αγωνιστούν κάποτε εκεί."

Τις τελευταίες ημέρες και για την επόμενη σεζόν έχεις αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου ενός Έλληνα, του Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος αγωνίζεται στους Μιλγουόκι Μπακς. Επομένως, είσαι ο καθ'ύλην αρμόδιος για την εξέλιξη τηςκαριέρας του. Ποια είναι η γνώμη σου;

"Ο Αντετοκούμπο νομίζω ότιπηγαίνει πολυ καλά και ξέρει ότι πρέπει να δουλέψει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού του, σχεδόν σε όλους. Στη ντρίμπλα, στο σουτ, καθώς και να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα, γιατί είναι αρκετά λεπτός. Δεν νομίζω πως μπορεί να τα βάλει με ψηλούς αντιπάλους, αλλά σίγουρα δεν θα έχει πρόβλημα με τους πιο κοντούς, δηλαδή με τα γκαρντ των αντιπάλων. Όταν σετρεις εβδομάδες επιστρέψω στο Μιλγουόκι για να τον βοηθήσω, πάλι τα ίδια πράγματα θα του πω. Άλλωστε, έχω συζητήσει την περίπτωσή του με τονπροπονητή της ομάδας, τον Τζέισον Κιντ. Με τον Κιντ στον πάγκο, είναι δεδομένο πως ο Αντετοκούμπο θα χρειαστεί να δουλέψει πάνω σ'αυτούς τους τομείς. Πιστεύω πως εν τέλει το ταλέντο του θα μπορέσει να αναδειχθεί."

Το περίφημο χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και υπόλοιπου κόσμου στο μπάσκετ παραμένει μεγάλο και αγεφύρωτο;

"Δενείμαι σίγουρος... Βλέπουμε πολλούς μεγάλους παίκτες στις ΗΠΑ, όπως επίσης και αρκετούς από την Ευρώπη που μπορούν να σταθούν απέναντί τους σαν ίσος προς ίσο. Όμως, η αλήθεια είναι πως ακόμα διατηρούμε μια τεράστια "αποθήκη" ταλαντούχων παικτών. Αν κοιτάξεις τα ρόστερ των ομάδων του ΝΒΑ, θα δεις πως ακόμα το 75-80% είναι Αμερικανοί. Σε διεθνείς αγώνες, όπως το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία, είδαμεπως χωρίς (οι ΗΠΑ) να διαθέτουμε τα κορυφαία ονόματα του ΝΒΑ, όπως είναι οι Μπράιαντ, Τζέιμς, Ουέιντ και Ντουράντ, στελεχώνοντας μάλιστα την ομάδα με παίκτες που υστερούν σημαντικά σε αξία σε σχέση με αυτούς, καταφέραμε να κερδίσουμε όλα τα ματς με μεγάλες διαφορές. Όμως, είναι αναμφίβολα θετικό το γεγονός πως δεν έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε πως παίκτες από την Ευρώπη και αλλού έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.Κι αυτό είναι που μας κρατά συνέχεια σε εγρήγορση."

Θα έλεγες πως η κύρια διαφορά οφείλεται στα αθλητικά προσόντα;

"Ναι,είναι ένας συνδυασμός αθλητικότητας και εκμάθησης του αθλήματος. Γενικά, η αθλητική ικανότητα ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές ομάδες, οι παίκτες των οποίων αγωνίζονται μαζί επί σειρά ετών, ακόμα και από τα 11 ή 12 τους χρόνια. Επιπλέον, διαθέτουν ικανότητες, ξέρουν δηλαδή πώς παίζεται το μπάσκετ. Εμείς στις ΗΠΑ, αντίθετα, έχουμε πληθώρα αθλητικών παικτών που ίσως υστερούν σε συγκεκριμένους τομείς του αθλήματος, όπως η εφαρμογή και η αφομοίωση ενός προπονητικού συστήματος. Όμως, νομίζω πως με τον καιρό φτάνουμε καιεκεί."

Στην ερώτηση για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών,έχεις δώσει δύο απαντήσεις: Μάικλ Τζόρνταν και Μάτζικ Τζόνσον. Τελικά, ποιος ήταν ο καλύτερος για σένα;

"Δεν μου αρέσει να κάνω συγκρίσεις. Θα έπαιρνα οποιονδήποτε εκ των δύο στην ομάδα μου χωρίς δεύτερη σκέψη".
Keywords
Τυχαία Θέματα