Πιείτε μήπως και σωθούμε!

Σειρά αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας είχε η ραγδαία πτώση των πωλήσεων των αλκοολούχων ποτών, τη διετία 2009- 2010, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης της φορολογίας και της οικονομικής κρίσης στον ευρύτερο κλάδο, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο "Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών: Προβλήματα και προοπτικές".

Εκτιμάται ότι η μείωση της δαπάνης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, το 2010, οδήγησε σε μείωση της προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία κατά 387 εκατ. ευρώ και σε απώλεια περίπου 10.000 θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, στη μελέτη προτείνονται μέτρα προς την κατεύθυνση βελτίωσης των προοπτικών βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και συγκράτησης των απωλειών θέσεων εργασίας στην οικονομία, τα οποία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κλάδος καταγράφει ισχυρές διασυνδέσεις με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, εστίαση/ψυχαγωγία, διαφήμιση, κ.ά.).

Η εγχώρια προστιθέμενη αξία, που συνδέεται με την καταναλωτική δαπάνη στα αλκοολούχα ποτά, προσέγγισε, το 2010, το 1,5 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα εισοδήματα των εργαζομένων εκτιμώνται στα 437 εκατ. ευρώ, οι εταιρικοί φόροι στα 51 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική επίδραση αφορά την απασχόληση, που "οφείλεται" στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία προσεγγίζει τους 41.000 εργαζόμενους. Τέλος, τα φορολογικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) στα αλκοολούχα ποτά, πλην τοπικών αποσταγμάτων, όπως ούζο και τσίπουρο, υπολογίζονται, για το 2010, στα 322 εκατ. ευρώ- αρκετά χαμηλότερα από τους στόχους, που είχαν τεθεί με βάση τις αυξήσεις στους συντελεστές ΕΦΚΟΠ- και τα έσοδα από ΦΠΑ στα 382 εκατ. ευρώ.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ εξετάζονται τα αποτελέσματα στην οικονομία από την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σεναρίου φορολογικής πολιτικής, σύμφωνα με το οποίο ο ΕΦΚΟΠ αποκλιμακώνεται βαθμιαία κατά €250/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, ετησίως, την περίοδο 2012-2014, καταλήγοντας σε επίπεδο υψηλότερο από το ισχύον, τον Ιανουάριο 2010, αλλά και από τον αντίστοιχο μέσον όρο στην ΕΕ-27. Σε αυτό το σενάριο, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αναμένεται να αναστρέψει την καθοδική πορεία της, μέχρι το 2014, χωρίς, όμως, να ξεπεράσει το επίπεδο κατανάλωσης του 2010. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών δημοσίων εσόδων και θα βελτιώσει τις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και την απασχόληση, σε σύγκριση με τη διατήρηση υφιστάμενου καθεστώτος φορολόγησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα