Πιέζει τον Καντάφι η δυτική συμμαχία

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα μετά της πέρας της συνόδου της Ομάδας Επαφής στη Ντόχα του Κατάρ ότι οι δυτικές συμμαχικές δυνάμεις στη Λιβύη πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν στρατιωτικά τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ώστε να τον πείσουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος.Ο Ζιπέ, που συναντήθηκε με άλλους υπουργούς Εξωτερικών των συμμαχικών δυνάμεων στη Ντόχα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη,
επεσήμανε ότι πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης ώστε να γίνουν στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές. 

"Ο στόχος είναι απολύτως ξεκάθαρος, ο Καντάφι πρέπει να φύγει, αλλά χρειαζόμαστε μία πολιτική λύση", υπογράμμισε ο Ζιπέ. "Πρέπει να διατηρήσουμε σθεναρή και έντονη στρατιωτική πίεση ώστε να πείσουμε τον Καντάφι ότι δεν υπάρχει διέξοδος".

Ο γάλλος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι εξακολουθεί να είναι θέμα συζήτησης το αν η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για μία πολιτική επίλυση της κρίσης. 

Επιπλέον ο Ζιπέ διευκρίνισε ότι η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη επιθυμεί να υπάρξει μία "κατάπαυση του πυρός" υπό τον όρο ότι τα στρατεύματα του Καντάφι θα απομακρυνθούν "από τις πόλεις που έχουν καταλάβει". 

"Επιθυμούμε να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, όμως υπό τον όρο ότι θα πρόκειται για μία πραγματική κατάπαυση η οποία θα ελέγχεται αληθινά", επεσήμανε ο Ζιπέ.

    Υπογράμμισε άλλωστε ότι αυτή η κατάπαυση θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να περιλαμβάνει "την αποχώρηση των στρατευμάτων (του Καντάφι) από τις πόλεις που έχουν καταλάβει και την επιστροφή αυτών των δυνάμεων στους στρατώνες τους".
Keywords
Τυχαία Θέματα