Πιο ευάλωτοι στον καρκίνο οι διαβητικοί

Οι άνθρωποι που πάσχουναπό διαβήτη εμφανίζουν κίνδυνο υψηλότεροτου μέσου όρου να χάσουν τη ζωή τους απόέμφραγμα ή εγκεφαλικό. Νέα έρευνα όμωςσυμπεραίνει πως οι διαβητικοί έχουναυξημένο κίνδυνο θανάτου και από διάφορεςμορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες.

Οι ερευνητές ανέλυσανστοιχεία από 97 προηγούμενες μελέτες,οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από820.000 ανθρώπους διεθνώς.

Στη μετά-ανάλυσηδιαπιστώθηκε ότι οι διαβητικοί έχουνκατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο ναπεθάνουν από καρκίνο (κυρίως του ήπατος,του παγκρέατος,

του εντέρου και τουπνεύμονα), ενώ αναλογικά αυξημένος είναιο αντίστοιχος κίνδυνος και για θάνατοαπό μολύνσεις, νεφρά, πνευμονία ή πάθησητου ήπατος. Ο αυξημένος κίνδυνος αφοράμόνο όσα άτομα δεν μπορούν να ελέγξουντον διαβήτη τους σωστά (π.χ. όταν έχουνυψηλό σάκχαρο στο αίμα τους ακόμα καιμετά από νηστεία).

Ο διαβήτης έχει προσλάβειδιαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, καθώςεκτιμάται ότι πλήττει πλέον περίπου280 εκατομμύρια ή το 6,4% του πληθυσμού τηςΓης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθείστο μέλλον καθώς αυξάνεται η παχυσαρκία.

Μια άλλη μελέτη μεεπικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίουΚέμπριτζ της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκεαυτή την εβδομάδα, κατέληξε στο ανησυχητικόσυμπέρασμα ότι ο διαβήτης δεν διαγιγνώσκεταιούτε θεραπεύεται σωστά σε εκατομμύριαανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυξάνονταςέτσι τον κίνδυνο αυτών των ανθρώπων ναπεθάνουν πρόωρα ή να πάθουν διάφορεςάλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωσηή νεφροπάθεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,ένας 50χρονος με διαβήτη πεθαίνει, κατάμέσο όρο, έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέσημε ένα συνομήλικό του χωρίς διαβήτη.

Πηγή: zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα